• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MICANA: jeste jsem slysela, ze "prijeli Rusove", "rudy bratr" a ze je "moje zena v karantene" :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    MICANA: Poraď se s Wittem, v Kvítku pár termínů má.
    LIA09
    LIA09 --- ---
    MICANA: Moje babička říkávala "návštěva" bez bližší specifikace příbuzné či Lhoty.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ZCR: To jsem se tehdy taky zeptala. Podívali se na mě jako na opožděnou a řekli mi... se podívej, co ti to nechává na kalhotkách, když si nedáš pozor.
    (Poznámka pod čarou... zaschlá krev nechává hnědé skvrny, které se fakt, ale opravdu špatně dostávají dolů.)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    NELLAS: hele, ale to domlouvání s holkama "já s váma odpoledne na bazén nemůžu, přijela tetička z Červeného Kostelce". Vždycky, vždycky se našel někdo, kdo se zeptal "a proč ji prostě nenecháš doma vašim? ji musíš bavit, nebo co?"
    ZCR
    ZCR --- ---
    NELLAS: jak k tomu ta nebohá nevinná odrůda křemene přišla?! růženín bych ještě chápal, ale záhněda...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BALAENA: Barva zůstává... :)
    RIP
    RIP --- ---
    MICANA: Do Šmírbuchu jsem nakoukl a in extremis bych mohl ten humáč i opsat :-) Ale asi to nebude very helpful, je to plné historické veteše typu "rudá jízda" (Pavel Kohout: Katyně.) :-(
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    NELLAS: u nás se říkalo "z Červeného Kostelce"
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELLAS: Jo, ještě jsem zaslechla "jahody"... a možná něco dalšího navíc.. kluci tomu říkali někdy v deváté třídě "záhněda", což je nechutné. Třeba si ještě vzpomenu na něco dalšího.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MICANA: Jsi přesvědčená špatně - co si tak pamatuju devadesátý léta, tak o tetě Irmě se mluvilo i tehdy (zřejmě odtud se dostala do ITC, nikoli naopak). Asi ses nepohybovala v té správné sociální bublině ;)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MICANA: Teta z Červené Lhoty?
    MICANA
    MICANA --- ---
    MAKOTAK: Děkuju! Tak z toho už rozhodně něco vyrobím. Vida, teta překračuje hranice.
    MAKOTAK
    MAKOTAK --- ---
    MICANA
    MICANA --- ---
    Frazeologický dotaz: mám v překladu z AJ mnoho synonym pro menstruaci, mimo jiné i "Auntie Flo". Člověku vytane na mysli "teta Irma", nicméně jsem přesvědčená, že tu do češtiny zavlekl až IT Crowd a že předtím v této oblasti tety žádného jména nefigurovaly. Nebo se pletu a můžu to zcela lážo plážo použít? (Samozřejmě to můžu použít i tak, ono asi IT Crowd zná lidí dost, ale připadá mi to nějak, ehm, neorganické.)
    Ostatně kdyby někoho napadlo jedno dvě další synonyma, budu ráda - zatím mě krom "krámů" a takových těch neutrálně obvyklých nic moc nenapadá a Šmírbuch se mi při stěhování někam zatoulal.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    IKARIE: Tady nemáš moc možností, black tie je i v cestine termit. Takze bud nechat a nebo udelat ukrok stranou a dat "slavnostni vecere" nebo "formalni vecere", pricemz to druhe muze byt take mirne zavadejici, protoze "formalni" je v etiketni terminologii synonymum white tie... Kdyby bylo potreba zachovat presnou referenci k etikete a vyhnout se anglicismu, tak "vecere ve smokingu", ale to vypada osklive...
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    NELLAS: jop, uz to tak je cerne na bilem (docteno, priste si to musim vice setrit)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MEMNON666: Já myslela, že si děláš srandu. Ale ono to tak fakt je přeložené. No nene.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MEMNON666: Zajímavé je, že ve finální verzi to změnil sám Gaiman (já překládal z raného rukopisu):

The girl climbed off the bed and stretched deliciously, pushing each finger out before running her fingertips through her golden hair.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    WITTGENSTEIN: kolega zvolil: Divka vyskocila z postele a rozkosne se protahla, kazdy ruzovy prstik, nez jimi zajela do svych zlatych vlasu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam