• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    JOSEF_K: mozno to je podivne, ale ja nemecky tiez celkom umim a v potravinarstve som chvilu pracovala (brigadky v pekarnach, etc.) a prelozila som si to ako rohlicky z listoveho testa... teda takto som to pochopila, len som si nebola uplne ista, a sem som to hadzala, aby som ujistila, ci to nie je nieco specificke... :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ALEXIS: Nejen, že umím celkem německy, ale taky mám potravinářské vzdělání:). S největší pravděpodobností to bude něco ze systému pekařských polotovarů, které teď děsně frčí. Napůl upečené pečivo, které jen dáš do trouby a jednoduše dopečeš. Listové těsto to rozhdně bude a s těmi croissanty to také nejspíš bude ono.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ALEXIS: asi něco na styl croissantů
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    JESSIEATREIDES: tak som si to prelozila spravne, dakujem... :))
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ALEXIS: aha! tu druhou část zprávy jsem v cuku-letu jaksi přehlédla.
    v tom případě to budou nejspíš rohlíčky z listového těsta.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    JESSIEATREIDES: to nie je plat, to uz je ako hotova priloha... ja myslim, ze to su nejake rohlicky, ale nikde som to nenasla... a mam to len v tejto jedinej vete... :)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ALEXIS: Blätterteig je listové těsto, Bogen arch, v případě těsta asi plát
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    jak by ste prelozili toto: Blätterteigbögen (Als Beilage empfehlen wir Blätterteigbögen.)?
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Bližší info pravděpodobně na www.fondbudnoucnosti.cz
    nebo www.muzeumusti.cz
    nebo www.collegiumbohemicum.cz

:)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Příští víkend zajímavá německo česká konference v Ústí nad Labem. Pravda trochu z ruky, ale stojí za to. Organizuje primátor Gandalovič a Česko-německý fond budoucnosti.
    Zejména mě zaujalo, že jeden z řečníků "na panelu" bude jakýsi Hubertus Trauttenberg... )))
    NECECH
    NECECH --- ---
    VOY: GI bych doporucil, protoze tam maji na 100% zarucenou dobrou uroven vyuky. Nepokladam to ovsem za nonplusultra. Kdyz se budes chtit rychleji a ucinneji ucit nemecky, tak doporucuji alternativni metody vyuky PDL a NLP. Musim ale dodat, ze nevim, ktere jazykove skoly je nabizeji...

ROTWEIN, BLOWUP: Mozna se Angela dokaze prosadit i ve velke koalici... (A uvidime, co Schroeder dneska v Praze...)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    AETHER: aha! tak to je skvělé. :o)
    AETHER
    AETHER --- ---
    JESSIEATREIDES: Goethe Institut v Praze ma i absencni fond - nelze si pujcit pouze veci oznacene tusim oranzove, coz jsou vetsinou knihy encyklopedickeho charakteru, ruzne prirucky atd.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VOY: jo, a další super německá knihovna (pro Severočechy) je v budově Hospodářské fakulty TU v Liberci - knihovna Nadace Hermanna Niermanna. Bohužel, pokud je mi známo, tak ani z GI ani z této knihovny nelze knížky odnášet - můžeš využívat jen jako čítárnu. Ale možná se to již změnilo.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VOY: zase dobrá zpráva je, že drážďany jsou vzdálené jen dvě hodiny autem a tam je - naštěstí - skvělých knihkupectví dost.
    AETHER
    AETHER --- ---
    Ja jsem se v Goethe institutu nikdy nemela tu cest ucit, nicmene co vim z ohlasu, tak je to asi skutecne ok:)

Jinak s knihkupectvimi s nemeckou literaturou je to tezke, nicmene prave v Goethe institutu maji velmi dobrou knihovnu.
    RETAL
    RETAL --- ---
    Kdepak, učí u nich rodilí mluvčí i Češi - a rodilí mluvčí umí lépe či hůře česky. Jinak se k doporučení kurzů GI též připojuji. V případě zájmu můžu dohodit osobní kontakt, ale myslím, že se člověk dobře domluví s kýmkoliv přes telefon.
    VOY
    VOY --- ---
    Tak to je pozitivni zprava, dekuji. Uci u nich vsechno rodili mluvci? Umi cesky? Nebo jen nemecky a anglicky? Kdyz jsem tam volal, tak me trosku prepadli, protoze me prepojili rovnou na nemce :-).

A kdyz uz jsem tu, chtel bych se zeptat, existuje v Praze nejake knihkupectvi specializovane na nemeckou literaturu v originale podobne jako treba Big Ben pro anglictinu? Chtel bych si studium doplnit kazdopadne cetbou a preferoval bych pro zacatek neco jednodussiho, takze bych asi potreboval nekoho, kdo by mi v obchode poradil. V normalnich obchodech mi prijde, ze vyber neni moc velky.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    VOY: Přidávám i své doporučení.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VOY: goethe institut mohu jen doporučit.
    VOY
    VOY --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s kurzy nemciny v Goethe institutu? Doporucili byste? Nebo nejakou jinou skolu? Poradte prosim. Na anglictinu jsem chodil do British Council, tak bych si predstavoval neco na podobne urovni kvality...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam