• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    jak anglicky vyjadrit smulu ve smyslu "vytahnout si cerneho petra"?
    tiuju ze pro to existuje nejakej idiom, ale nejak se mi nedari spravne hledat
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    GAARQ: asi bych řekla bigwig.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    RIP: Ono to s tou ameridiš je právě často tak, že je nějaký jidiš obrat, který se lexikalizuje, poameričtí, ale je tam ten jidiš původ. Typicky asi nejznámější je "hakn a tshaynik" [hakn a čajnik], tedy doslova "sekat do samovaru" ve smyslu mluvit kraviny. To se pak překlopilo/zkomonilo do "hock a chinik" a podobně. Ale tady dumám marně z čeho by to mohlo být.
    RIP
    RIP --- ---
    GOBERS: No ale to je právě ta podstata "ameridiš", že její slova nejsou ze zdrojů jako u jidiš, ale z americké angličtiny, nebo se pletu? I když máš pravdu, že pokud je to "převzaté" do písmene stejně jako v angličtině, kde je pak důvod jakkoli to řadit do jidiš? :-) Možná právě proto se to myslím dá i najít jako "knokker", aby se to lišilo :-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    RIP: O to žádná. Ale já dumám, z čeho to může pocházet. Knocker jako klepač v jidiš je - klaper, což může být ten, co klepe na dveře (třeba o šábesu) nebo ten, kdo mastí karty, ale ani jedno mi nesedí k tomu významu. Foneticky podobný možná bude (alter) kaker, tedy "starý sráč" pro nepřehlédnutelného, leč nikoli valně respektabilního jedince. Zajímavé, zajímavé... tu etymologii nikdo nikde neuvádí, resp. nikde jsem na ni nepadl.
    RIP
    RIP --- ---
    GAARQ:
    GOBERS:
    Spíš z ameridiš :-), aspoň tady to je:
    Yiddish Words and Expresions...
    https://www.hebrew4christians.com/Glossary/Yiddish_Words/yiddish_words.html
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GAARQ: Koukal jsem, ale moc mě nenapadá, z čeho by to mělo jako že být...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    GOBERS: ten "knocker" má být z jidiš, afaik, tedy slovníky.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GAARQ: Škoda, že do angličtiny, v jidiš bych měl celou plejádu šťavnatých termínů od hojche fenster po načalstve...
    FLU
    FLU --- ---
    GAARQ: Papaláš by se možná dal přeložit jako "crony", byť je to významově poněkud posunuté.
    RIP
    RIP --- ---
    GAARQ: Papaláš neznáš, ale na salonní bysme něco asi věděli:
    Armchair revolutionary - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Armchair_revolutionary
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    jak byste přeložili do současné angličtiny "papaláš"? "knocker" nebo "panjandrum"? není to moc dialektové či moc staré? jde o ten aspekt ukazování moci na úkor, ne jen o "velké zvíře" (big cheese apod.).

je možné přeložit dehonestující adjektivum "salónní" (jako "salónní revolucionář") jako "swimming pool revolutionary"? někde jsem na to narazil, ale nikdy to v reálu neslyšel. vídám často prostě "salon revolutionary", ale spíš jako kulturně mimoanglofonní jev. má angličtina podobný výraz?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    CATHERINE: Zdá se, že "exekutivní kognitivní funkce": https://cs.wikipedia.org/wiki/Kognitivn%C3%AD_funkce
    CATHERINE
    CATHERINE --- ---
    Ahoj, věděl byste někdo, prosím, jak se česky nazývají executive functioning skills?

research at the University of Colorado at Boulder found that the kids who have more free time to create and structure their own activities develop stronger executive functioning skills — that is, better planning, problem-solving and follow-through than than kids whose lives are more continuously structured by adults.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    LEWIN: CNV: Jako protiklad k té "reflection" mě napadlo něco jako "poživačnost", ale to Lewinovo dává větší smysl.
    LEWIN
    LEWIN --- ---
    CNV: Možná to, že sežral, na co se podíval?
    CNV
    CNV --- ---
    Nenapadá vás, co se tady myslí tou "copious free digestion"?

MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    ahoj, po konzultaci s adminem vkladam jeden komercni request. hledam agenturu co by pro nasi firmu delala preklady; zabyvame se prumyslem 4.0, machine vision, machine learning, software development a je potreba aby agentura (nebo prekladatel) mela zkusenosti s timto odvetvim. budeme prekladat web a prezentace z EN do DE a IT; dlouhodoba spoluprace
    prosim kontaktujte me na matous.horal@datavision.cz
    dekuji
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    KAERI: Jakože film jsem viděla v originále a zcela zjevně je smysl ten, že žádání o ruku a romantické serepetičky si má odvést sob. K pochopení nutno mít informaci, že "Maybe you should leave all the romantic stuff to me*" říká hrdina hlasem, kterým mluví, když jakože mluví hlasem toho soba (takže řečníkem je v tu chvíli jakoby sob, me referuje k sobovi). Tzn. výsledkem písničky je "sobe, je to na tobě, já to nedám".
    Viz jak to funguje v prvním díle a Reindeers are better than people, tam taky je ta písnička rozhovorem mezi Christopherem a Svenem.
    MICANA
    MICANA --- ---
    MAGUMI: díky moc!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam