• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    RIP
    RIP --- ---
    VANEK: Ď. Líbí :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    RIP: "Spomocníček". (Noné, vono to fakt existuje: http://psjc.ujc.cas.cz/search.php?heslo=spomocn%C3%AD.%2B&where=hesla )
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    FRKOLKA
    FRKOLKA --- ---
    PISKVOR: chybí mu konec jedné závorky a nyx, zdá se, nemá automatické opravy jako excel
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ) SHEALA: O jednu závorku *co*? ;)
    RIP
    RIP --- ---
    GARAGUN: Já to řešil snad 3x nebo 4x a vždycky jsem se rozhodl pro fámula, prostě proto, že mi ten významový problém (viz GAARQ) přišel pořád ještě o fous lepší než hrozba, že upadnu v podezření, že jsem si místo přemýšlení prostě jen z lenosti fonetizoval neznámý a nezavedený anglický termit. Ale je fakt, že všechny ty případy myslím už jsou pěkných pár let tomu nazad a dneska bych možná familiárovi šanci dal, protože se mezitím prosadil a zavedl a dostkrát v knížkách vyskytl.

SHEALA: "Familiar" je myslím i v Mostu od Bankse (u toho šišlavého barbara), překlad taky Honza, nepamatuje si někdo, jak to řešil tam?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    jé. V Pratchettovi je zvířecí pomocníček. Ale musela jsem si to přeložit v duchu do angličtiny a zase zpátky, co to vlastně je. Magráta ma familiara želvu. Mmch máš o jednu závorku
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SHEALA: Leda homonkulus (to zase vylučuje D&Ďácký zvířecí familiáry, případně šotek (vejce černýho kohouta pp., nevejde se do toho ani krysa, ani kocour, ani sova něžná, o krkavcovitých (ha!) a obojživelnících nemluvě) Nevím o původnějším českém výrazu: byť se DrD - blahé paměti - medle pokusilo vybrousit tento nový význam "fámula," neujal se.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ad použití slova familiár v češtině, pokud tvohe cílovka hrála dungeons and dragons budou to znát, připadně lidi z D&D komunity by měli znát českej výraz, existuje li :)

Jinak to vnímám stejně jako ty a Gaarq
    GARAGUN
    GARAGUN --- ---
    GAARQ: Vida, tak jsem to stačil opravit až chviličku poté, co mi někdo odpověděl :) Každopádně OK, myslel jsem si, že to tak bude. Děkuju.
    GARAGUN
    GARAGUN --- ---
    Mohl bych vás poprosit o řešení jisté terminologické rozepře? Jak vnímáte pojmy "familiár" a "fámulus"? Mohou podle vás znamenat totéž? Pro mě osobně je "familiár" duch, démon v nějaké zvířecí podobě, kterého si čaroděj povolal, aby mu sloužil, kdežto "fámulus" je čarodějův lidský služebník, něco na způsob učně. Na druhou stranu, je "familiár" vůbec slovo, které lze normálně použít v češtině (slovníky cizích slov ho neznají, i když jedna povídka od Miévilla u nás právě pod tímto názvem vyšla)? Co myslíte?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    GARAGUN: familiar je vyvolaný démon, magický služebník (lat. spiritus familiaris). fábulus je patrně fámulus, pokud se tím nemyslí fazolek. fámulus (lat. famulus) je sluha obecně, nejspíše lidský.
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    STEPNI_VLK: spodni nebo vrchni tony proste...podobne jako u parfemu. Heads, heart, tails
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EWOKK: To je sice hezké, Božko, ale furt to neřeší onu původní otázku, tj. jak se to řekne česky. ;)
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    STEPNI_VLK: no ja ti nevim Karle, ja bych proste rekla ze feinty jsou aromata kuze, tabaku ci vceli plastve - a pri destilacnim procesu se musi kontrolovat, aby neujely do moc neprijemnych, agresivnich tonu. Vicemene bych rekla ze proste fenoly jsou napr. Drevo, estery jsou ty horni tony ovoce, aldehydy travnaty, a feints jsou proste ty "kule". Rekla bych ze cim vyraznejsi feints, tim krutejsi whisky, rozhodne ne pro zacatecniky.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    EWOKK: Díky za článek, nicméně teď jsem z toho ještě víc jelen než předtím. Feinty coby adjektivum se navíc vyskytuje i v rámci definice jedné ze skupin whisky: Cluster J – Full-Bodied, Dry, Pungent, Peaty and Medicinal, with Spicy, Feinty Notes.

OT: Máš-li ráda whisky, pak jsi u nás vítána: [ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd. ] ;)
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    STEPNI_VLK: to je zajimavy... http://whiskyscience.blogspot.cz/2011/03/pot-still-distillation.html. Feints souviseji tedy s fazi destilace. Mozna nejaka gradace(?). Nicmene rozumim ti, casto mam taky takovyhle brouky co mi nedaji spat. A mam rada whisky!)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STEPNI_VLK: Zraly treba
    MICANA
    MICANA --- ---
    ZUZKAOU: Nevím o něm (což teda nic neznamená, ale osobně bych překládala taky tak)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    SARKEN: já jsem to zatím vždycky obcházel nějakou verzí na "Pepa Zdepa, držitel Franta Flintovy profesury pro extremne neuzitecne vedy".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam