DRUDRIGER2: jo ty seš ze slovenska ... tak to chápu. jedna moje bejvalka je taky ze slovenska, vlastně dvě, a obě měli babičky docela jakože pobožný a ani jedna nemůže křesťanství ani cejtit ... z jedný se dokonce stala genderistka a pracuje pro nějakou slovenskou vládní genderovou instituci (pro autogenocídu slováků) ... vidí to, že brání práva žen, co všechno jim muži provedli a prováděj a samozřejmě je pro rodinui ale jednim dechem dodává, že sexuální orientaci si každej může vybrat sám ... nic nechal jsem se unýst.
mě vychovali ateisti. můj asi tak první kontakt s ježíškem, mimo toho že jsem věděl, že je to to miminko, co leží v jesličkách a o vánocích nosí dárky, byl, že jsme přišli s babičkou na hřbitov a babička se tam potkala s nějakou jinou babkou, že se znaly, a začaly spolu něco povídat. Už nevim co, ale babka se pak ptá: "chtěl bysi žít věčně?" ... já: "jo chtěl" .. babka: "tak to musíš skrze našeho pána Ježíše Krista"
což mě jako malýho docela odrovnalo a nasadilo brouka do hlavy, co to jako má znamenat a jak to stim světem je?
nicméně: co o tom pánovi slyšim, čtu atd. .. pokaždý dojdu k myšlence, že to musel bejt prostě frajer :-)
posléze jsem se dozvěděl, že seveřani, kelti v anglii .. a asi ani pohani u nás neměli moc problém (možná všichni kvůli missii svatýho kolumbana, která prej do našich krajů dorazila daleko dřív než ciril s metodem a po něm přišlo ještě něco pravoslavnýho) Ježíše přijmout, protože byl prostě v pohodě a působil spíš jako další síla, pomocník, příslušník kterej se jim do jejich pantheonu hodil a v určitym smyslu ho i doplňoval a možná završoval (možná zase jen nějaký období jako něco jako když Ásové zvítězili nad Vanama).
DARJEEL: jo imho je to téma související se šamanismem .. když to teda bereme, že skrze komunikaci s duchem přivádíme komunitu a svět zpět k harmonii. (+ poslední odstavec Druidrigerovi by to snad mohl obhájit i proti hejterům jako seš ty :-) )
OGMIOS: imho jj
SMILDASMIDLASON: díky za podporu.
odpověď: ano mám ... ptej se
(konkrétně se skupinou původně z ?argentýny, brazílie? (mluví se tam portugalsky) řikají si děti slunce, jejich směr je takovej jihoamerickej šamansko křesťanskej synkretismus, v praxi volaji elementy, babičku Zemi, ale taky panu Marii s Ježíšem a k tomu jejich lokální svatý, který většinou nesou označení Mistr)
TEECA: zajímavé, můžeš tu zkušenost, zkušenosti nějak rozvést, přiblížit prosím ? .. jak víš, že se jmenuje takle, když si sním nemluvil ?
SCHWEPZ: a nic víc nám o tom neřekneš ?
KALICOR: jasný :-) v pohodě ... ale ne, že se zapomeneš přihlásit :-) .. btw: jak to jde, to čtení ?
DRUDRIGER2: vsadim se, že tebe na prvním místě :-)
imho je grál spojenej s keltským pohanstvím a gnosticismem, gnostickou mystiou a až potom s křesťanstvím.
a mám dojem, že ani katolíci se o tom pojmu moc nešířej, natož aby snim pracovali, a to i když to stěma legendama ke kterým se hlásí přímo souvisí. Mi přijde, že jestli o grálu křesťanství něco říká, tak to, že se uvažuje, že ho měl k dispozici šalamoun a tak se ztratil, další jiní pak bájej o tom, že ho získali templáři, a další a další o tom kam se snim potom pohnuli jestli do francie, anglie, skotska nebo dokonce německa. (samozřejmě pokud se tom uvažuje v tý rovině, že je to nějaká rituální mísa)
schodou okolností ... grál, pohár, mísa, kotel (hojnosti,kouzelnej,čarodějnickej),, nic?