Moje zkušenost k tématu je vlastně ješte docela čerstvá. Nakonec jsem se po hodně dlouhé a náročné úvaze rozhodla nemít vlastní děti relativně nedávno.
Ne proto, že by to nešlo z nějakých objektivních příčin, možná ani ne tolik pro vlastní pohodlí. Jen pro své vlastní chyby.
Měla jsem dlouholetý vztah s extrémně nevhodným partnerem (velmi diplomaticky řečeno). V průběhu let se měnila dynamika ve smyslu on děti chtěl ale později, on nechtěl a já chtěla a když už chtěl i on byli jsme uprostřed rozchodu a snažil se mě tím udržet. Asi jsem někde podvědomě věděla, že to není správný partner pro založení rodiny, rozchod byl velmi krušný a jsem zpětně vlastně ráda, že jsme děti neměli, protože takhle zmizel z mého života a nemusím s ním už nikdy komunikovat. Možná se to zdá být takhle řečeno povrchní, ale ten vztah byl dost problematický a nechci zabíhat do detailů, které sem úplně nepatří.
Když jsme se rozešli bylo mi 38, všichni mě tlačili, že jestli chci děti tak musím hned, pořád se mě ptali jak jsem na tom a i lidi které sotva znám. Tlak okolí byl nesnesitelný, paralyzující, odsuzující, neustále vyvolával pocit viny, potkávat maminky v mém věku bylo bolestné, nechtěla jsem se pořád obhajovat nebo někomu něco vysvětlovat.
Našla jsem si nového partnera, který má dvě odrostlejší děti a stala jsem se tak trochu náhradní mámou jim. Partner je starší než já a byl i pro abychom měli ještě dítě spolu, ale když, tak hned, protože nechce být tátou, který pak na svoje dospívající dítě už nebude mít žádnou energii, tak jak to tu někteří už zmínili. Pochopila jsem, že ne/mít dítě je moje volba, do které okolí nic není a mít děti není povinnost. Po pár konfrontacích i tlak okolí povolil. A taky jsem pochopila, že nepotřebuju mít vlastní děti na to, abych mohla být rodič, když tady jsou děti, kterým můžu hodně dát (a ony to přijímají), byť nejsou už malé. Vztahy s dětmi partnera fungují a to i s absolutním respektem, že nejsem jejich maminka a že tu mají jen jednu.
Ano, může se stát, že až vylétnou z hnízda, tak jednou zůstanu sama a že o mě třeba v dospělosti nebudou stát. Počítám i s touhle variantou. Mám kolem ale dost případů, kdy se tohle stalo i s vlastními dětmi. Takže ani tohle nebyl argument proč ano.