• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ALEXIS: Jo asi budou. Teď mi teprve došel význam slovesa empfehlen:)). Vůbec nevim, jak jsem přišel na polotovary. Částečně mě omlouvá, že mám za sebou dvanáctku směnu a jsem totálně mimo, tak sry.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    JOSEF_K: mozno to je podivne, ale ja nemecky tiez celkom umim a v potravinarstve som chvilu pracovala (brigadky v pekarnach, etc.) a prelozila som si to ako rohlicky z listoveho testa... teda takto som to pochopila, len som si nebola uplne ista, a sem som to hadzala, aby som ujistila, ci to nie je nieco specificke... :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ALEXIS: Nejen, že umím celkem německy, ale taky mám potravinářské vzdělání:). S největší pravděpodobností to bude něco ze systému pekařských polotovarů, které teď děsně frčí. Napůl upečené pečivo, které jen dáš do trouby a jednoduše dopečeš. Listové těsto to rozhdně bude a s těmi croissanty to také nejspíš bude ono.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ALEXIS: asi něco na styl croissantů
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    JESSIEATREIDES: tak som si to prelozila spravne, dakujem... :))
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ALEXIS: aha! tu druhou část zprávy jsem v cuku-letu jaksi přehlédla.
    v tom případě to budou nejspíš rohlíčky z listového těsta.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    JESSIEATREIDES: to nie je plat, to uz je ako hotova priloha... ja myslim, ze to su nejake rohlicky, ale nikde som to nenasla... a mam to len v tejto jedinej vete... :)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ALEXIS: Blätterteig je listové těsto, Bogen arch, v případě těsta asi plát
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    jak by ste prelozili toto: Blätterteigbögen (Als Beilage empfehlen wir Blätterteigbögen.)?
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Bližší info pravděpodobně na www.fondbudnoucnosti.cz
    nebo www.muzeumusti.cz
    nebo www.collegiumbohemicum.cz

:)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Příští víkend zajímavá německo česká konference v Ústí nad Labem. Pravda trochu z ruky, ale stojí za to. Organizuje primátor Gandalovič a Česko-německý fond budoucnosti.
    Zejména mě zaujalo, že jeden z řečníků "na panelu" bude jakýsi Hubertus Trauttenberg... )))
    NECECH
    NECECH --- ---
    VOY: GI bych doporucil, protoze tam maji na 100% zarucenou dobrou uroven vyuky. Nepokladam to ovsem za nonplusultra. Kdyz se budes chtit rychleji a ucinneji ucit nemecky, tak doporucuji alternativni metody vyuky PDL a NLP. Musim ale dodat, ze nevim, ktere jazykove skoly je nabizeji...

ROTWEIN, BLOWUP: Mozna se Angela dokaze prosadit i ve velke koalici... (A uvidime, co Schroeder dneska v Praze...)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    AETHER: aha! tak to je skvělé. :o)
    AETHER
    AETHER --- ---
    JESSIEATREIDES: Goethe Institut v Praze ma i absencni fond - nelze si pujcit pouze veci oznacene tusim oranzove, coz jsou vetsinou knihy encyklopedickeho charakteru, ruzne prirucky atd.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VOY: jo, a další super německá knihovna (pro Severočechy) je v budově Hospodářské fakulty TU v Liberci - knihovna Nadace Hermanna Niermanna. Bohužel, pokud je mi známo, tak ani z GI ani z této knihovny nelze knížky odnášet - můžeš využívat jen jako čítárnu. Ale možná se to již změnilo.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VOY: zase dobrá zpráva je, že drážďany jsou vzdálené jen dvě hodiny autem a tam je - naštěstí - skvělých knihkupectví dost.
    AETHER
    AETHER --- ---
    Ja jsem se v Goethe institutu nikdy nemela tu cest ucit, nicmene co vim z ohlasu, tak je to asi skutecne ok:)

Jinak s knihkupectvimi s nemeckou literaturou je to tezke, nicmene prave v Goethe institutu maji velmi dobrou knihovnu.
    RETAL
    RETAL --- ---
    Kdepak, učí u nich rodilí mluvčí i Češi - a rodilí mluvčí umí lépe či hůře česky. Jinak se k doporučení kurzů GI též připojuji. V případě zájmu můžu dohodit osobní kontakt, ale myslím, že se člověk dobře domluví s kýmkoliv přes telefon.
    VOY
    VOY --- ---
    Tak to je pozitivni zprava, dekuji. Uci u nich vsechno rodili mluvci? Umi cesky? Nebo jen nemecky a anglicky? Kdyz jsem tam volal, tak me trosku prepadli, protoze me prepojili rovnou na nemce :-).

A kdyz uz jsem tu, chtel bych se zeptat, existuje v Praze nejake knihkupectvi specializovane na nemeckou literaturu v originale podobne jako treba Big Ben pro anglictinu? Chtel bych si studium doplnit kazdopadne cetbou a preferoval bych pro zacatek neco jednodussiho, takze bych asi potreboval nekoho, kdo by mi v obchode poradil. V normalnich obchodech mi prijde, ze vyber neni moc velky.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    VOY: Přidávám i své doporučení.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VOY: goethe institut mohu jen doporučit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam