• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    PAN_MYVAL: jeste ze tam maji tu svobodu ;)
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    A jinak takto vypadá "poškozování dobrého jména" v praxi - pokus The Trace zařídit vyhazov/deplatforming pro Colion Noira, Nutnfancyho a další pro-gun youtubery vydíracím dopisem, kdy manipulací typu Motte-and-bailey křivě položili rovnítko mezi pro-gun youtubery a mezi pošuky co vpadli do Kongresu:

    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    ELWERINE: ehm, a uvědomuješ si, že tím že poslušnost rozkazů státu neslíbíš se tomu nevyhneš, resp. je to prázdná množina?

    Protože pokud povinnost člena pasivních záloh poslouchat rozkazy nebude v zákoně, tak ty ji sice můžeš slíbit, ale stát ti žádné rozkazy nemůže vydat, protože "Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon".

    A pokud povinnost poslouchat v zákoně o pasivních zálohách bude, tak čím si konkrétně pomůžeš když to neslíbíš - že ulevíš svému svědomí když neposlechneš (a dostaneš padáka)? V tom případě se znovu podívej na původní znění slibu - vzhledem k první větě fakticky říkáš, že budeš plnit ty úkoly, které nejsou v rozporu s demokratickým právním státem. Předpokládám, že si nevyhrazuješ právo neplnit rozkazy PZ mýrnix týrnix, ale kvůli svědomí - jenže pro tvé svědomí ten slib fakticky obsahuje výjimku.

    Také myslím plnění slibů vážně - ale raději bych slíbil plnění rozkazů které jsou v souladu s právním státem, než abych slíbil že budu přijímat a respektovat nově vykonstruovaná "lidská práva" jako například "právo chlapce, který se prohlásí za dívku, navštěvovat dívčí sprchy a šatny". Což omylem prosazuje Kenjirův návrh v jeho nedotažené podobě.
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    PAN_MYVAL: chtela bych mit tolik volneho casu, abych mohla psat prispevky o 6 az 7 odstavcich...

    V cem? V tom, ze vyhodil ten vnitrek zvastu, ktere ja, jako clovek, ktery kdyz neco slibi, tak to mysli vazne, bych rozhodne odmitala slibit statu, jakozto tomu, kdo by "plneni" slibu "vyhodnocoval".
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    NAVARA: myslím že máš prohozené odkazy. "Plné znění" vede na můj příspěvek doporučující vyškrtnout "ochranu dobrého jména", kdežto "Redukovaný" vede na originál plné znění od Kenjira. Logicky by to nejspíše mělo být opačně.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    ELWERINE: ano? A v čem přesně?

    Kenjirův "teoreticky náckobijecký" návrh se od současné předlohy liší v tom, že:

    1) namísto
    " Slibuji, že jako občan a vlastenec budu respektovat principy demokratického právního státu a budu obětavě plnit úkoly, které mi budou jako členovi stanovené zálohy státu uloženy" říká
    "Slibuji, že jako občan a vlastenec budu respektovat a ctít principy demokratického právního státu, jakož i lidská a občanská práva."

    2) namísto
    "Slibuji, že při plnění úkolů stanovené zálohy státu i v občanském životě budu jednat odpovědně, odvážně a skromně. " říká
    "Slibuji, že se jako člen stanovené zálohy státu budu chovat tak, abych nesnižoval její vážnost a neohrožoval její dobré jméno."

    Jak ovšem trefně podotkl VOMAJDA, tohle "Kenjirovu doomsday mediálně-náckovskému scénáři" stejně nezabrání protože to umožní teprve ex-post je vyhodit poté, co KDMN scénář nastane a proběhne a mediální škody jsou napáchány.

    Akorát zároveň vyvolá to, že padáka z pasivních záloh dostane a tedy o své zbraně přijde každý, kdo kdekoli veřejně řekne nebo napíše cokoli, co se nelíbí Twitter Mobu, popř. radikálním hysterickým novinářům jako Patočka.

    Znovu podotýkám že to není žádná teoretická paranoia nýbrž prokázaná empirie, protože doložka o okamžitém padáku za "poškozování dobrého jména firmy" je již nejméně 10 let víceméně standardní součást pracovních smluv na Západě a každý si může vygooglit stovky případů, kdy byl někdo vyhozen právě za Kenjirovo absurdně nedomyšlené "poškozování dobrého jména", kdy sice neudělal nic objektivně špatného, ale něčím naštval běsnící Twitterový/Progresivní dav.

    Protože logika je pak neúprosná: "poškozování dobrého jména" je úplně jedno, zda dotyčný jedinec udělal něco skutečně zavrženíhodného nebo ne, protože účelem není hledat morální pravdu nýbrž mít klid od kritiky a dobrou reputaci.

    Takže kdykoli se na firmu vrhne úderka fanatiků s požadavkem vyhodit zaměstnance za údajný "prohřešek" OR ELSE bojkoty, mediální kritika a pořvávání demonstrantů, zaměstnanec je okamžitě obětován na oltář klidu. A se členy PZ by to dopadlo přesně stejně.
    NAVARA
    NAVARA --- ---

    Slib pasivních záloh


    Instrukce:
    Je pro mne přijatelný… - plné znění | redukované

    40 hlasy od 40 respondentů

    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    KENJIRO: To je naprosto v pořádku, souhlasím. Obecně.

    Ale úplně nevím, jestli je vhodné brát jeden klub na NYXu jako reprezentativní vzorek. A když už, tak si udělat třeba anonymní hlasování (nebo říct někomu, jako třeba mě, ať ho udělá). Asi víš, že tak 90% sledujících se tu prakticky nijak neprojevuje.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Blby je, ze proti EU provozujeme neco, cemu se anglofonne rika "uphill battle." A EU na nejaky libertariansky myslenky zvysoka kasle. Az se prokraji koleckama salamu az k tem milicim, tak bude chtit videt minimalne nejakou pseudoorganizovanou pasivni zalohu, aby to uznala jako milice, ktere necha zbrane, pokud se teda tim salamem dokraji az sem. Pasivni zaloha i s prisahou bude holt asi takove nejake nutne zlo, pokud nebude nekdo chtit pred odevzdanim zbrani jit delat odboj proti EU do hlubokych hvozdu. :-/

    Jina perspektivnejsi cesta s vyssi pravdepodobnosti na uspech me nejak nenapada. Na to, ze by nejak pozitivne a necekane zakrocila vis maior se spolehat moc neda.
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    PAN_MYVAL: jeho návrh je daleko lepší, než původní textace, která tam teď aktuálně je. Takže jestli nesouhlasíš, je to tvoje věc a nikdo ti nebere právo na názor.

    Jestli se chceš stylizovat do záporáka, tak prosím, ale to tady nikde nepadlo.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    OTAKAR: hele, víš jak... když jde o politickou otázku (tj. takovou, která nejde vyřešit odborně a nemá objektivně správné řešení), tak mne napadají dvě možnosti:

    a) zeptat se lidí, co si o tom myslí
    b) kašlat na to, co si lidi myslí, já tomu přece rozumím nejlíp

    a pořád ještě nehraju takovou ligu, abych preferoval b...
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    Hh, takže teď jsem za padoucha, protože jsem si dovolil nesouhlasit s textací Kenjirova dobře-myšleného-ale-kontraproduktivního návrhu?

    To jsme to dopracovali. Na předminulé Valné Hromadě jsem se tě Kenjiro zastával když do tebe jiní tepali ať odstoupíš, ale nekritizovatelnost ode mně nechtěj.
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    KENJIRO: Já si tvojí práce, potažmo celého LEXu, nesmírně vážím a jsem vděčný, že věnuješ(te), plno času hájení našich zájmů.
    Ale tenhle příspěvek je blbost, přece nechceš svojí práci podmiňovat počtem palečků nebo počtem příspěvků na nyxu, nebo jo?
    A pokud jo, tak to máš ale dát vědět předem, takhle zpětně to je nefér :)
    Na druhou stranu je to pro NYX dost pocta imho, že v zásadě funguje jako místo, které spoluurčuje běh legislativního procesu :)
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    Wut? Co je tohle za kreativní výklad právních předpisů? Aneb na FB to na mě vyskočilo a samozřejmě mě to svým zavádějícím právním názorem velmi pohoršilo. To fakt neumí lidi číst, co je napsáno v § 11 odst. 3 zák. o zbraních?

    Zde byl původní neškodný dotaz: "Zdravím, nemáte někdo náhodou nějaký vzor na potvrzení o sportovní střelbě pro zbraň kategorie A-I?"

    A zde imho špatná právní interpretace... jaké každoroční předkládání povolení... ? srsly?
    "Přidám s dovolením odpověď, kterou jsem dostal od Hard Task Rangers:
    "Nez ti odpovim na polozenou otazku, odpovim na otazku nepolozenou.
    Ne, to potvrzeni nepotrebujes. Protoze pro sportovni strelbu sice potrebujes A1 vyjimku, ale jedine podstatne je, jestli tu vyjimku mas - nikoliv - z jakeho duvodu jsi o ni pozadal/z jakeho duvodu byla udelena.
    Je to stejne jako s povolenim na B - muzes pozadat vyhradne kvuli ochrane zivota, muzes zbran zaregistrovat pouze na ochranu zivota a presto pak tu zbran muzes normalne pouzivat jak pri trenincich tak na zavodech. Protoze zakon nijak neomezuje co se zbrani smis nebo nesmis delat podle duvodu uvedenych na zadosti o povoleni, dulezite je pouze to, ze povoleni mas (nikoliv proc).
    S vyjimkou to funguje stejne - je lhostejne jake duvody uvedes na zadosti, co se zbrani smis nebo nesmis delat se ridi vyhradne faktem, ze vyjimku mas.
    Proc ti odpovidam na otaszku, kterou jsi nepolozil ? Jakmile na zadosti o vyjimku zaskrtnes jako duvod "sport" potrebujes skutecne potvrzeni, ze v poslednich dvanacti mesicich jsi bla-bla-bla. Je zrejme, ze takove potvrzeni ma z principu platnost pouze rok - pote uz potvrzeni nemas a protoze potvrzeni je povinnou soucasti tohoto duvodu, bud' dovalis potvrzeni cerstve (a kazdy dalsi rok zas) nebo tento duvod ztracis a policie by mela zahait spravni rizeni o odneti vyjimky neb "pominul duvod pro ktery byla vydana". Nikdo, ani samo OSZBM, nevi jak budou za rok postupovat - ale je riziko, ze nejak takhle, protoze to zakon proste chce. Takzed napsat si tam sport je mozny problem - v tom nejlepsim pripade opruz s kazdorocnim dodavanim potvrzeni.
    Moje uprimna rada tedy je - zaskrtni si vsechno ostatni, ale na "sport" se vykasli. I tak budes moct trenovat a zavodit - potrebnou vyjimku mit budes. Uz k tomu reknu jen tolik, ze ja vyjimku na zasobniky i strelivo uz mam a prestoze bych si za klub to potvrzeni napsal sam, tak ja si sport nezaskrtnul. Lip uz svoji radu podporit neumim.
    A tim se dostavame k otazce, kterou jsi polozil. Pokud jsi v uplynulych dvanacti mesicich byl na treninku nebo zavode organizovanem HTR, pak ti HTR takove potvrzeni vystavi. Pokud jsi v uplynulych dvanacti mesicich byl na kurzy nebo zavode organozovanem HT pak ti potvrzeni vystavi HT. Pokud jsi "bla-bla-bla" splnil u nekoho jineho, i tak zakon umoznuje aby to potvrzneni vystavilo HT nebo HTR, ale jestli to doopravdy udela zalezi o co presne slo.
    Takze ty si ted nechej projit hlavou jestli chces reiskovat, nebo jestli radsi klid a jistotu. Pokud se rozhodnes bojovat, tak si rekni od ktere spolecnosti potvrzeni chces (a jake akce jsi se v poslednim roce ucastnil)."
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    NAVARA: ok, to je asi pravda, vylít se dají, ale až jako trest poté co se objeví ty jejich fotky na facebooku. Preventivně nevyleješ nikoho a budeš se muset holt spolehnout na to, že někdo, kdo je dost blbej na to, aby se takhle prezentoval bude dost chytrej na to, aby si smysl toho slibu vyložil správně a vůbec se ani nepřihlásil. No a pokud je budeš vyhazovat až poté, co ten slib poruší tak jsi ve fázi "the damage has already been done."

    Navíc se domnívám, že takový hypotetický hnědočech nebude mít ani dojem, že tímto svým postupem cokoliv slíbeného porušuje. Ve svých očích bude pravděpodobně vlastencem, který jen vyjadřuje svůj světonázor, což v jeho očích není nic škodlivého nebo dehonestujícího dobré jméno pasivních záloh.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VOMAJDA: závěr v KENJIRO - "nebo se dá rychle vylejt pro porušování"
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    KENJIRO: nereagoval jsem, protože mi to přišlo ok, ale teď mám dotaz:

    Jak existence slibu zabrání tomu, aby se do měsíce na sociálních sítích začaly objevovat fotky s tebou zmíněným obsahem a popiskem následované články v médiích atd.?
    STENNY
    STENNY --- ---
    KENJIRO: Dal jsem ti palec a považoval jsem to za vyčerpávající odpověď. Pokud ji mám rozvést, tak: "Tahle podoba slibu mi připadá OK, zejména ve chvíli, kdy mě jako sankci můžou nanejvýš vyhodit z pasivních záloh."
    Nemám nějaký výrazný názor na to, zda slib ano nebo ne, protože mám dojem, že řeči se vedou a voda teče (tj. že zneužitelné/rizikové jsou vlastně nějakým způsobem obě varianty a neumím posoudit, které riziko je výraznější), takže jsem se nevyjadřoval víc.
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    HABRENKA: tak tak. Novy slib zrejme vychazel inspiracne z toho, ktery ja uz jsem slozila, takze s takovym obdobnym nemam problem.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KENJIRO: taky myslim ze ta posledni verze co si postoval je ok, nevyjadroval jsem se k tomu proto ze sem nemel zatim moc cas studovat ty podminky okolo a nechtel jsem to komentovat dokud nechapu celej kontext
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ELWERINE: ja si myslim, ze chlap potrebuje spis pochvalit, protoze jen souhlas je vzdycky malo... co vy na to...
    ono kdyz tri lidi nadavaj, cast mlci a 15 lidi souhlasi, tak by to chtelo spis pochvalit, ze to dela kenjiro dobre, ze si toho vazime a ze vime, ze je soudnej, aby to melo tu protivahu... ja se priznam, ze nemam kapacitu, jsem unavena a vsechno mne sere a ze to tak asi maj vsichni, no...
    taky si myslim, ze kenjiro ma tu kapacitu i odstup a ze je skoda, aby rezignoval kvuli par rejpalum ;-), ja treba mlcela, protoze zatim nejsem schopna vubec posoudit, nakolik se mne to bude tykat. navic jakekoli sliby mi vadi a nedelaji dobre a k vlastenectvi a pod mam ambivalentni vztah. musim zapracovat na projevovani pozitivni zpetne vazby :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam