• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIJAK UŠETŘIT (aneb doba je zlá!:)
    Auditka v podobném duchu:
    [Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-)]
    [freeganismus bez lásky?, freegan bazar a vlastně všecko (dumpstering, urban exploiting apod.)]
    [Za málo peněz hodně muziky: Tipy a linky na SLEVY, AKCE, VÝPRODEJE, zajímavé služby. Toto NENÍ BAZAR !!!]
    [Second handy, "sekáče" - kde se levně a dobře oblíct?]
    [Domácí rozpočet aneb na čem se dá ušetřit? Vymýšlíme levné dárky!]

    Jináč pokusím se to tady ani moc neřídit/nemazat atp., ale před odesláním každého příspěvku zvažte prosím jeho přínos pro ostatní, ať to tady nemáme příliš nepřehledné.
    Díky moc. :)

    Jinak témata, které by vás tady nejvíc zajímala, jsou:
    1) individuální tipy jednotlivých uživatelů jak šetřit
    2) doporučení na nejlevnější mobilní a internetové služby atp.
    3) upozornění na oblíbené položky v akci (máslo, papriky, zmrzlina Haagen-Dasz?:)
    4) galerie, muzea a kulturní akce zdarma
    5) zajímavé sekáče a kdy tam chodit
    rozbalit záhlaví
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    DOCKINEZ: Jj, určitě. Jenom kdyby chtěl někdo fakt pěstovat from scratch, tak ta ovocná voda je taková blbuvzdorná :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    QUANTI: V dnešní době boomu mikropekáren to ani není potřeba - stačí zajít někam do pekárny a kvásek člověku buďto dají, nebo alespoň prodají. A udržovat je mnohem snazší než vypěstovat nový.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    DOCKINEZ: jo. Tohle mi přesně nikdy nezafungovalo :))
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Na začátku vezmu 20 g mouky, dám do zavírací skleničky a doliju tolik vody, aby to po zamíchání mělo konzistenci hořčice. Při pokojový teplotě nechám být do druhýho dne. A v zásadě každej den odeberu tolik produktu, aby zůstalo jen na dně, dokrmím 20 g mouky a doliju tolik vody, aby to po zamíchání mělo konzistenci hořčice. Pak vrátím na poličku a nestarám se až do dalšího krmení. A takhle asi 10-14 dní.

    Mně to jelo jak sviň, tak jsem z toho pekl už asi po týdnu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NEI: Mouka byla nějaká celozrnná žitná, myslím, že tahle:

    Mouka žitná celozrnná jemně mletá 1 kg BIO PROBIO - PROBIO
    https://www.probio.cz/mouka-zitna-celozrnna-jemne-mleta-1-kg-bio-probio

    No a jel jsem podle nějakýho návodu, co jsem našel na FB. Tam už se nevyskytuju, tak holt nenajdu.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NEI: občas. Mám kvásek, ale držím ho spíš kvůli vánočce/mazanci, který jsou z kvásku super, občas přikrmím a dám do palačinek nebo vyleju no. Ale chleba jde taky. Nejradši od Cuketky nebo Maškrtnice. Ta má případně i (covidový) návod na tvorbu vlastního kvásku z ovocné vody, od té doby ho mám, když jsem ho zkoušela jen z žitné mouky, jak jsou většinou návody na netu, tak mi dycinky zplesnivěl. Tohle je hodně foolproof. https://www.maskrtnica.cz/kvas-z-ovocne-vody/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Dělával jsem, dokonce i vlastní kvásek jsem si vypěstoval.

    Ale byl tam ten trabl, že jsem pekl chleba tak dobrej, že jsem byl schopnej sežrat bochník na dvakrát. Na váze se to projevovalo nehezky, tak už nepeču :/
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    NOISEGATE: Šoulet je z nich totálně skvělej. Low cost a zaroven vyzivne. Doma jsme jedli velmi casto. Jen je to takovy vybusny no..
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    DOCKINEZ: kroupy cenim! To je už dneska úplná raritka, mám dojem. Přitom jsou vynijající. U nás jsou na jídelníčku pravidelně, zapečený s bramborama, tofu a kysaným zelím. Skvělý jsou i s pórkem, černým sezamem a limetkou.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Krůtí krky stojí pár kaček,když že to od poctivého farmáře,je z toho kotel vývaru a to obrane maso se pak oprazi a nacpe do pita chleba,nebo do tortil a je to mňamka
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Snídaně šampiónů

    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    DOCKINEZ: Kdysi nám takhle jezdily kruty. Takhle uzený křídlo za 40czk to taky stačilo na polívku a rizoto. :)
    SPOTTER
    SPOTTER --- ---
    tohle zažívá renesanci https://www.studentskakucharka.cz/
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    DOCKINEZ: Jj, žebra mám rád. Obraný maso použiju na šunkofleky - jsou z nich nejlepší!
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já dneska u Vietnamce narazil na překrásný uzený žebra. Cena 64,- Kč za kilo věru nepřipomínala drahotu, tak jsem zhruba kilenko vzal, doma udělal vývar a z vývaru následně senzační kroupovou polívku. Megahutnýho produktu je plnej hrnec a náklady tak stovka za všechno.

    To by šlo.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    LUSINDA: Mám ráda dětský sekáč v Radhostské ulici, P3, je sice malinkej, ale prakticky vždy tam něco seženu, mají tam i nové věci a hračky.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    GILLIATT: Praha a střední Čechy :-) nejlépe, ale pokud by to byla nějaká velká hrabárna tak si klidně udělám výlet
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    LUSINDA: kde?
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    máte pls někdo tip na dětský sekáč, nebo hrabárnu? :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LUSINDA: má to třeba Kolobok, teda měl, aktuální stav neznám
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    DOCKINEZ: mám ho cca 2 roky doma a stejně jedu mindfulness ruční práci. Ale chvíli jsem přemýšlela nad vyrobničkem na ravioly. Mě totiž na tom nejvíc chutná to těsto:) ten pelmeňovač dělá hodně nádivky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam