• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    Vláda | Politika | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/Disident-John-Bok-Za-bolsevika-jsem-mel-jistotu-ze-uzivim-rodinu-220762

"„Já určitě nemůžu být podezírán z toho, že bych sympatizoval s komunisty. Ale musím konstatovat, že jsem přesvědčený, že kdyby se komunisté dostali k moci, tak nebudou tak rozežraní a nebudou se nám tak vysmívat do ksichtu. A nebudou nám říkat, že se máme uskrovnit a přitom rozhazovat peníze svým sluhům a poskokům. Vždyť je to urážlivé,“ konstatoval chartista lakonicky."

"Ale samozřejmě, pro mě je důležitá svoboda a tu máme značně přijatelnou. A to vidím na svých dětech, takže v této situaci chvála Bohu za polistopadové změny. Ale na druhou stranu žijeme v reálném světě, tak si přeci nemůžeme jen pochvalovat, že máme svobodu a být přitom svědky toho, jak se tu všechno ořezává a vláda chce přenést to břemeno na občany, kteří platí daně. A ty se jim teď ještě zvednou"
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    PREVIT: ok, máš pravdu, sorry za přehnanou reakci
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KEMAL: Muj prispevek
    PREVIT:
    byl o semantice. Ne o politice.
    BONGI
    BONGI --- ---
    KEMAL: OK, ja myslim, ze mame s peggyk vyjasneno. Souhlasim s jeji posledni odpovedi a dal to rozbirat nehodlam
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    SHEALA: no máš lidi, kteří jaksi žijí veřejným životem, a kromě toho, že píší na nyx, třeba i působí v různých spolcích s ambicemi působit na společensko-ekonomické uspořádání ve své vesnici/městě/kraji/státě.

A pak máš lidi, kterým je to šumák a svůj čas rezervují na péči o své či cizí děti nebo zahrádku a kterým je nějaké celkové společensko-ekonomické uspořádání u zadku.

Ta první skupina lidí má často tendenci považovat se ve srovnání s tou druhou za nějakým způsobem lepší. A to je podle mně čistá namyšlenost.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    on by pak s takovou logikou mohl za mnou přijít nějaký ekoterorista a s odůvodněním, že jsme za svého života spotřebovali veškerý kyslík na který máme na svou předpokládanou délku ekologicky šetrného života nárok, vyhodit do povětří moje auto i s naloženou rodinou.

Takže bych rád, pro případ, že by se někdo takový nacházel mezi vámi, aby věděl, že přemýšlí jako čůrák.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KEMAL: no a pak mas lidi jako moji mamku co nutila sve deti prepisovat jakesi protikomunisticke pamflety a nechtela je dat do pionyra, ale do ty prace chodila. TAK.
    (nutila... no sem to prepisovala s radosti :)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    no jelikož ne každý je zrovna "homo politicus" tak bych řeči o tom, že kolaboroval každý, kdo někde ve sklepě netiskl letáky ani se s Mašíny neprostřeloval do západního Německa, ale chodil do práce pro komunisty ovládaný státní podnik a vodil dítě na komunisty organizované lampiónové průvody, odmítl jako blábol a šel dál, co vy na to?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    To je na bolševicích pozitivní. Nakonec to nikdy nevydrží a odkopou se.
    PEGGYK
    PEGGYK --- ---
    HAROLD: :-)))

BONGI: Kdyby ten výrok byl zněl třeba "všichni neseme větší či menší díl odpovědnosti", pak by to bylo v pořádku. Nicméně výrok tak jak zazněl skutečně je urážkou mnoha slušných a poctivých lidí. Protože - jak sám říkáš - i ti disidenti alespoň většinou chodili k volbám a na vojnu. :-)

Kolaborace je opravdu aktivní spolupráce.

Člověk, který si dokáže si zachovat rovnou páteř (nenechá se přinutit k aktivní podpoře režimu, ke vstupu do partaje, k udávání a podobně), ale holt není ani v disentu a/nebo nepodepíše Chartu, si takové označení prostě nezaslouží.
    A to nemluvím o tom, že jsem tady od osmašedesátýho měli "bratrskou pomoc"...

CICO
    CICO --- ---
    ...čurák, kterého vyhodíš dveřmi a on ti pro jistotu vleze dovnitř oknem...))
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    tak ROasi nebyl tak spatnej napad. ty nesmysly o terorismu se turesily dost dlouho bez vykricniku a ROFLU a LOLU, ale ted to zda sena druhou stranu nejde.
    SI_WANG
    SI_WANG --- ---
    BONGI: No, koneckoncu, co cekat.
    BONGI
    BONGI --- ---
    SI_WANG: No, koneckoncu, co cekat.
    SI_WANG
    SI_WANG --- ---
    BONGI: LOL
    BONGI
    BONGI --- ---
    SI_WANG: Nikdo nepsal, ze disen neco zmohl a za to zaslouzi obdiv - disent se o neco aktivne snazil a riskoval na rozdil od jinych co napriklad aktivne spolupracovali ci rezignovali - za to zaslouzi obdiv.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    já jsem nedávno narazil na místy docela zajímavou diplomku, která mimojiné rozebírá i různé druhy kolaborace...

Nevyhnutelnost kolaborace
    aneb
    Pomahači zla v Protektorátu Čechy a Morava a v Nizozemí

http://is.muni.cz/th/64510/ff_m_b1/Nevyhnutelnost_kolaborace.txt
    SI_WANG
    SI_WANG --- ---
    BONGI: Nepoužívám slovo terorismus v širokém výkladu. A ano, mlátí to s mnou smíchy, protože to, cos napsal jak ty, tak Prevít o kolaboraci je ultrapíčovina. Nemluvě o té hodně naivní představě, že disent něco zmohl a zasluhuje za to obdiv.
    BONGI
    BONGI --- ---
    SI_WANG: Zvlastni, kdyz ty pouzivas slovo terorismus v tak sirokem vykladu, tak je to normalni. Ale vnimat slovo slovo kolaborace nejen ve vyhranenem slova smyslu, s tebou i Haroldem mlati o zem smichy.

Spis smutny usmev.
    SI_WANG
    SI_WANG --- ---
    BONGI: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ROFL
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam