KEMAL: "poláci jsou stejní čůráci jako češi" - lol, no to ano. v některých ohledech dokonce horší, můžeš mi věřit. měl jsem příležitost pracovat pod/s poláky i čechy a přes mnohé výhrady k domácí scéně poláky mám ve škatulce "už nikdy". (a nejen já, ale i další kolegové z oboru:)
přesto ale... "vůbec nechápu, proč má někdo potřebu odvozovat své sebevědomí z nějakých národních ikon" - na tom není nic k nepochopení a já spíš nechápu, co na tom nechápeš. co je lidstvo lidstvem, vyskytují se velké osobnosti a stávají se ostatním vzorem. musíš přece ze své vlastní zkušenosti vědět, že výsostných individualistů rozhodujících a vážících znovu a znovu každý krok je menšina - většina lidstva halt následuje různé vzory. anebo má stigmata z antivzorů různého druhu. tak to prostě je, co je lidstvo lidstvem a dějiny dějinami. takže ačkoliv si můžeme dopřát individualistického osobního luxusu "že to nechápeme", čistě prakticky musíme s takovým jevem počítat.
je tedy reálná skutečnost, že bez ohledu na to, jaké beneš měl anebo neměl možnosti, mnoho čechů bylo z kapulace rozčarovaných a toto stigma se promítlo, zatímco poláci měli poněkud nadupanější sebevědomí ze dvou, byť tragických, hrdinských vzorů.
no a ten beneš... ano, na výběr z "hezky" a "ještě hezčeji" neměl. přesto, když to srovnám s háchou, který vědomě kryl eliáše, který vědomě kryl anebo se přímo účastnil ilegální činnosti, přičemž před válkou předpověděl, že zůstane a bude ho to stát krk, mají ti druzí mé sympatie oproti benešovi.