• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIJAK UŠETŘIT (aneb doba je zlá!:)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SPOTTER: To mají i v knihovně.. https://www.mlp.cz/cz/novinky/1541-seminkovna/
    Mimochodem, v některých knihovnách mají i "swap" pokojovek.
    SPOTTER
    SPOTTER --- ---
    kdo je pěstitel na zahrádce, tak může ocenit nějakou semínkovnu na výměnu semínek různé zeleniny. Semínkovny jsou po celé ČR. Odkaz na ní mám na svém webu https://spotter.cz/mapy/bio/ a jsou tam i další odkazy na podobné strany,včetně kvásku atd.
    F1GURK4
    F1GURK4 --- ---
    NEI: Na https://www.pecempecen.cz/ je kvásková mapa uživatelů, kteří ti věnují nebo třeba za čokoládu pro děti, dají kvalitní kvásek.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PROUTECKA: tohle uz nemaj maj tresku za 79 ale taktez paradni
    DREEK
    DREEK --- ---
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    PROUTECKA: Když já ty mražený moc nemusím... Radši nasolený nebo uzený, ideálně ještě teplá makrela z komína :-) Ale jako za tu cenu, proč ne.
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    Tohle jste nekdo zaznamenal?

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    DOCKINEZ: Jj, určitě. Jenom kdyby chtěl někdo fakt pěstovat from scratch, tak ta ovocná voda je taková blbuvzdorná :)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    PROUTECKA: jj ted jsem soulet delala, dala jsem to pect spolu se sekanou a povedlo se. I mladsi dite to jedlo a strasne mu to chutnalo, ani brambory nepotrebovalo :D
    Chci skusti nekde sehnat kachni/husi kousky a dat to pect spolu, myslim, ze to bude pochoutka. Jak je ta hydina s knedlikem a zelim prijde mi to moc tezke.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    QUANTI: V dnešní době boomu mikropekáren to ani není potřeba - stačí zajít někam do pekárny a kvásek člověku buďto dají, nebo alespoň prodají. A udržovat je mnohem snazší než vypěstovat nový.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    DOCKINEZ: jo. Tohle mi přesně nikdy nezafungovalo :))
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Na začátku vezmu 20 g mouky, dám do zavírací skleničky a doliju tolik vody, aby to po zamíchání mělo konzistenci hořčice. Při pokojový teplotě nechám být do druhýho dne. A v zásadě každej den odeberu tolik produktu, aby zůstalo jen na dně, dokrmím 20 g mouky a doliju tolik vody, aby to po zamíchání mělo konzistenci hořčice. Pak vrátím na poličku a nestarám se až do dalšího krmení. A takhle asi 10-14 dní.

    Mně to jelo jak sviň, tak jsem z toho pekl už asi po týdnu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NEI: Mouka byla nějaká celozrnná žitná, myslím, že tahle:

    Mouka žitná celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO - PROBIO
    https://www.probio.cz/mouka-zitna-celozrnna-jemne-mleta-1-kg-bio-probio

    No a jel jsem podle nějakýho návodu, co jsem našel na FB. Tam už se nevyskytuju, tak holt nenajdu.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NEI: občas. Mám kvásek, ale držím ho spíš kvůli vánočce/mazanci, který jsou z kvásku super, občas přikrmím a dám do palačinek nebo vyleju no. Ale chleba jde taky. Nejradši od Cuketky nebo Maškrtnice. Ta má případně i (covidový) návod na tvorbu vlastního kvásku z ovocné vody, od té doby ho mám, když jsem ho zkoušela jen z žitné mouky, jak jsou většinou návody na netu, tak mi dycinky zplesnivěl. Tohle je hodně foolproof. https://www.maskrtnica.cz/kvas-z-ovocne-vody/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Dělával jsem, dokonce i vlastní kvásek jsem si vypěstoval.

    Ale byl tam ten trabl, že jsem pekl chleba tak dobrej, že jsem byl schopnej sežrat bochník na dvakrát. Na váze se to projevovalo nehezky, tak už nepeču :/
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    NOISEGATE: Šoulet je z nich totálně skvělej. Low cost a zaroven vyzivne. Doma jsme jedli velmi casto. Jen je to takovy vybusny no..
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    DOCKINEZ: kroupy cenim! To je už dneska úplná raritka, mám dojem. Přitom jsou vynijající. U nás jsou na jídelníčku pravidelně, zapečený s bramborama, tofu a kysaným zelím. Skvělý jsou i s pórkem, černým sezamem a limetkou.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Krůtí krky stojí pár kaček,když že to od poctivého farmáře,je z toho kotel vývaru a to obrane maso se pak oprazi a nacpe do pita chleba,nebo do tortil a je to mňamka
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Snídaně šampiónů

    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    DOCKINEZ: Kdysi nám takhle jezdily kruty. Takhle uzený křídlo za 40czk to taky stačilo na polívku a rizoto. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam