RIVOK: Jasny ja jsem to nemyslel ze bych doporucoval pusku pro sebeobranu nebo shtf situaci. I kdyz, verim ze by jsi v takovou dobu tu pusku s nekym smenil za spoustu uzitecnejch veci.. :)
Ale trea ta husqvarna revolver si myslim ze by v takovouhle situaci obstal. A je to mensi nez perkus. V jinejch aspektech bych to asi ani nesrovnaval.
Jako ja perkuse nezatracuju, je to krasny hobby a odkaz doby..
Ale osobne bych se na to svym zivotem spolehat nechtel. Coz je docela zasadni protoze potreba vytahnout bouchacku = ze jde o zivot dost zavazne akutne. Podle me teda..
To jako svym zpusobem bych ja osobne asi radsi zadnou bouchacku nemel, nez perkus.
To je mozna lepsi se nechat okrast beze zbrane, nez nechat zastrelit se zbrani v ruce ktera selze.
Jakoby voni to tenkrat museli umet vychytat aby jim to nezvlhlo atd, atd.
Ale ja proste tenhle skill nemam, nevim jak bych ho vybudoval kdyz to neni soucast my kazdodenni rutiny ani vokolo sebe nemam lidi co by tyhle aspekty meli perfektne zvladnuty a mohli mi predavat svoje zkusenosti. Obecne si myslim ze takovejch lidi je velmi malo, tenkrat to proste byla bezna vec.
Proste neveril bych tomu a tim padem bych to jako sebeobrannou zbran nikdy nemohl akceptovat.
Ale to je jen muj osobni nazor..
Ale taky, samozrejme, kdybych byl v tebou popisovane situaci tak bych o tom mozna uvazoval jinak. Ale spis bych se za kazdou cenu snazil opatrit neco jinyho..
Protoze kdyz maj vokolo tebe lidi mac10 a kalasnikovy tak je perkus imho dost nahovno. Ale rany to dela pekelny! :D
Jakoby kdyz by clovek byl prepper tak by imho nejakej solidni revolver 1890 stal za uvahu. Je to legalni volne obchodovatelny, nepodleha to zadny registraci. Nikdo nevi ze to mas nebo uz davno ne.. Coz kdyz by clovek byl prepper, tak imho by to stalo za to mit i se ZP vedle normalni registrovany zbrane.
Kdyz clovek neporidi nejakej srot tak to jsou ulozeny penize ktery se neztratej. Kdykoliv to je mozne prodat, ba dokonce na mezinarodni urovni. Takze kdyby nam v cr zkrouhli historicky zbrane, tak se to furt da snadno prodat kamkoli do sveta..
Samozrejme furt plati bod ze to nesmi bejt zadnej srot.
—-
Jinak co jsi zminil mi pripomelo, kdysi daaavno jsem cetl vypraveni cloveka co prozil obcanskou valku v bosne.
Podle toho co popisujes to bylo asi jeste horsi.
Ty lidi byly od urcityho bodu zlomu vsichni uvezneny v nejakym meste a nebyla zadna sance se z neho dostat ven. Coz velice rychle obnaselo krutej nedostatek vseho, hlavne jidla.. ty lidi tam zrali holuby dokud naky byly a pak krysy, a to jeste vlastne asi byla ta lepsi slozka jidelnicku..
Nejaka uplne nejobycejnejsi plechovka zradla tam mela vetsi hodnotu nez zlaty rolexky..
Domy ktery byly jeste z doby miru nejlepe zajisteny, vysoky ploty, mrize apod., byly brutalne vyrabovany jako prvni.
Samozrejme gangy a brutalni kriminalita.
Bylo tam nekde nejaky misto (uz nevim jestli to byl prostor nadrazi) byla takova “green zone” kde se lidi schazeli kdyz potrebovali smennej obchod.
V tom meste se dalo pohybovat prakticky jen v noci. V teh nejotrhanejsich nejspinavejsich hadrech jaky jsi mel, z rozdrbanym spinavym zebradlem, a kalasnikovem pod kabatem nebo pod tim zebradlem. Opatrne ve dvojici ale ne tak ze “spolu”, ale tak ze jeden kryje druhyho..
Ten vypravec pribehu popisoval ze meli docela kliku kdyz nejaka exploze poskodila zed lihovaru kterej meli hned v sousedstvi. Coz jim velmi pomohlo nejen kvuli smennymu obchodu, ale taky jako dezinfekce protoze leky a doktori nula nic.
No, s tim souvisi ze v rece plavou mrtvoly, a ruzne se valej po ulicich apod.
Taky rikal ze meli stesti ze byly velka rodina coz sice obnasi vic starosti o hladovy krky, ale vetsi pocet hlav vyzname zvysil jejich sanci na preziti. 24hodin nonstop skryty hlidky na baraku apod.
Samozrejme zadna elektrina, tekouci voda, nic. Taky popisoval ze v dome postupne spalili prakticky vsechno co hori, nabytek, podlahy, ramy oken, dvere, vsechno. Okna meli beztak vysypany sutrama, sotolinou apod, aby nebylo videt dovnitr, a aby to fungovalo jako obrannej element. Mezi sutrama treba naky pruzory a strilny, ale zaklad bylo, ze nic nesmi vypadat lukrativne. Prave naopak, jinak vas proste zplundrujou...
S tim palivem tam byl docela problem obecne, asi si dokazete predstavit kdyz vsichni ve meste potrebujou necim topit a varit a jsou odriznuty od vnejsiho sveta..
Na zaver kdyz tam padla otazka jak by se s takovouhle zkusenosti na podobnou vec lepe pripravil pokud by to bylo mozne. Odpoved byla “vic kalasnikovu v rodine a jeste mnohem vic munice..”