• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: tak dik..ja v kanclu delam :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: jj, tak zas lepší než dělat někde v kanclu za počítačem nebo třeba prodavačku ve zdravé výživě, no ne? :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DRAGEL: nj to nekdy uz tak bejva...
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    OGMIOS: Mám k tomu celou zkušenost, ale tu rozhodně nechci prezentovat. Anny a Zuzy Šamanky. Matka s dcerou. Když jsem je poprvé viděl naživo, tak jsem přemýšlel, kdo to má být, protože vnitřní sílu bych viděl.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DRAGEL: vazne? koho :D
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    Přes Fb jsem "potkal" osobu, která si říká šamanka, bydlí v Praze, dluží kam se podívá a to, že je šamanka se má poznat podle jejího Fb nicku a podle půjčeného chrastítka :-))))
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    Když už se tu tak Nikopol rozkecal tak přidám své krátké hodnocení šamanismu.

    Šamanismus je podle mého způsob přístupu a práce ke světu síly, ze kterého je vše stvořeno.

    Všichni víme, že je všechno "jedno", jde tedy jen o způsob vnímání a přístupu k tomu co je. Forma cesty.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    jinak .. znovu a tudíž opakovaně všem doporučují film: Brendan a tajemství Kellsu

    jakože z důvodu rozpomenutí se nato, jak náš svět civilizace navazuje na úplně primární zkušenosti
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    .. já se k tomu pojmu úplně moc nehlásim ...
    ale chápu ho v tom smyslu, že jakási antropologická definice, nebo schéma se poněkud osamostatnilo a stalo se jménem pro, z hlediska naší dnešní kultury, silně alternativní vidění a vnímání světa, jeho pojetí ... dneska se ten pojem jméno tak protěžuje a využívá, že by tomu snad někde v časopise mohli chtít říkat i životní styl.

    podle mě jde o to: že na rozdíl od rádoby vědeckýho, materialistickýho pojetí světa, kde jako v marxismu, je duch jen jakousi nutnou nadstavbou hmoty, která je arci neživá, a blíže neznámým procesem z ní vzniká hmota živá, která pak procesem pokusů a omylů (ve smyslu darvinismu) dospívá až k dokonalosti savčího mozku, který pak nabývá jakýchsi duševních velikostí včetně individuality (obrovská to a přechválená duševní velikost) a jako jakýsi vedlejší produkt (dalšího konceptu "nevědomí") pak generuje sny ...

    narozdíl od toho všechny tyhle (řeknu) filosofický proudy označovaný souhrným antropologickým pojmem šamanismus, tvrdí že žáklad světa a jádro života je duchovní, energetický povahy .. že svět je sen a nebo předivu snu do značný míry podobná substance (teda něco docela jiný, opačný než na začátku tupá, neživá hmota). že každá myslitelná hmota v tomhle světě pochází z toho duchovního principu, zdroje a že jako taková je vždy a všechno hmotný ve světě též živý, inteligibilní.
    (inteligibilní jakože poznává, činí zkušenost svýho života interakcí se svým okolím i když ta zkušenost tkví (z našeho pohledu) v pouhý fyzický koexistenci).

    z pohledu indiánů podle mě taky žádnej šamanizmus neni ... oni svůj pohled na život, filosofii, žijou ... život světa je pro ně běžný. duchovní povahy jsou i nemoci a tak maji specializovaný povolání (z našeho pohledu) kterým je curandero/curandera nebo prostě ten který umí s duchy (s podstatou a základem každý bytosti ve světě, ať už hmotný nebo nehmotný) mluvit.
    to je šaman ...
    proto taky ty paralely s neurotikama atd. protože normální většinovej, řekněme klasickej pohled naší společnosti na tyhle věci je, že člověk mluvící s duchy nebo s tím co není vidět a odvolává se na ( z prvního dojmu) nedokazatelnou existenci něčeho nebo život z definice neživý věci, je prostě blázen, vyšinutej.
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    Jo to je dobrá otázka.. Co si představujete pod pojmem šamanismus?
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    OLAFEK: Tak mě napadá otázka, co si myslíš, že šamanismus je a pak mě napadá otázka, co čekáš, že tu budeme psát? ;-)
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    OLAFEK: Co je typová zkušenost?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: no zebrik byl jen prirovnani..taky to muzu pripodobnit jako kdyby clovek bydlel v 10 patrovym panelaku nekde treba na 5tym patre a dolni svety by byly ty patra pod nim a horni svety ty patra nad nim..takze by behal po schodech a nebo jezdil vejtahem. no a tak to pouzivam v samanskym cestovani...kdyz jdu smerem dolu tak jdu do dolnich svetu a kdyz nahoru tak do hornich svetu. je to jen pomucka pro lidskou mysl a docela funguje :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: jo ták, jákobův žebříček :)))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: ja to moc neresim..pro me dolni svet je kdyz jdu dolu a horni svet je kdyz jdu nahoru, jak kdybych lezl po zebriku. a potom tady mame jeste stredni svet coz je ta duchovni cast naseho sveta no a potom tady mame ten nas realnej svet. jinak dolnich a hornich svetu je spousta urovni. mozna je i vic urovni toho naseho stredniho sveta ale vsechno jsem jeste nevidel.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OLAFEK: já nevím no... já to mám zas tím, že s nima dlouhodobě "žiju", prostě se vídáme v tomhle světě, já se na ně vědomě napojuju, miluju je jako stvoření, formy života a ony pak přijdou na pomoc v podobě "duchů"... zas třeba nevím, co kuci myslej tím chozením do dolního světa (rozuměj zkušenostně, teoreticky ano), ale možná je to jen tím, že pro stejný zážitek používáme jiný slovník :-)))
    Si říkám, just go for it ,-) -- a to jakoukoliv cestou, která Ti bude blízká, jde jen o to trochu zvyklat ego-strukturu (ve smyslu konstrukce reality) a dostat se "za"... na to je nástrojů a cest spousta, třeba jen dlouho sedět a koukat na podzimní listí :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OLAFEK: kazdej muze zkusit si jit do dolniho sveta najit pruvodce. nekdy prijdou a nekdy neprijdou. kazdej mame tu schopnost ale ne kazdej jsme tomu privetive nakloneni. v cechach funguje dost lidi kteri delaj samansky vikendy a tam je prizniva energie spolecneho zameru a etsinou se to tam podari kazdymu. takze kdyby sis to chtel vyzkusit tak muzes.
    jinak...co chces vedet? :D
    OLAFEK
    OLAFEK --- ---
    Teda kluci, ty výlety se zvířaty to musí bejt pecka! Klobouk dolů! Zeptal bych se váženého bratra v nyxu sira DRAGELA... Naznačuješ, že Tě zvířata k něčemu vedou, bratr OGMIOS si lítá v nádherném uvolňujícím tripu, kde si užívá jednotu se zemí a se zvířaty, ale ty naznačuješ něco, k čemu nás ta zvířata chtějí dovést. Pro mě je tohle naprostá pecka šamanismu v tomhle auditoriu. Mohl by ses podělit o nějakou typovou zkušenost z téhle cesty... Díky, Oláfek
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    ALIQUPISO: nějaký povídání ... http://www.2012rok.sk/wp/samanizmus-2/485-samanska-cesta-sobe .. jestli teda myslíme to samý
    osobně mám rád docela tyhle stránky http://satori.mysteria.cz/trans.html kde popisujou spíš princip
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    ALIQUPISO: vstup je šamanská technika vstupu do podsvětí síly, víc pouze osobně ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam