• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    • @USERNAME@HOSTNAME - jako u e-mailu historicky. Activity-Pub kompatibilní službě provozované na HOSTNAME se ve Fediverse říká instance.
    • obecné tipy (aplikace na android apod.) | úvod a tipy v angličtině https://fedi.tips/ | odemčený článek Petra Koubského
    • mastodex.cz je seznam nejaktivnějších českých účtů, do Mastodonu lze jednoduše importovat přes webové rozhraní
    • aktualizované veřejné české instance otevřené novým uživatelům: mastodonczech.cz, witter.cz, f.cz, mamutovo.cz
    • aktivace přemostění mezi Fedi a Bluesky: follow @ap.brid.gy v Bluesky / follow @bsky.brid.gy@bsky.brid.gy ve Fedi
    • Viditelnost po přemostění: @USERNAME.HOSTNAME.ap.brid.gy v Bluesky / @BLUESKYID@bsky.brid.gy ve Fedi (pouze pro účty, které si přemostění aktivují)
    • některé účty lidí z tohohle klubu - další přidám na přání (nápověda: copy+paste id do vaší webové či mobilní Fedi aplikace):

@idle@hlad.org @jiri_beran@mas.to @satai@mathstodon.xyz @sudetype@typo.social @vitex@f.cz @xchaos@f.cz

rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: doufám, že můj dav nějak nepřeválcuje tvojí alternativní komunitu! není to v žádném směru můj záměr. Ale skutečně mi jde o to, aby mimo hlavní proud existovaly nejen minibubliny, ale i "alternativní proud". že bude tvořený hlavně lidmi, co se moc dobře nesocializují, je jasné. Ale je o tématické okruhy sdílení informací a tak....

TOM: no, jinak. Uživatelé budou moci podobně jako seznamy tvořit tématické seznamy účtů k hromadnému follownutí, jak se o to před asi 2-3 lety snažil ten Mastodex (efekt "kdo je slavný, ten je slavný"). Z těch seznamů bude možnost opt-out

Aby to byly "slavné účty", je hloupost, dávají smysl tématické seznamy, podle různých okruhů zájmů, specializací. Ale okruh "uživatelé NYXu" mi přijde zajímavý sám o sobě... prostě když si uživatel NYXu založí Mastodon, chce možná ty lidi follownout.

Jde o to, že pro nové uživatele je timeline Mastodonu prázdná a celkem zabere hodně času, než člověk nafollowuje něco, co jsou opravdoví živí lokální lidé a ne jen různé zpravodajské feedy.
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Já už jsem se smířila s tím, že sociální nikdy nebudu, a na aktivní prolamování bublin nemám mentální kapacitu. Malá komunita je to, co bych mohla zvládnout; takové to, že člověk komunikuje v rámci skupiny a ne s každým jednotlivcem zvlášť. Na klasické sociální síti se cítím úplně stejně, jako popisuješ "být přítomen na davové akci" a přitom bez přátel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: ano, je to jen spotřební nástroj, asi jako elektřina v zásuvce. Lidi, co to pojímají alternativně, se stávají sektou. Sekta, která má ambice na mainstreamové přijetí, si musí dát pozor, aby nebyla sekta, aby nebyla MLM, aby existoval nějaký pádný argument...

Spousta lidí ve Fediverse má nějakou motivaci být silně mimo mainstream. Být v uzavřené bublině, se kterou se budou navzájem utvrzovat, že vlastně jsou normální a divní jsou ti ostatní. Tohle úplně není můj styl...

Ad motivace být na Internetu třeba před 30 lety: já tehdy byl absolutně sociálně nefunkční. Jako mohl jsem jít na nějakou davovou akci a být tam přítomen, ale měl jsem v té době v podstatě velmi málo přátel, nebyl se schopen sbližovat se ženami, apod. a online komunikace, v době, kdy takhle komunikovala jen hrstka populace, pro mě byla jediná cesta. Ale nešlo jen o osobní život a komunikaci... prakticky cokoliv, co tehdy člověk dělal, čelilo nějakým bariérám v tom, být zviditelněno... to se špatně popisuje.

Internet mi přišel tak diametrálně odlišný vůči dosavadním formám komunikace a distribuce a všeho, že mi připadal jako hodný nějakého většího rozšíření... nahradily ho sociální sítě, ale ty na rozdíl od Internetu nepředstíraly nekonečnou velikost sociální bubliny, kterou člověk může oslovit, hranice tam byla tvrdě stanovená na 5000 followerů už v začátcích a její prekročení už tehdy byllo problematické (na Twitteru to bylo víc soft, vzniklo několik celebrit, opravdu dobrých v tom dokázat tyhle hranice překračovat... v podstatě hackeři raných algoritmů)

Úplně nedokážu přesně říct, co si od té Fedi slibuju,nejde mi v mém věku o nějaké extra "seznamování" ale spíš o prolamování hranic sociálních bublin, o nezprostředkovanou komunikaci. Tady na NYXu těch asi 20 idček ve všech klubech, které se pořád dokola točí, už ve mě vytváří pocit klaustrofobie (a ne, není to ani vzdáleně podobné "seznámení", že se člověk 20 let baví se stejnými id). Neustále sdílíme odkazy na různá média, ale ve Fedi se dá zajímavý obsah z druhého konce světa přímo boostnout, ne na něj jen linkovat...

Těch linií argumentace je víc, ale moc nevěřím na uzavřené komunity, a ve Fedi nespatřuju uzavřenou komunitu, ale spíš platformu, kam se můžou přestěhovat různé komunity, které nechtějí být na korporátu. Jenže to je to.. kdekdo je hrozně alternativní a sociální, ale přitom je netrkne, že ten nástroj, který používají, je přímo ztělesněním kapitalismu či "neofeudalismu" či co to je.

Třeba levice evidentně chce jen znárodnit Instagram a ne budovat nějaké decentralizované alternativy: vidím to dnes a denně, v textech na Mastodonu i v rozhovorech s místními.
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Podle mě je to hlavně síla okolí: v počátcích člověk, který měl přístup k internetu, ten internet zkoumal a na něm nacházel lidi. Dneska mají přístup k internetu všichni, a člověk jde tam, kde už jsou jeho známí. Nemají potřebu jít někam naslepo a tam se seznamovat s cizími lidmi. Nám tehdy nic jiného nezbylo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jde o to, že Mastodon bude v nějaké příští verzi podporovat starter packy. Jednoduše bych rád vytvořil starter pack "NYX", ta nástěnka je jen základ, samozřejmě až nás budou stovky, nemůže to být na nástěnce. Jde mi jen o to směřování. Kdo je na NYXu kvůli úplné anonymitě, pro toho to není. Pro ty, kterým stačí přiměřená pseudonymita, by mezi přítomností na NYXu a ve Fedi neměl být prinicipální rozdíl (NYX taky určitě příspěvky v databázi nešifruje, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: k tomu samozřejmě není co dodat. Mě ale zajímá, proč mladá generace pokládá za samozřejmé používat třeba Instagram a o alternativách nepřemýšlí. Přijde jim to nejspíš tak samozřejmé, jako nám připadalo používání samotných počítačů. Pochopit ty trendy je asi součást celého procesu...
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Já vím, že máš tyhle cíle. Já si tam chodím jen číst zajímavosti a popovídat s mně sympatickými lidmi, a na to mi dosavadní rozsah stačí už teď.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: mě počet sleďů spíš omezuje v rozletu, samozřejmě je to přechodný stav, já časem založím nějaký servisní účet, který bude sloužit jen k přivádění obsahu na instanci a nebude nutně oplácet follow každému, kdo ho followne, a tak různě. Ale zatím jsme úplně na začátku a je potřeba alespoň nějaká aktivita...

V podstatě, v současnosti se upínám k tomu přivést na českou Fediverse 20000 uživatelů. Nemají být nějak vyhraněně politicky zabarvení na jednu nebo druhou stranu (rozmanitost je spíš výhodou), ideální by bylo zastoupení všech věkových kategorií, mužů i žen, měli by to být inteligentní lidé schopní se plus minus gramotně vyjadřovat, ale nemusí být geniální.
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Ale jo, počty sleďů nehoním, ale klidně mě tam přidej. idle@hlad.org
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nikdo další na nástěnku? IDLE, TOM? setřídit podle abecedy, podle čeho?

Jako mě přijde důležitý, když na tohle fórum zabloudí náhodní NYXáci, aby si uvědomili, kolik jiných jich už ve Fediverse je.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    @spamhaus@infosec.exchange
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    XCHAOS: První je osobní, druhý účet našeho studia – kde jsme ale dva a reálně (ne)postuji jen já :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BINARY_PARANOIC: to jsou 2 různý lidi, nebo tvoje 2 účty? :-)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    XCHAOS: jiri_beran@mas.to
    sudetype@typo.social

Ď.!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pokud nás berou vážně ruští propagandisté, existujeme...
    Coordinated Pro-Russian Propaganda Network Targeting ActivityPub and ATProto Services – IFTAS Blog
    https://about.iftas.org/2025/10/05/coordinated-pro-russian-propaganda-network-targeting-activitypub-and-atproto-services/
    SATAI
    SATAI --- ---
    XCHAOS: @satai@mathstodon.xyz

satai (@satai@mathstodon.xyz) - Mathstodon
    https://mathstodon.xyz/@satai
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kdo chcete svůj Fedi handle na nástěnce, řekněte si.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAMUTOVO.CZ | Skutečně sociální síť
    https://about.mamutovo.cz/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kromě Pirátů, kteří už jsou ale aktivní jen individuálně, ne svým ofiko účtem, je na Mastodonu organizovaně aktivní jen @Hnutikruh@witter.cz
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    brzY - fuj, co jsem to napsal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam