PJGEPR: Jak už jsem naznačil, lidé jsou politiky zklamaní... Jasným důkazem byly poslední volby do zastupitelství a senátorů.
Proto je ta možnost vybrat si zcela svobodně prezidenta bez vnucování či evidentně zištné podpory politiků či politických stran tak lákavá...
Obzvlášť když posledních 20 let měl jakýkoliv prezident kdykoliv nejen statisticky celkově lepší renomé u společnosti než třeba poslanci...
Já bych to viděl takto - pokud zvítězí některý alternativní či "nepolitický" prezidentský kandidát a lidé s ním budou pak spokojení dá to jasný signál zbytku té apatické části české společnosti, že volby jako takové mají smysl.
Tedy i ty do zastupitelství či senátorské - jen s tím rozdílem, že bude třeba hledat spíše mezi nezávislými a alternativnějšími osobnostmi - tj. ne mezi těmi, které jsou vnucované politickými stranami či masmédii.
Ideální by bylo, kdyby se mohl třeba za podobných podmínek jako prezident nominovat na tyto funkce kdokoliv kdo by měl skutečnou podporu svých spoluobčanů bez ohledu na politické strany.
Asi bych byl pro to, aby těmto kandidátům stačilo například jen 25 000 podpisů na petici.
Čím větší výběr, tím svobodnější volby.
Lidé by pak nevolili v podstatě pouze mezi politickými stranami, ale více i mezi kvalitními nezávislými kandidáty, kteří by takto mohli dělat více "konkurenci" těm mnohdy nekvalitním politickým kandidátům.
Strany totiž zpravidla dávaly své kandidáty na své kandidátní listiny podle stranických zásluh, lidé ale chtějí kandidáty kvalitní, čestné a pracovité...
Což jak vidíme podle výsledku posledních voleb bylo asi zřejmě v rozporu s tím co chtěli voliči.
Je třeba změnit všechny volby na svobodnější, otevřenější tak, aby lidé měli o ně zájem.
Chyba je nejen u lidí, ale i v systému většiny voleb.
Ostatně vysoká volební účast na prezidentských volbách zřejmě má slova potvrdí.
Udělají-li se podobné změny i s těmi senátními či zastupitelskými, je velká naděje, že se zvýší volební účast a tím pádem i celkové povědomí o jejich důležitosti.
Pro mne jsou pochopitelně mnohem důležitější jakékoliv stejné volby kde je volební účast například 78,88 % než ty kde je pouhých 31,33 %.
Volby v případě vysoké voličské účasti více odpovídají tomu co chce celkově celá společnost.
A i kdyby ty volby dopadly úplně jinak než jsem si možná v duchu přál, plně bych respektoval jejich výsledky s mnohem lehčím pocitem než ty, kde bude volební účast nízká.
Každý skutečný demokrat ví, že ne všichni musí mít stejný názor jako on a hlavně i on sám se může někdy mýlit a za dlouhou dobu se ukáže, že neměl pravdu v celkovém kontextu dějin země...
A když už se asi zřejmě naposled rozepisuji v tomto auditku, vyšší volební účast za posledních 20 let zpravidla vždy znamenala oslabení pozice komunistů...
Nižší posílení....