• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    Kdo to má těm lidem furt říkat: Ono by možná pomohlo víc kontextu... :-) Chcete-li něco přeložit Z češtiny, nezapomeňte taky, DO jakého jazyka.

    A na triviální dotazy je tu klub Angličtina - slovíčka, fráze atd. aneb Jak se to sakra řekne?
    Takže ne, domácí úkoly ani práci za vás neděláme; a resumé diplomek taky výjimečně.


    Nevrlý správce varuje: nemám rád flamewary a vůbec příliš vysoký poměr šumu k signálu; dvakrát měřte, přemýšlejte a používejte náhled. Zajímají nás fakta, ne vaše názory. Mažu běžně v zájmu přehlednosti diskuse (ZEJMÉNA: děkujte předem a nebudeme se muset prokousávat dodatečnými "jéé, díky"), a přílišné prudiče jsem už i banoval.
    Překládáte nějaký text a narazili jste na speciální termín z oboru, který neovládáte? Třeba je tu někdo z oboru a poradí vám.
    Měly by zde být pokládány a zodpovídány otázky typu "Jak mám přeložit CT-180 utility launcher?" společně s kontextem těchto termínů.

    Varování: Try Googling It First.

    php skript na vyhledavani v merriam-webster, cambridge advanced student's dictionary, ve slovníku na seznamu a v princeton wordnet dictionary v jednom okne - tadeas.net/slovnik/
    Po práci legraci: Perličky z překladů
    Pro práci organizaci (doložíte-li moderátorovi kredenciálie -- je lepší obracet se na moderátora tohoto klubu než tamtoho, neboť onen bývá offnyx): Překladatelské doupě - překlad jako živobytí, překlad pro radost, zkušenosti, disputace et cetera

    Doupě translatologů: nosek.i-line.cz - asi chcíplo, zkuste Web Archive

    rozbalit záhlaví
    GARAGUN
    GARAGUN --- ---
    RIP: No když to teď zmiňuješ, ten název ústavu bude ještě zajímavý. Zatím mám několik verzí; jsem kousek před půlkou překladu a stále víc si zvykám na NEVIM (Národní experimentální výzkumný institut magie). Ale s tímhle NEVIM ještě pořád nevím na 100% ;)
    RIP
    RIP --- ---
    GARAGUN: Piskáček, co? Takhle já jsem se seznámil s Liborem Dvořákem. Dělal jsem ve 100 + 1 ZZ, v nějakém ruském tlustém žurnálu vyšla Trojka, chtěl jsem z ní do časopisu dát ukázky, přes Lidové nakladatelství jsem se dostal na Piskáčka, ten mi značně zahořkle sdělil, že volné pokračování nezadali jemu, ale Liborovi. Libor se o Piskáčkových řešeních vyjadřoval místy velmi kriticky a zvláště ho štvalo to NIČAVO / VÚČAKO, ale i další. Nakonec to bylo putna, protože Trojka byla na předrevoluční schvalovací orgány moc odvážná a měli jsme po ukázkách i po legraci, pokud si vzpomínám dobře.
    (Ale ty odhadní zpětné přepisy latinkových jmen tedy často trefují vedle oba :-))
    RIP
    RIP --- ---
    VANEK: Ne, je to tam, jak píšeš. Jenom jsem to myslel dobře, že asi udržím v hlavě přesnou podobu tu chvilku, než to sem napíšu, a dopadlo to jako vždycky :-)
    GARAGUN
    GARAGUN --- ---
    RIP:
    VANEK: Hah, na to si dám pozor. Mimochodem, on ten minulý překlad není špatný, jak se do nějak tak průběžně koukám. Ale v téhle knížce je bohužel velká spousta věcí, které se dají pokazit a napsat špatně. Tuhle jsem třeba v českém překladu našel "Laupitalovu metodu", i když by to mělo být "L'Hospitalovo pravidlo". A těchhle detailů je tam prostě fůra, je to trochu na palici... A ty zpětné přepisy z ruštiny tomu ještě dodávají :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Joaha, to jsou jen ta motto (ještě bez uvedení titulu); už jsem to fakt dlouho nečetl. Fakt roztomilá tichá pošta (odřádkování může být dáno jen úzkým zrcadlem Lidového nakladatelství), ta redakční rozhodnutí teda nezávidím:

    Chci tě proslavit,
    tebe, jenž (!) za zimního večera prodíráš
    se vánicí,
    tvůj silný dech a pravidelné bušení
    tvého srdce…

    RIP: Já mám "Ashbeova homeostatu" (zda to Triton měnil, nechci hledat, a každopádně adjektivní skloňování mi přijde lepší); třeba tam mělo být aspoň Ashbeeho a zkazili to v sazbě…
    RIP
    RIP --- ---
    GARAGUN: Tak když už běsníš zjevně na začátku třetí kapitoly, tak si tam připiš, že homeostat není "Ashbeho" ale Ashbyův:
    https://www.researchgate.net/publication/300781597_Ashby's_Mobile_Homeostat
    Ach, ty přepisy přes ruštinu zpátky :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    GARAGUN: Chvilku jsem se vyděsil, že si tam nic podobného nepamatuju, ale pak mi došlo, že asi zase Kommentarii.
    Jako při vší úctě ke knihovnám a prezenčním badatelům, nemuset vstávat od počítače je skoro taková krása, jako mít k dispozici fulltext, který rovnou najde konkrétní stránku.
    GARAGUN
    GARAGUN --- ---
    VANEK: Dík! Je to pro Pondělí začíná v sobotu ;) Na NDK.cz pořád nemám přístup; k čemu si ho zřizovat, říkal jsem si naivně, ty knihovny přece nemohou zůstat zavřené tak dlouho...
    VANEK
    VANEK --- ---
    GARAGUN: Na co to zas je? Kolikrát ti mám říkat, že na NDK.cz jsou LokomotivĚ v zimě jak od Koláře/Urbánka, tak Eisnera (výbor Demokracie, ženo má, 1945). Ale že jsi to ty... https://www.facebook.com/groups/367094630065561/permalink/3698977293543928/
    GARAGUN
    GARAGUN --- ---
    Zdravím, neměl byste někdo po ruce (nějaký) český překlad básně Lokomotiva v zimě od Walta Whitmana? Předpokládám, že by ta báseň měla být k nalezení ve sbírce Stébla trávy (vyšla i jako Listy trávy). Bohatě mi postačí, když mi ocitujete prvních, řekněme, sedm řádků. Za odměnu mohu jedině poděkovat, ale zato moc pěkně :)
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    MAIMONIDES: Titulní starý astronom oslovuje žáka (taky v některých vydáních titulního, "The Old Astronomer to His Pupil") a chce podat Braheho spis.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    REACH me down my Tycho Brahé,—I would know him when we meet,
    When I share my later science, sitting humbly at his feet;
    He may know the law of all things, yet be ignorant of how
    We are working to completion, working on from then till now.


    První řádek. Tuší někdo? Nebo rovnou celou báseň, jestli jí má někdo v šuplíku (the old astronomer twilight)
    PETRSF
    PETRSF --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    má nějaký zaběhaný český ekvivalent "second unit" tedy tým která ve filmu zajišťuje akční scény?
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    CORWEX: Ještě spíš jako etymologickou zajímavost, sám tenhle údajný plotňácký původ vůbec nevnímám: Slovník nespisovné češtiny uvádí brněn., v obecnějším významu "společník zloděje, také kdo hlídá (dělá zeď), též hostinský či přechovávač", a odkazuje na hesla "hábr" (brněn., už zcela zobecněno na "kamarád, parťák, komplic") a "kóbr" (u kterého se do definice vejde tak nějak všechno).
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    SUCZKER: Jak píše VANEK, to zobecnění se porůznu objevuje, podle mě není důvod trend nepřiživit.
    VANEK
    VANEK --- ---
    SUCZKER: Trošku se to snažil zpropagovat Horáček, tak závisí na cílovce.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    když mám parťáka na směně v továrně, se kterým si vzájemně vypomáháme, on dělá práci i za mě, já zas za něj, pokud si jeden z nás potřebuje někam odskočit a všelijak si krejeme záda, tak ve vězeňském argotu by to byl chábr. Na dílně nebo montážní lince by to asi chábr být nemohl, tak moc v obecném povědomí tenhle výraz asi ještě není, co ?
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    DEADSLUT: fake it
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    Prosím vás, naprosto jsem se zasekla - jak anglicky vyjádřit "vochcat něco"? (takový to naše typicky český, vzít si respirátor a vystřihnout do něj díru, aby se líp dejchalo, a podobné "vochcávací vyfikundace"...) Napadají mě jen věci ve smyslu ojebat někoho, a podobně... :/
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SPIKE411: Ještě že ne scientolog.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam