IDLE: ano, je to jen spotřební nástroj, asi jako elektřina v zásuvce. Lidi, co to pojímají alternativně, se stávají sektou. Sekta, která má ambice na mainstreamové přijetí, si musí dát pozor, aby nebyla sekta, aby nebyla MLM, aby existoval nějaký pádný argument...
Spousta lidí ve Fediverse má nějakou motivaci být silně mimo mainstream. Být v uzavřené bublině, se kterou se budou navzájem utvrzovat, že vlastně jsou normální a divní jsou ti ostatní. Tohle úplně není můj styl...
Ad motivace být na Internetu třeba před 30 lety: já tehdy byl absolutně sociálně nefunkční. Jako mohl jsem jít na nějakou davovou akci a být tam přítomen, ale měl jsem v té době v podstatě velmi málo přátel, nebyl se schopen sbližovat se ženami, apod. a online komunikace, v době, kdy takhle komunikovala jen hrstka populace, pro mě byla jediná cesta. Ale nešlo jen o osobní život a komunikaci... prakticky cokoliv, co tehdy člověk dělal, čelilo nějakým bariérám v tom, být zviditelněno... to se špatně popisuje.
Internet mi přišel tak diametrálně odlišný vůči dosavadním formám komunikace a distribuce a všeho, že mi připadal jako hodný nějakého většího rozšíření... nahradily ho sociální sítě, ale ty na rozdíl od Internetu nepředstíraly nekonečnou velikost sociální bubliny, kterou člověk může oslovit, hranice tam byla tvrdě stanovená na 5000 followerů už v začátcích a její prekročení už tehdy byllo problematické (na Twitteru to bylo víc soft, vzniklo několik celebrit, opravdu dobrých v tom dokázat tyhle hranice překračovat... v podstatě hackeři raných algoritmů)
Úplně nedokážu přesně říct, co si od té Fedi slibuju,nejde mi v mém věku o nějaké extra "seznamování" ale spíš o prolamování hranic sociálních bublin, o nezprostředkovanou komunikaci. Tady na NYXu těch asi 20 idček ve všech klubech, které se pořád dokola točí, už ve mě vytváří pocit klaustrofobie (a ne, není to ani vzdáleně podobné "seznámení", že se člověk 20 let baví se stejnými id). Neustále sdílíme odkazy na různá média, ale ve Fedi se dá zajímavý obsah z druhého konce světa přímo boostnout, ne na něj jen linkovat...
Těch linií argumentace je víc, ale moc nevěřím na uzavřené komunity, a ve Fedi nespatřuju uzavřenou komunitu, ale spíš platformu, kam se můžou přestěhovat různé komunity, které nechtějí být na korporátu. Jenže to je to.. kdekdo je hrozně alternativní a sociální, ale přitom je netrkne, že ten nástroj, který používají, je přímo ztělesněním kapitalismu či "neofeudalismu" či co to je.
Třeba levice evidentně chce jen znárodnit Instagram a ne budovat nějaké decentralizované alternativy: vidím to dnes a denně, v textech na Mastodonu i v rozhovorech s místními.