• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Tun und Lassen - jednání a upuštění od jednání...

bytí, které má být - Sollen a bytí, které fakticky je, existuje - Sein...

čeština to musí okecávat a furt je to jen výklad pojmu, nikoliv stoprocentní ekvivalent. a ač se třeba nad dvěma verzemi Kantovy Dedukce (část KČR) dodnes perou filosofové jako psiska na smetišti v Sao Paulo a zamořují svět svými výklady, němčina je vskutku jedním z nejpřesnějších nástrojů k vyjádření myšlenky...

A nejsem sice znalec sanskrtu, ale co vím, tak německé překlady sanskrtu jsou bližší originálu a dokonalejší než překlady anglické...
    RETAL
    RETAL --- ---
    Síla němčiny v (kontinentální) filosofii vyplývá mj. z toho, že v ní lze jednoduchým a přirozeným způsobem zpodstatňovat téměř cokoliv. Dasein, Mitsein, Vorhandenheit, Befindlichkeit...
    Jazyk v tomto případě nejspíš ovlivňuje směr, kterým se myšlení vydává.

Osobně mě fascinuje slovo "Schuld", které znamená vinu i dluh. Entschuldigen - odvinit + oddlužit = prominout.

Určitě můžete přidat další.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    právě proto se rozumný člověk naučí alespoň její základy...
    SEOM
    SEOM --- ---
    chmmm...s tou filosofii je to fakt.kolikrat se ruzny terminy uz ani do jinejch jazyku neprekladaj.podobne je to v psychologii.aspon mi to tak pride, ze nemcina tam figuruje vic nez jiny jazyky...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    zcela jistě též ve strojírenství a technice... němčina je prostě setsakramentsky bohatý a nesmírně přesný jazyk
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    JANISKA: Filosofická terminologie třeba.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ahoj, já mám spíš takovou otázku k zamyšlení: myslíte si, že v nějaký specifický oblasti má němčina bohatší slovní zásobu než jiný jazyky? a pokud ano, ve který?
    DZEJNA
    DZEJNA --- ---
    ANDREJKA:hih, takze vedle.. ;"díky
    DZEJNA
    DZEJNA --- ---
    asi dost hloupa otazka, ale dlouho jsem nemcinu nepouzivala takze:kdyz pisu v novem velkem hotelu je to in einem neue grosse Hotel oder in eine neuem grossem Hotel nebo jeste uplne jina varianta:)?
    AETHER
    AETHER --- ---
    Tak čtu Die entführte Prinzessin od Karen Duve (Goldmann Verlag), mám brožovanou verzi, tj. před tím byl i hardcover a měli možnost je opravit, ale přesto je tam strašně moc překlepů a i chyb, to je teď nějaký trend v německých nakladatelstvích, že se předhánějí, kdo přijde s více chybami???
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    DUNAR_: není zač :)
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    DUNAR_: www.ralf-kinas.de
    Jsou tam celkem dobré testy ...
    GINNAR
    GINNAR --- ---
    GOBERS: Díky!
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GINNAR: To je panecku Nominalstil jako malovany!!! :-))

Pokud vim, tak "Gesuch zurückstellen" znamena zamitnout, nekdy s moznosti znovu o totez zadat po uprave zadosti, splneni nejake dalsi podminky a pod. (napr. pri zadosti o obcanstvi neprokazes dostatecnou znalost jazyka, tak ti zadost vrati, ale kdyz ji podas znovu s prislusnym dokladem, tak projde).
    GINNAR
    GINNAR --- ---
    Prosím prosím, nějak mi uniká smysl následujícího textu (úřední němčina z 19. století):

"In Erledigung des am heutigen Tage überreichten Einschreitens wird Ihnen das (...) hieramts vorgelegte Gesuch um Erwirkung eines dreimonatlichen Urlaubes zurückgestellt"

Znamená to, že mu tu dovolenou umožnili, nebo že žádost zamítli?
    BORUVKKA
    BORUVKKA --- ---
    Pomohl by mi prosím někdo přeložit dvě věty z nj? kdyžtak počta.. Děkuji!
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Tak ted jsem ale smichy pod stolem: http://www.youtube.com/watch?v=sRUDJgnQLsU
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    shanim česko-německý slovník do slovníku StarDict...?
    NECECH
    NECECH --- ---
    Četli jste někdo něco dobrého od Peter Sloterdijka? Minulý týden jsem si přečetl jeho kontroverzní esej "Regeln für den Menschenpark" a musím říct, že mě to opravdu chytlo. Tak si představuji dobrou současnou filozofii. Nemáte někdo typ na další titul od něj?
    NECECH
    NECECH --- ---
    BLOWUP: To projde určitě. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam