• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    BRUKEV: Poptávka po nelegálních zbraních bude určitě větší než teď i když se po nich ne všichni současní držitelé ZP budou shánět - na to, aby ta poptávka stoupla oproti současnému stavu stačí, aby se po nich začali shánět i jen někteří z těch, kteří teď zbraně vlastní legálně.
    Tedy za předpokladu, že ti, kteří se po nelegálních zbraních shání už teď, se po nich shánět nepřestanou, což docela předpokládám.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ERGOSUM:
    Při nedostatečné ozbrojenosti populace, bude pro zločince představovat zbraň nepřiměřenou výhodu.
    Ano, to platilo vždy.

    Když bude získání a udržení legální zbraně příliš náročné, bude větší poptávka i nabídka těch nelegálních.
    Ne. Spousta lidí si sice při zvýšené náročnosti zkoušek prostě zbroják neudělá. Ale neznamená to, že hned obratem bude shánět nelegální zbraň.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BAAL: ten článek jsem bohužel četl. A moc se mi nelíbí, co tam novinář, který se dlouhodobě zabývá problematikou držení palných zbraní, uvádí.

    Podle Jaroslava Spurného novela (Ústavy) z roku 2021 změnila společenské vnímání. Čeští poslanci a senátoři vyslali do světa signál, že česká společnost se chce a může bránit sama. A že svým způsobem ve státní instituce a její bezpečnostní složky důvěru nemá, doplňuje.

    Nevím. Já v PČR důvěru mám, ale když na mě útočil dobrman bez pána, v tu chvíli jsem byl rád, že mám v kapse pepřák a za pasem pistoli. Případně když ve vlastním lese vidím stopy divočáků a něco křupe v přilehlém křoví, jsem rád, že mám nabito.
    Tohle je totiž krásný příklad oné salámové metody. Proč nosit pistoli, vy nevěříte ve státní instituce a její bezpečnostní složky? Proč nosit pepřák, vy nevěříte ve státní instituce a její bezpečnostní složky? Proč mít doma pepřák, vy nevěříte ve státní instituce a její bezpečnostní složky?
    BAAL
    BAAL --- ---
    V Česku lze držet zbraň kvůli sebeobraně. „To vysvětlovat nemusíte,“ říká novinář - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-ceska-zbranova-legislativa-neni-prisna-spis-naopak-je-treba-pritvrdit-243402
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Ctěl bych připomenout druhé strany rovnice.
    Při nedostatečné ozbrojenosti populace, bude pro zločince představovat zbraň nepřiměřenou výhodu.
    Když bude získání a udržení legální zbraně příliš náročné, bude větší poptávka i nabídka těch nelegálních.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: takže na základě špatné zkušenosti s člověkem, který jak sám píšeš by prošel psychotesty i všemi zkouškami - a tedy by prošel i periodickou opakovanou zkouškou - dovozuješ, že je potřeba zavést periodické opakované zkoušky, aby odfiltrovaly takové lidi? Chápu to správně? :D
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    GILHAD: tam ovšem pozor na poslanecké pozměňováky ;-)
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    TOMASINO: Chybu spatřuju už v tom, že jste ho nenatřeli mnohem, mnohem dřív. Já jsem hodně velkej kretén, ale házet do ohně náboje by mě teda asi nenapadlo. Pokud to ten člověk dělal opakovaně, asi bych už jednal v ten moment. Alibistický mhouření očí v podobě "přestanem tam jezdit" je dost debilní přístup.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: (Jako klidně budu i pro zákaz zbraní, jejichž energie je větší než mc^2, pokud na to přijde.)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    CERMI_FOX: Muselo by se to podat podstatně líp, než jsem v náhlém nápadu tady napsal, ale najít nějaké podobné formulace a prodat to tomu publiku, tak by se vlk (zakazovači) mohl nažrat a koza (naše práva) zůstat nedotčená. Jsou tu mezi námi advokáti i jiní lidé, kteří dobře vládnou slovem a princip je jasný - podat to co už máme tak, aby to znělo zajímavě a slíbit, že dosáhneme, aby to bylo v zákoně - čímž se mediálně "něco udělá" a přitom se zákon nebude muset měnit. A až zakazovači zase budou mít kauzu, tak zase bude možno jednak ukázat, co už jsme "udělali" (je to v zákoně? je, takže co?) a v případě nutnosti ustoupit o další kousek a místo do 30 let to třeba zavést plošně a začít přemýšlet nad dalšími vhodnými formulacemi.
    Dokonce by to teoreticky mohlo jít navléct tak, že by další "drsné omezení" mohlo některé ty meze poněkud uvolnit a použít ten salámový princip obráceným směrem.

    Jako jedna věc je, co ví lidi, kteří znají zákony a jejich dopad, druhá je, co žádá dav, který zákony nezná, jen chce nějakou akci okamžitě hned teď a že to musí být "zpřísnění".
    Pokud to pomůže dobré věci, tak jsem ochoten ze sebe před zasvěcenými dělat při nejlepším "podivína", ale před davem tvrdě prosazovat zákon, který by zakazoval vlastnit více než jednu automatickou pušku bez povolení. (Já znám rozdíl mezi samonabíjecí a automatickou, dav ne.)
    STENNY
    STENNY --- ---
    TOMASINO: Počkej, já nezpochybňuji, že mezi držiteli zbrojního průkazu jsou lidi, kteří se chovají problematickým nebo i nebezpečným způsobem. Ale viz "Pokud někdo ukáže data, že krok XY pravděpodobně přispěje k větší bezpečnosti (a vysvětlí nakolik a proč), samozřejmě se dá bavit o tom, jestli to proporcionálně dává smysl." Pokud někdo hází náboje do ohně a nechává nabité zbraně nezabezpečené v přítomnosti dětí, opakovaná zkouška z manipulace ho pravděpodobně neodhalí.
    Na druhé straně přiznám, že mám prostě jiný práh citlivosti; kdyby někdo z rodiny házel do ohně na opékání buřtů náboje a nedal si říct, tak jsem ochotný si to natočit a zavolat na něj policajty, protože takovýhle člověk by o ten zbroják přijít měl.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    STENNY: Je to sice pár let, ale takhle jsme před časem řešili bejhvalýho manžela mojí známý. Začal tím, že na rodinných setkání házel náboje do ohně a měl prdel, jak to bouchá. To, že už pak s nim nikdo nechtěl nikam jezdit jako podnět k sebereflexi nezapůsobilo. Potom to upgradoval, když nechával doma nabitý pistole bez dozoru a tu holku málem ranila mrtvice když viděla jak si s nima hraje jejich dvouletej syn. Asi tehdy nechtěla jít proti němu moc tvrdě, tak ho na policii neudávala. Naštěstí asi dva roky zpátky někoho bezdůvodně napadl s pistolí, načež mu PČR všechny zbraně vzala, možná i proto, že konečně vypovídala. Ten člověk byl jeden z nás. Myslím tady z toho fóra. Tak blízko to někdy je. Přitom by v klidu prošel psychotestem, zdravotní prohlídkou i bezúhonností. To je ten proces. Není vidět, nejde měřit.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    XMEDA: skryté noseni zbrani s hlavni delsi nez 2m bych klidně ponechal :D
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GILHAD: všechno při dostatečně high level pohledu je technikálie, každopádně tak, jak jsi to napsal, to imho v zákoně není. Konkrétně "absolvování patřičného školení" v zákoně není. Stejně tak vidím zásadní rozdíl mezi "prokázat zdravotní způsobilost" a "prokázat potvrzením o zdravotní způsobilosti" (v tom druhém vidím existenci papíru nazvaného potvrzení o zdr. způsobilost, který je potřeba pokaždé přinést)
    A tak podobně
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    GILHAD: Leste by slo zakazat silniče, zasobniky s kapacitou nad sto ran a noseni zbrani s hlavni delsi nez 2m .)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    CERMI_FOX: No, nepovažoval jsem za důležité směrem k nenalému okolí komunikovat takové technikálie, jak přesně se to má prokazovat, například vlastnictvím zbrojáku (který to vše obsahuje, až třeba popsané jinými slovy) a že policie ty zbraně už stejně povoluje a že v zákoně je i to, kdy "policie povolení vydá".

    Potvrzení o těch zkouškách máš - je to ten zbroják. Stejně tak o zdravotní způsobilosti, která je podmínkou jeho vydání a pokud tvůj lékař dospěje závěru, že jsi způsobilost ztratil, tak o zbroják zas přijdeš - čili dokud ho máš, tak opět splňuješ. Ditto bezúhonnost.

    Jak je vidět, tak by to prosté a neznalé hoplofoby mohlo docela potěšit a přitom je to jen část toho, co platí už teď, takže v zákoně by se nemuselo změnit ani písmenko, ani čárka a nikoho by to neomezilo víc než dosud. Jen je to nutné dobře podat a lid bude spokojen, tak se "něco dělá" a jak "přísnost muší bejt"
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    XMEDA: ok. Ve mě teda slovo "schválit" evokuje rozhodnutí "ano" či "ne". žádné potvrzení o školení nemám. Stejně tak potvrzení o zdravotní způsobilosti mi sebrali při žádosti o ZP a obecně takové potvrzení samo o sobě platí tak max rok a obecně vlastnictví ZP neprokazuje, že jsem zdravotně způsobilý, ale že jsem byl (když mi ZP vydávali). Nebo vlastnictvím ZP jde nahradit nějaká jiná (méně náročná) lékařská prohlídka?

    Budu to teda brát jako vtip :-)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    CERMI_FOX: vzdyt jen popsal to, co uz mame.. ale tak, aby to pitomi lidi bez sebemensi znalosti ZP brali jako neco zasadne novyho.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GILHAD: jsem trochu natvrdlý, ale tos myslel jako vtip, ne? neustále jen běhat po doktorech, školitelech a pak se modlit, jestli se pan úředník správně vyspal?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Přezkušování řidičů co pět let a psychotesty pro každého s body za rychlost nebo jinou nebezpečnou jízdu :)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    STENNY: V takovém případě by možná nebylo zase tak marné jim vyjít vstříc a slíbit, že do zákona prosadíme, že mladý zájemce o zbraně (do 30 let) se bude muset při nákupu každé jedné zbraně prokázat potvrzením o absolvování patřičného školení zakončeného ostře sledovanou zkouškou, potvrzením o zdravotní způsobilosti, potvrzením o bezúhonnosti a ten nákup konkrétní zbraně mu bude muset schválit přímo Policie?

    To by mohlo jako takový první krok docela stačit, kdyby se to prosadilo, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam