• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MART1NKA: Tak trocha matematiky ať zase nesirite bludy - pcos má odhadem 10% žen, 70% z tehle žen ale otehotni normálně, když zhubnou, zkompenzujou inzulinovou rezistenci a další metabolické přidružené nemoci, takže ano, většina pcos má problémy s plodnosti, ale jen minimum potřebuje služby ivf... A rozhodně ne ve 20 letech
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LUSINDA: tak ono staci mat pcos, teda nove pmos, co je vec, co vies brzo a je bezna...
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MART1NKA: přijde mi to jak článek na zakázku. V ivf skupinách jsou normálně (v hojném počtu) holky kterým je 20+.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    myslite, ze tieto clanky vychadzaju ako propaganda od Vojtecha?
    Máte spoustu času, odrazují lékaři ženy od léčby neplodnosti. Experti varují před alarmující chybou - Zdravotnický deník
    https://www.zdravotnickydenik.cz/2026/05/lecba-neplodnosti-zeny-odrazuji-lekari/
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MART1NKA: Myslím, že "má záchvat" je přesnější.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    inak nikdy som s tou osobou ani nekomunikovala v poste, myslim, ze ma zachvat xenofobie, to je vsetko.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    clovek si mysli, ze sa to za den ukludni a ono ne
    CHOCOLAT
    CHOCOLAT --- ---
    MART1NKA: Tohle mi vyprávěla máma, že zažila v 70. letech od babičky. Teda bez té antikoncepce. Babička ji v podstatě držela zavřenou doma, nesměla se ani přiblížit k žádnému klukovi, aby neotěhotněla. A hned po promoci začala s masírkou, kdy bude mít konečně děti, že všechny její vrstevnice jsou dávno vdané a mají 2 děti. Jenže to taky znamenalo, že vrstevníci jsou ženatí a kde v tak pokročilém věku sehnat nějakého manžela, že.
    Já si od gynekologů vyslechla nesčetněkrát, že antikoncepce nebo těhotenství mi zázračně vyléčí všechny moje zdravotní problémy.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    EKG: to mi přijde hodně zkreslený pohled.... tradiční uspořádání bylo o tom, že ženská se starala o děti a domácnost a chlap vydělával (lovil mamuty, makal na poli)... nic nemorálního na tom není - je to reakce na fakt, že děti jsou spousta PRÁCE, a že od lovu mamuta / orání na poli si nejde odskočit co dvacet minut domů nakojit dítě a přiložit na ohniště...
    Podobně výminky - kdy si staří "vymínili" určitou část z produkce hospodářství, které předali mladým - ale žili s nimi a pořád měli i své povinnosti / práce - ty práce byly méně fyzicky náročné, ale řekla bych, že hlídání vnoučat a štupování ponožek a sypání slepicím pořád byla velká pomoc...

Tohle všechno fungovalo v době, kdy uživit se opravdu znamenalo spolupráci a tvrdou práci celé rodiny... pořád na tom nevidím nic amorálního.

To, že se tohle uspořádání už nehodí tolik do současné reality neuvěřitelného nadbytku, kdy se lidi neživí těžkou prací na poli či lovením mamutů, ale mají čas na vzdělávání a můžou si dovolit chodit do práce na devátou a být doma v pět, a neumírají sedření ve čtyřiceti (případně v šestnácti při prvním porodu) znamená jen to, že je třeba hledat nějaké jiné uspořádání... ale obávám se, že ženská bude vždycky stát před volbou, jestli rodina nebo kariéra... nic nového pod sluncem... řešily ženy už před tisícem let

Hildegarda z Bingenu – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Hildegarda_z_Bingenu
    EKG
    EKG --- ---
    BERUSKA_CA: Ony ty "tradicni hodnoty" jsou samozrejme amoralni az na dno. Btw prostituce byla vzdycky, vzdycky byla nejak formalne opovrhovana, ale skutecna kampan za mravnost prisla, az kdyz zeny ziskaly volebni pravo. Protoze co se ma co muz vyzivat venku, bude sedet doma, delat mi deti a starat se o me.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MART1NKA: Jo to jednou odsekla moje matka, presne takhle. Na co studijes, kdyz budes stejne sedet doma na zadku a rodit deti. Nasledne mi vysvetlila mechanismus: bohatemu muzi je treba porodit dite, aby neutekl a do smrti se o nas staral. Na chude at se ani neusmivam.
    Namitla jsem, ze nejsem kurva a ona mi vysvetlila, ze to je trzni chovani :) moje matka byla v podstate podnikatelka uz v dobach, kdy se nesmelo soukrome podnikat!
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    EKG: tyjo; musim říct že ta myšlenka s maminkama a tetičkama mě dost zaujala. A jako - jo, no.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MART1NKA: ale vážně, kdysi moje koňská trenérka tvrdila, že pokud ženská chce mít děti, tak potřebuje mít nějaké "řemeslo" - měla vystudovanou ekonomiku / business nebo něco podobného - a když přišly děti, tak šla dělat účetní na jeden den v týdnu k zubaři či kýmu čertu. A do toho teda trénovala koně (výdělek nula nula nic, to je tak na kapesný), ale jak děti odrůstaly, tak si přibírala práci, a nakonec šla dělat na plný úvazek zpět do oboru - ale bylo v tom nějakých dvanáct, patnáct let, kdy to táhla takhle (a měla vydělávajícího manžela - to účetnictví dělala jen proto, aby neměla díru v CV a měla nějaký kontakt s oborem - zákony, nařízení, atd.)....

...já VŠ nemám, bo totáč (nebyla jsem z uvědomělé rodiny), a v divokých devadesátkách jsem měla zajímavá zaměstnání i bez VŠ (protože jsem uměla plynně anglicky a konverzačně Fr) - to by dneska asi nešlo, když člověk musí mít titul málem i na uklízečku... takže jsem tohle neřešila, svým způsobem to bylo osvobozující - že jsem s dětma měla možnost různě intenzivních úvazků (ovšem, se zázemím vydělávajícího manžela) v různých oborech... ale asi jsem divná, mě teda kariéra nikdy nechyběla - zkusila jsem to (v těch devadesátkách) a zjistila, že to není pro mě...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MART1NKA: vysoká škola je na to, abys ulovila toho manžela, neasi....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ...ale uznávám, že na venkově byl hodně omezený genový pool - že tam byl i tlak na to, aby holka honem honem někoho našla a neskončila s místním ožralcem (protože v té době i místní ožrala byl lepší než "zůstat na ocet")... bylo to fakt divný... a hrozně pokrytecký, že teda holky se tvářily, že sedí doma a vyšívají (a mezi námi, spousta z nich měla na krku celou domácnost - zvlášť třeba přes léto, přece se nebudou o prázdninách flákat jako lufťáci)- a tou domácností myslím i slepice, králíky, záhumenek s hektarem brambor, býček na výkrm a podobně), ale ve své podstatě tam zuřil boj o ženichy - sledování kde je jaká zábava a de facto podporování (nebo alespoň ignorování a tváření se, že se to neděje) páření se na zábavách...
    EKG
    EKG --- ---
    MART1NKA: Abys vypadla z oboru a ztratila presne pulku kvalifikace, prece. Vsude jsou potreba nejake "pomocne" pracovni sily, i ve vede treba. Idealni pro mladou soudruzku s detmi, bude makat za nizsi plat, vyhlidky na povyseni male, pokud vubec nejake. Ale ve finale bude vdecna za aspon nejakou praci.

Btw nejuchylnejsi na celem utlacovani zen je to, ze muzum to sice vyhovuje, ale v chodu to udrzuji zeny. Maminky, teticky, babicky, to jsou ty skutecne otrokarky.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    jenom bych dodala, že to odmítání předpisu antikoncepce, tak to mluvím o totáči, tj. osmdesátá léta...

a ano, ANABEL_LEE: - na chalupě se sousedky pohoršovaly, že mě v patnácti doprovází domů kluci (hrávali jsme o prázdninách do setmění nohejbal a pak jsme si dávali v hospodě pivo - respektive v hasičárně nám natočili každýmu jedno pivo, které jsme pili venku na hřišti - a pak mě kluci mého věku na střídačku doprovázeli na chalupu, protože chalupa za vesnicí - chodili se mnou dle toho, kdo měl čas, bylo to milé a gentlemanské), v mých šestnácti a sedmnácti se sousedky chlubily vnoučaty a částkami, které utratily za veselku a předháněly se ve stavění "okálu pro mladý" , a v mých třiadvaceti mojí mámu litovaly, že to teda ona se asi už vnoučat nedočká a občas padnul dotaz, jestli "vůbec jsem na kluky".... prostě ten vývoj že v patnácti mít kluky kamarády a hrát s nima nohejbal je špatně (jejich holky seděly doma a vyšívaly - to teda kromě momentů, kdy byly na zábavě a souložily ožralé někde za popelnicema), v šestnácti sedmnácti být vdaná je - po prvním šoku a pohoršení - vlastně správně, a ve dvaceti je holka odepsaná....
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    QUANTI: mna to teda vzdy fascinovalo... na co mi je kurva ta vysoka skola, ked mam okamzite zacat rodit deti?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: U mna prave mali tie kecy hlavne chlapi.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    MART1NKA: pardon za smazání, myslela jsem, že to stejně jde pryč celý. Měla jsem nejspíš velké štěstí na velmi rozumné ženy. Vlastně pořád mám :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam