• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    JAZZZ: To pak radsi ZP i na ty flobertky a plynovky... viz rada 18+ blbcu delajici s nimi problemy nam se ZP.

    Vsechno se prezentuje jako strelec se zbrani.. a kor kdyz legalni.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    zajimava debata se rozjela :) ja si stejne poridim toho Glocka 19 a casem dokoupim druheho. ten Gladiator me zaujal jen kvuli tomu, ze se nemusi registrovat. ja osobne nevidim jediny duvod, proc by mela byt moznost ho mit bez ZP, kdyz skoleni a provereni majitele ZP maji byt limitovani treba ve velikosti zasobniku. pripada mi to spis jako utocna zbran, kde mas dva pokusy na popravu vybraneho cloveka. bez ZP muzou zustat flobertky, ale u perkusu fakt nevidim duvod. jak uz tu padlo, na sebeobranu se to moc nehodi a spis doufam, ze tenhle kram neude nesit v kabelce nebo po kapsach kdejakej jouda.
    VACA
    VACA --- ---
    XMEDA: Hloubeji o tom polemizovat nebudu nebot se dostavame na tenci led, a taky protoze mam obcas pocit ze potrebujes oponovat at uz clovek napise cokoli.

    Ale precti si aktualni zneni zákona 119-2002 Sb.

    §15 odstavec 1


    NJAL
    NJAL --- ---
    Uz jen z principu bych se bal soucasne laborovane naboje nacpat do bouchacek vyrobenych dekadu-dve pred 1890....
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    VACA: .45LC a .38SW je pouze na ZP. Takze hodne stesti
    VACA
    VACA --- ---
    TOMBRIDER: Super rad si to prectu znova, sem zvedavej kolik si toho pamatuju spatne:) Ja jsem to cetl urcite jeste pred rokem 2012 ale tak je mozny ze z jinyho zdroje nebo prekladu..
    VACA
    VACA --- ---
    XMEDA: Ja ti nevim hele je to tvuj nazor, OK.

    Ja mam proste nazor jinej a rozhodne radsi bych se spolehnul na revolver s jednotnou strelou. V nabojich .45LC nebo .38s&w nevidim zadnou exotiku. Stojej okolo 10kc kus a je jich vsude hromada. Neni zadnej problem si jich vytvorit zasobu.
    Kdyz clovek vi kam se divat a je trpelivej, tak takovej revolver sezene za cenu podobnou tomu perkusnimu revolveru pre1890.
    Levny mi to neprijde, dat 20k za starozitnej perkusni revolver. Ale ok, kdyz tobe jo..

    Bud jak bud, preju hodne stesti s perkusem. ;)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    VACA: Samozrejme je fajn mit zbrani vic a samozrejme i ty na ZP. Jen k tomu pridavam, ze nejakej ten revolver bez cisel ti nikdo nesebere a cernoprachovej je prece jen porad levnejsi a snadno procvicovatelnej ve srovnani se shanenim exotickych naboju bud bez ZP nebo v pripade nejakyho provalu. Kdezto prachu a olova si nakoupis a nekde ulozis kolik libo a nikdo to nikdy nezjisti. Varianta pro cernej den, az ty ostatni veci budes muset odevzdat.
    Co se spolehlivosti tyka, kolega se zp ma takhle nabity dva valce v schrance dilne a dusuje se, ze to spolehlive vystrili i po pulroce váleni. Coz mas 12 ran relativne rychle po sobe.. to uz nejakyho zvedavyho rabovace odradi. A pokud te prepadne motostrelecka jednotka, tak jsi v prdeli i s gewehrem, ultra-rare mosinem, TT-33 ukryvanym od valky nebo i z Chorvatska propasovanym kalachem :)

    A cela ta debata vznikla k vyjadreni, ze nez na sebeobranu resit dvojrannej derringer, tak uz radsi neco takovyho.. :)

    Personal Protection: Cap and Ball Revolvers
    https://www.youtube.com/watch?v=TCYaiRmcYVI
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: *s tou pocetnou rodinou tam taky jeste hral roly faktor, ze rodina jsou jediny lidi kterejm muzes v takovouhle situaci verit a spolehnout se na ne.

    V takovyhle situaci v podstate apocalyptyckyho mesta kde lidi umiraj hladem i nasilim, mrtvoly se valej po chodnicich, cely mesto ukrutne smrdi smrti, by ses prej radeji nemel moc spolehat na nejaky pratele..

    Zni to hrozne, ale voni maj taky rodiny, a da se predpokladat ze kdyz to bude nutny, tak ji daj prednost pred pratelstvim.




    Jo, jeste co vzpominam tak krom toho kalasnikova zminoval ze kdyz by clovek s necim takovym mel pocitat, tak by taky bylo dobry mit vetsi zasoby zapalovacu a sirek. Jsou to trvandlivy laciny drobnosti, ale v takovyhle situaci maj cenu zlata.. za ne si tu konzervu zradla koupis spis nez za rolexky :)
    VACA
    VACA --- ---
    RIVOK: Jasny ja jsem to nemyslel ze bych doporucoval pusku pro sebeobranu nebo shtf situaci. I kdyz, verim ze by jsi v takovou dobu tu pusku s nekym smenil za spoustu uzitecnejch veci.. :)

    Ale trea ta husqvarna revolver si myslim ze by v takovouhle situaci obstal. A je to mensi nez perkus. V jinejch aspektech bych to asi ani nesrovnaval.
    Jako ja perkuse nezatracuju, je to krasny hobby a odkaz doby..
    Ale osobne bych se na to svym zivotem spolehat nechtel. Coz je docela zasadni protoze potreba vytahnout bouchacku = ze jde o zivot dost zavazne akutne. Podle me teda..
    To jako svym zpusobem bych ja osobne asi radsi zadnou bouchacku nemel, nez perkus.
    To je mozna lepsi se nechat okrast beze zbrane, nez nechat zastrelit se zbrani v ruce ktera selze.
    Jakoby voni to tenkrat museli umet vychytat aby jim to nezvlhlo atd, atd.
    Ale ja proste tenhle skill nemam, nevim jak bych ho vybudoval kdyz to neni soucast my kazdodenni rutiny ani vokolo sebe nemam lidi co by tyhle aspekty meli perfektne zvladnuty a mohli mi predavat svoje zkusenosti. Obecne si myslim ze takovejch lidi je velmi malo, tenkrat to proste byla bezna vec.
    Proste neveril bych tomu a tim padem bych to jako sebeobrannou zbran nikdy nemohl akceptovat.

    Ale to je jen muj osobni nazor..

    Ale taky, samozrejme, kdybych byl v tebou popisovane situaci tak bych o tom mozna uvazoval jinak. Ale spis bych se za kazdou cenu snazil opatrit neco jinyho..
    Protoze kdyz maj vokolo tebe lidi mac10 a kalasnikovy tak je perkus imho dost nahovno. Ale rany to dela pekelny! :D

    Jakoby kdyz by clovek byl prepper tak by imho nejakej solidni revolver 1890 stal za uvahu. Je to legalni volne obchodovatelny, nepodleha to zadny registraci. Nikdo nevi ze to mas nebo uz davno ne.. Coz kdyz by clovek byl prepper, tak imho by to stalo za to mit i se ZP vedle normalni registrovany zbrane.
    Kdyz clovek neporidi nejakej srot tak to jsou ulozeny penize ktery se neztratej. Kdykoliv to je mozne prodat, ba dokonce na mezinarodni urovni. Takze kdyby nam v cr zkrouhli historicky zbrane, tak se to furt da snadno prodat kamkoli do sveta..
    Samozrejme furt plati bod ze to nesmi bejt zadnej srot.



    —-
    Jinak co jsi zminil mi pripomelo, kdysi daaavno jsem cetl vypraveni cloveka co prozil obcanskou valku v bosne.
    Podle toho co popisujes to bylo asi jeste horsi.
    Ty lidi byly od urcityho bodu zlomu vsichni uvezneny v nejakym meste a nebyla zadna sance se z neho dostat ven. Coz velice rychle obnaselo krutej nedostatek vseho, hlavne jidla.. ty lidi tam zrali holuby dokud naky byly a pak krysy, a to jeste vlastne asi byla ta lepsi slozka jidelnicku..
    Nejaka uplne nejobycejnejsi plechovka zradla tam mela vetsi hodnotu nez zlaty rolexky..

    Domy ktery byly jeste z doby miru nejlepe zajisteny, vysoky ploty, mrize apod., byly brutalne vyrabovany jako prvni.

    Samozrejme gangy a brutalni kriminalita.

    Bylo tam nekde nejaky misto (uz nevim jestli to byl prostor nadrazi) byla takova “green zone” kde se lidi schazeli kdyz potrebovali smennej obchod.
    V tom meste se dalo pohybovat prakticky jen v noci. V teh nejotrhanejsich nejspinavejsich hadrech jaky jsi mel, z rozdrbanym spinavym zebradlem, a kalasnikovem pod kabatem nebo pod tim zebradlem. Opatrne ve dvojici ale ne tak ze “spolu”, ale tak ze jeden kryje druhyho..

    Ten vypravec pribehu popisoval ze meli docela kliku kdyz nejaka exploze poskodila zed lihovaru kterej meli hned v sousedstvi. Coz jim velmi pomohlo nejen kvuli smennymu obchodu, ale taky jako dezinfekce protoze leky a doktori nula nic.
    No, s tim souvisi ze v rece plavou mrtvoly, a ruzne se valej po ulicich apod.

    Taky rikal ze meli stesti ze byly velka rodina coz sice obnasi vic starosti o hladovy krky, ale vetsi pocet hlav vyzname zvysil jejich sanci na preziti. 24hodin nonstop skryty hlidky na baraku apod.

    Samozrejme zadna elektrina, tekouci voda, nic. Taky popisoval ze v dome postupne spalili prakticky vsechno co hori, nabytek, podlahy, ramy oken, dvere, vsechno. Okna meli beztak vysypany sutrama, sotolinou apod, aby nebylo videt dovnitr, a aby to fungovalo jako obrannej element. Mezi sutrama treba naky pruzory a strilny, ale zaklad bylo, ze nic nesmi vypadat lukrativne. Prave naopak, jinak vas proste zplundrujou...

    S tim palivem tam byl docela problem obecne, asi si dokazete predstavit kdyz vsichni ve meste potrebujou necim topit a varit a jsou odriznuty od vnejsiho sveta..



    Na zaver kdyz tam padla otazka jak by se s takovouhle zkusenosti na podobnou vec lepe pripravil pokud by to bylo mozne. Odpoved byla “vic kalasnikovu v rodine a jeste mnohem vic munice..”



    RIVOK
    RIVOK --- ---
    ERGOSUM: přesně tohle řešilo americké námořnictvo u původních F/A-18. Požadavek admirality zněl na integraci střely AIM-7, kvůli které by se musela radikálně překopat konstrukce (podvozek lomený nadvakrát atd).
    Výrobce tedy namítal, že AIM-7 je takřka nepoužitelný křáp s empiricky ověřenou spolehlivostí horší než 40% - takže je rozumnější ji vůbec nenosit.
    Admirál Houser ovšem přirovnal AIM-7 k opilci s pistolí: "samotný fakt, že opilec má v ruce pistoli vás donutí přehodnotit taktiku proti němu nehledě na to, jak mizerně střílí - a o to jde."

    VACA: puška je ve městě k ničemu, pokud se nepřipravuješ na občanskou válku alá Srbsko/Chorvatsko. "Nahoršíčasy" vycházejí často z dokumentu "Poučení z ekonomického kolapsu v Argentině", který se dá shrnout zhruba takto:
    - růst všech cen o 200-300% → zločinnost brutálně vzrostla, ve městech všude gangy a na venkově home invaders vybíjející usedlosti.
    - ale life must go on takže kdo měl práci, jezdil do ní i když platila bídně či vůbec.
    - vláda zakázala zbraně, což gangstery samozřejmě absolutně neomezilo (pašované AKM a MAC-10, manufaktury).
    - policajti buzerovali normální lidi za nelegální zbraně, protože stabilní plat je stabilní plat a rozkaz je rozkaz. Gangstery samozřejmě neřešili.
    - pro cestu do práce bylo nutné kvůli přepadům na křižovatkách a odemykání domu apod. mít NAČERNO KRÁTKOU zbraň pro skryté nošení, aby ji nenašli fízlové a nezabásli/nepokutovali chudáka civila, ale dal se jí koupit ČAS na únik od gangu (tzn. sloužila hlavně pro krycí palbu + zvukový efekt) nebo sejmout alespoň pár útočníků i za cenu vlastního života aby nemohli ubližovat vaší rodině.
    VACA
    VACA --- ---
    XMEDA: No ale flinta na naboje o kterejch mluvis se da sehnat za 15k


    Hele ja to nemam najety, nesleduju to uz radu let. Nerad bych kecal ale mam za to ze to byl kropatschek, kterej jsem nejednou videl v modernejsi razi, s platnejma znackama ze zkusebny samozrejme. Pak ano, potom ta cena odpovida moderni utocny pusce jak rikas :)




    Ale tak mi prijde ze ted trochu michas jabka a hrusky, bavili jsme se prece o kratkejch zbranich, revolveru, ne?

    Tam je normalni munice mnohem vic rozsirena. Starejch S&Wcek je vsude plno. Colty jsou drazsi, ale hezci :) Husqarna ma vyhodu ze v evrope byla hodne rozsirena a deala se dlouho. Hur se ale schani v ty razi a veku. Ono taky kdo to ma, tak se toho nechce zbavit, coz se o5 odrazi na cene :)

    Jinak pokud me hlava nemate, tak muzes drzet jedno baleni munice k historicke zbrani i bez ZP.

    Nejlepsi je ale si udelat zbrojak, a tohle mit treba jako ulozeny penize protoze to hodnotu uz nikdy neztrati. Pokud se nezmeni legislativa a nepostavi tyhle zbrane mimo zakon.
    Ale von ten 1890 je takovej +/- svetovej standart. V nekerejch zemich maj tu hranici dokonce 1900. Je to docela obchodovany zbozi, ty historicky zbrane :)






    XMEDA
    XMEDA --- ---
    VACA: To ma jeste jinej duvod.. tam si naboj ve valci poskladas sam a nejsi odkazanej na nakup nebo prebijeci vybavu. A 7.62x54R bez ZP hodne stesti.. + vsimni kolik stoji jedna rana z GW88
    VACA
    VACA --- ---
    XMEDA: No jo, tak kdyz chces legalni flintu nepodlehajici registraci, tak to neco stoji to je jasny.

    To i ten nagant v pouzitelny razi je rozdil v cene asi tak “1000%” kdyz je rok 1889 a nebo 1891, a pritom je to uplne ta stejna vec, viď? :)

    Jestli mas na peknej perkusni revolver v dobrym stavu pred rokem 1890, tak to uz nebude takovej problem dosetrit:)


    Jen me trochu zarazilo ze si stezujes na cenu u relativne “moderni” flinty na jednotnej naboj, ale oproti tomu archaickej starozitnej krkolomnej a nespolehlivej perkusni revolver v cene vyssi nez za fungl novej glock nemas problem doporucit jako “zalozni” zbran. :)

    XMEDA
    XMEDA --- ---
    VACA: daji se sehnat.. jen jsou pak cenou v oblasti moderni utocne pusky :)
    VACA
    VACA --- ---
    XMEDA: Nehlede na to ze je to na danej ucel tazatele nesmysl, tak vis jaka je cena perkusniho revolveru pre 1890 v rozumnym stavu? :)

    Tak ci tak, v ty cene o ktery se ted bavime jsou imho mnohem vhodnejsi kandidati nez perkus, pokud by to mela bejt nejaka “zaloha na horsi casy”. Bez ZP, registrace a pripadny hrozby odebrani pri prevratu :)

    Treba takova husqarna nagant, pokud vim tak tesne pred 1890 jeste stihla mit normalni kalibr.
    (Vyrabela se pak v licencich v nezmenene podobe velmi dlouho, rusove to snad pouzivaly jeste za druhy valky. Takze hadam ze se da sehnat mnoho dilu na to)

    Nebo ruzny s&w, pre 1890 taky casto v normalnim kalibru, na jednotnej naboj.

    Nebo stary Colt, taky na normalni dodnes rozsireny naboje.

    Atd.


    I pusky pre 1890 se daj najit v normalni dnes dostupny razi na jednotnej naboj..




    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DESTROYER: jako obsluha strelnice je obecne jedna z profesi kerou nikomu nezavidim
    DESTROYER
    DESTROYER --- ---
    SIRIUS: Kolega delava obsluhu na strelnici a uz mel parkrat tu cest (nejaci degeni s GW88 (plnotucna klika pred 1890 - kdo nezna) a nejaci tihle dehringeraci) a z toho co mi vypravel (neexistence zakladnich bezpecnostnich navyku atd..) tu zkusenost fakt nikomu nepreji.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    REDSNAKE: ja jako nejvetsi problem hlavne vidim to ze sem skeptickej vudci tomu ze clovek nalaknej na reklamu super sebeobrane zbrane proti cmoudum a imperialistum bez zbrojaku si tydle technicky detaily uvedomuje a to je proste poukaz na pruser
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam