• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    SPM
    SPM --- ---
    RIVOK: já nejsem úplně expert na právo, možná to tu nějaký místní právník upraví, ale mám pocit, že ani u nás se nemůžeš odvolávat až do smrti. Pokud si to vybavuju dobře, tak jedeš kolečko po soudech, můžeš skončit u ústavního soudu, který to může vrátit zpátky na začátek, jedeš druhý kolečko a tím pak končíš...
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    DRIZDIK: Díky za odkaz. Takže je to ještě míň než jsem myslel:
    Total number executed: 37 (1927–2003)
    BEHALA_LETEM
    BEHALA_LETEM --- ---
    XMEDA: deset střel za minutu už je práce pro double reflex barrel pump bow!

    The Bow That Will Get Archery Banned?
    https://www.youtube.com/watch?v=-2x4cpvywHg
    RIVOK
    RIVOK --- ---
    SPM: jestli chceš zavést možnost volby pro vězně, zda chce raději doživotí nebo popravu, nemám nic proti - pokud dokážeš systémově ošetřit, aby nikdo nemohl být "donucen dobrovolně" si zvolit popravu. Třeba i nepřímo ("když se necháš popravit, bude to zdarma. Ale pokud nás donutíš tě věznit, vězení stojí 300 tisíc ročně a dluhy půjdou za tvou rodinou").

    Já bych si jako nevinně odsouzený popravu určitě nevybral a odvolával se, studoval právnickou literaturu a soudil se až do smrti.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Mám pocit, že i v tý strašný Americe, kde lidi popravujou jak na běžícím pásu, na "provaz" běžně čekají deset i víc let, a za rok jsou to tak dva případy, ne? To mi na 327 milionů lidí nepřijde moc.
    SPM
    SPM --- ---
    RIVOK: ony ale ty tresty smrti se obvykle, alespoň v těch civilizovanějších zemích, kde jsou, rozdávají také dost sporadicky. Lacina, ačkoliv veřejnost volala po popravě, dostal "pár let" a ne doživotí. Ten kamarád by za vraždu taky doživotí nedostal (beru to v kontextu toho, že doživotí je aktuálně nejpřísnější trest). Tím nechci nějak teď říkat, jestli trest smrti ano nebo ne, ale argumentace každým celkem běžnějším trestním činnem, že by za něj mohli někoho rovnou popravit, mi nepřijde správná.

    RIVOK: Tady se ale nabízí ještě jedna otázka. Když zrušíš trest smrti, justičním omylům nepředejdeš. Pořád taknějak pokud policie zpacká práci, tak zavřeš někoho jiného, případně na doživotí. Jasně, trest odnětí svobody není definitivní. Nicméně, u kolika z těch omylem odsouzených lidí se na to ve finále doopravdy přijde? A po jak dlouhé době? Ono to padlo už hned na začátku tady v té diskuzi: zastřelil se, vyklouznul z toho lehce, netrpěl, nebyl potrestán... Takže se nabízí otázka, co je pro tu oběť justičního omylu ve finále horší - jestli to, že ji popraví nebo že ji do konce života zavřou do basy s nejvyšší ostrahou. A možná ji někdy po hodně dlouhé době pustěj, když už ten život je stejně v háji.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    SIRIUS: zrovna k tomu brejvikovi - ani jako trest ani jako odstraseni zde ta poprava nejen ze neplni ucel, ale ma spis opacny efekt. ono jakoze se hrdinsky postavit zkazene spolecnosti a postrilet hromadu v jeho ocich spatnych lidi, k tomu ta mucednicka smrt popravou vylozene sedne a podobnym trotlum z rad jeho fandu to naopak muze imponovat. mukl, co nasledujicich 10+ let bude oblekat vezensky mundur a ty sve ideologicke sracky tak maximalne psat do denicku, neni zdaleka neni takovou inspiraci
    2ND
    2ND --- ---
    OCTOPUSS: kdyz veřejně prezentuješ svoje názory, tak se pak nehruť z toho , že je někdo okomentoval :D
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    REDSNAKE: Pokus o humanitu. Proč ho ale nesejmou opiaty a pak sekerou, to už mi uniká...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    popravdě, nikdy jsem nepochopil proč se přistoupilo k injekcím když popravčí četa je imho lepší...Ale to jen tak na okraj.
    BAAL
    BAAL --- ---
    KASUMI: Za me jednoznacne a bez diskuze ne, historie nasich zemi a zkusenosti z US (pomijim dalsi zeme jako Iran a Cina) jasne ukazuji ze je to uplna kravina, plna justicnich omylu, problemu se zpusobem popravy, kdy chemikalie nefunguji atd.

    Za me podpora trestu smrti je vlhky sen diskuteru z novinek a podobnych idiotu.

    John Oliver k tomu mel kuprikladu par hezkych ilustrativnich videii s obrazkama pro mene chapave:

    Death Penalty: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)
    http://www.youtube.com/watch?v=Kye2oX-b39E


    Lethal Injections: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)
    http://www.youtube.com/watch?v=0lTczPEG8iI


    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KASUMI: nicmene doplnim k tomu ze si myslim ze by ten instutut mel existovat a takovej brejvik by si tu pasku zaslouzil zfleku, ale nemyslim si ze by to realne melo byt soucasti bezne struktury trestu a mel by by to byt nejaky mimoradny prostredek nekde na urovni milosti atp. jenomze pak clovek vidi jak to vypada s udelovanim milosti a je celkem jeasny ze to je totalni scifi
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MARWIN: Až budu z něčeho podezřelej puso.
    RIVOK
    RIVOK --- ---
    XMEDA: prokurátor neříkal, že se zločinci nebojí trestu smrti potom co je chytí. Říkal, že je trest smrti neodstrašuje předtím než je chytí, protože s tím, že by byli chyceni, nepočítají a tudíž je to nemůže odstrašit.
    KASUMI
    KASUMI --- ---

    trest smrti

    51 hlasy od 51 respondentů

    MARWIN
    MARWIN --- ---
    OCTOPUSS: hlasis se dobrovolne na jednoho z tech dvou? Furt to bude dobre skore.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    RIVOK: Taky by mohl takovy Breivik v pet rano dostat klackem pres zada a do desiti vecer treba kopat ve stole krumpacem sutry s pridelem ctvrtky chleba a vody z hadice.. az do brzke smrti.
    Utraceni injekci nebo obesenim moc odstrasujici neni, to je pravda. (Nicmene i ta Hepnarova, kdyz ji zminujes, se pri odvadeni k poprave kompletne rozsypala a podelala.)

    Samozrejme je otazka definice zvlast zavaznych pripadu, kde takto postupovat. Skladovanim veznu na dlouhy leta ve veznicich se toho ocividne moc neresi.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    RIVOK: To asi dává smysl.

    Nicméně názor "měl by shnít v base" je tu u některých účastníků taky nepopulární, takže se obávám, že to nemá řešení :D
    RIVOK
    RIVOK --- ---
    OCTOPUSS: trest smrti absolutně odstrašující není. Před lety jsem četl interview s posledním československým prokurátorem, který tu uložil trest smrti - mj. jej požadoval i pro Hepnarovou. A ten říkal, že podle jeho zkušeností trest smrti nikdy žádné zločince neodradil, protože zločinec si buď vůbec nepřipouští, že by jej mohli chytit - myslí si, že je nejchytřejší a unikne -, nebo naopak vůbec nepřemýšlí o tom, co se stane po zločinu, protože má extrémně vysokou časovou preferenci a žije pouze přítomností.

    Zkušenosti psychologů z USA říkají totéž: vězni se nebojí policajtům, protože těm přeci zdrhnou, ale bojí se ozbrojených občanů kteří by jim překazili zločin samotný ne protože by je chytali, ale protože by prostě stáli v cestě a museli se jim bránit.

    A Breivika by mnohem více potrestalo, kdyby mu sebrali konzoli a zato mu každý den pozůstalí chodili říkat "Nejsi nic než _____".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam