• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    PAN_MYVAL: Jenže jak z toho udělat účinnou osvětu?
    Už ve středověku (jakkoliv ho v považuju za slabší éru pokroku civilizace) byly zbraně dokonce tak samozřejmou součástí společnosti, že vytvářely kulturní a společenský status. Dokonce se mi zdá, že figurovaly u základů dnešního společenského chování (chůze po levé straně, aby se zbraně u pasu nestřetly s kolemjdoucím, doprovázení ženy po její pravici atd.)
    A protože má dnešní kultura debilní zvyk periodu ústupu zbytečných ideologií zasmradit hned novými, čelíme tlaku na nehoráznost zbraní a pokud možno i sebeobranu silou. Nutnost vůbec zdůvodňovat zbraňovou problematiku je pro mě tak absurdní, že jsem málokdy připravený o tom smysluplně mluvit.
    Stačí mi chvíli poslouchat naší účetní, která nedokázala pochopit ani to, jak mi bylo, když jsem mezi agresorem a svou dcerou stál jenom já. A tihle lidé prostě nejsou schopni přijmout ani to množství statistik o poklesu kriminality v ozbrojených oblastech, co od devadesátek vzniklo. Darmo mluvit.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    Velmi hezky vyargumentovana filosoficka uvaha na tema prava drzet zbrane:
    Right to Own a Gun
    https://spot.colorado.edu/~huemer/papers/guncontrol.htm?
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    Mně to spíš připadá, že si člověk, vnitřně nastavený na problémy, přitahuje problémové orgány. Nějak je sere a dají mu to sežrat, akorát to nedělají chytře a pak si dotyčný zcela oprávněně stěžuje.
    Jenže to pro právní systém nemá vůbec představovat žádnou omluvu. Používám na to větu svého známého - programátora: "Je mi fuk, jestli se mi to opravdu objektivně děje, nebo mám jen takový dojem. V obou případech je to chování chtěné. Kdyby nebylo, nemohlo by k němu dojít."

Teď jsem se jako plynař písemně utkal s Městskou částí Praha 3. Označené vozidlo pod oranžovým majákem na chodníku - postup se zákonem. Po ukončení práce na plynovém zařízení zhasnutí majáku a opuštění chodníku - postup se zákonem. Opuštění chodníku na silnici, kde je modrá zóna - postup proti zákonu, drž hubu a plať - vyfotilo Tě naše chytré autíčko.
    No tak budu příště stát na chodníku pod majákem i po ukončení práce a tím pádem zneužívat výstražné světlo oranžové barvy abych nezneužíval modrou zónu, kde nikdo nestojí, abych mu zabíral místo.
    Říkal mi kolega, že teď takhle otravujou i hasiče a záchranku, když zhasnou světla a stojí kde nemají, zatímco to dementní autíčko jede zrovna kolem :-). Vtipné na tom je, že má ta městská část pravdu. Ale bere jí za tak nepředstavitelně debilní konec, že jednou řeknu: "Pane, já k Vám nepojedu, klidně vybouchněte. Mohl bych náhodou porušovat předpisy :-D"
    Přitom PČR a MP hl. m. Prahy je s tím úplně v pohodě a sami mi doporučili stát pod majákama celou dobu kdekoliv, kde je to pro prevenci závažné havárie nutné.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    STENNY: To by bylo krásné... :D
    STENNY
    STENNY --- ---
    NECROMAN: "Naopak běžné airsoftové nebo vzduchové zbraně spadají do kategorie těch volně prodejných a registrovat je není nutné. Podobně je tomu i u historických zbraní vyrobených do konce roku 1980."
    Dobrá perlička...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Semtex v igelitce i zbraně z druhé světové. Za měsíc končí zbraňová amnestie — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/semtex-v-igelitce-i-zbrane-z-druhe-svetove-za-mesic-konci-zbranova-amnestie-374152
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    1) Vyrobce zbrani da na YT videa, ktera jsou zcela v souladu s pravidly YT v te dobe.
    2) YT zmeni pravidla.
    3) YT retroaktivne oflaguje stara videa jako porusujici nove podminky...
    4) A protoze takto retroaktivne-porusujicich videji bylo 3 a vice, zablokuje a smaze cely ucet naporad.

Big Horn Armory YouTube Channel Is Removed | thefirearmblog.com
    https://www.thefirearmblog.com/blog/big-horn-armory-youtube-channel-is-removed-44828503
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    Drahe obecenstvo, uvazuji o nakupu z https://bricktactical.com/ = LEGO-kompatibilni AR-15, Mk18, M110, FAST prilby atd. (Maji ale i WW2, zombiky, zombie nazis, Star Wars, Halo...)

Kdyby se nekdo chtel pridat a podelit se o postovne a clo, na rozhodnuti a vyber je cas cca. do 15.6.

PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    PAN_MYVAL: Edit: tak ne Kmenta, ale Petr Horalek.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    CERMI_FOX: No tak zrovna HT bych to dost veril, protoze Bitesaci pred lety nejprve "stihali" ridice mimo jejich rajon - ackoli byli jen mestaci a nemaji na to pravo -, pak ho odvlekli na sluzebnu a tam mu doslova a do pismene vymlatili zuby. Po gestapacku/StB8cku. Nacez prohlasili, ze "upadl na schodech"... A proslo jim to. Proto od okamziku, kdy jsem zjistil ze v HT pusobi ex-Bitesaci, tam nepujdu, to je pro me proste zakladni eticka vec.

A pak tu mame dalsi "historky" ovsem podlozene natacenim - treba kdyz fizlove "vykazali" od vyslechu advokata zadrzeneho a vyhrozovali mu fyzickym nasilim, pokud neodejde. Absolutne protipravni a dokonce poruseni zakladnich ustavnich prav. Bylo to cele na videu. A co myslis ze se stalo? Absolutne nic.

Ostatne Vaclav Kmenta vydal kdysi knizku "spravedlnost mocnych" kde dalsi a jeste horsi excesy dokumentuje. Vse marne. Dokonce i kdyz se dostane do medii nahravka jak fizl nekoho tyra a to neospravedlnitelne, SOP policie je to zkusit vymlcet a pak po roce, az zajem verejnosti opadne, dotycneho "kazensky potrestat".
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PAN_MYVAL: Šlachta to dokonce napsal do své autobiografie. Nicméně základní pravidlo jednání s policií je, že se policajtovi (stejně jako úředníkovi) nevěří, pokud o něco jde. A to se imho vztahuje i na podobné historky. Ostatně , ať jsem aspoň trochu ontopic, kdysi jsem chodíval na pokročilejší hardtask kurzy, kde se příslušníci občas předháněli, co vše jim prošlo díky "průkazu poloboha". Kdyby byla pravdivá jen čtvrtina z toho, tak to tu vypadá jak na "divokým západě".
    Tím nechci říct, že jsem nezažil nějaký excesy, něco bylo i hodně přes čáru, ale bylo jich málo (nechodím na fotbal ani demonstrace). (disclaimer - poslední přestupek mi byl myslím prokázán naposledy před cca 15lety a bylo to za rychlou jízdu při předjíždění z kopce na přehledné silnici, takže jsem v tomhle zákonadbalý občan. aby mě zas někdo neosočil že problémy aktivně přivolávám :-) ).

A teda kouzelný rituály a magii beru jako celkem běžnou věc, ale to je zas tím, s jakýma lidma jsem se stýkal :-)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    OCTOPUSS: Tyhle posměchy mají mají zvláštní efekt, když se pak něco podobného stane tobě.
    Ale máš plné právo chovat se nemoudře a nést za to následky.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    KASUMI: Zivot mam krasny, dekuji za optani. Jen si nemaluji iluze*, ale nemam problem s tim zit. Akorat na to, ze jsem prevazne kancelarska krysa, mam zivot bohaty na necekane zkusenosti a neustale narazim na to, ze mi je ostatni, kteri je nezazili, neveri...

...To jsem treba takhle (shodou nahod na strelnici) potkal chlapika, ktery se svou druzkou praktikoval regulerni carodejnictvi wicca all inclusive - ritualy, carodejnicke sabaty... A pak mi lidi nechteji verit, ze carodejnice existuji :)

...Nebo jsem v naivnim mladi chodil na demonstrace proti ministrovi vnitra, kde fizl naschval strcil cloveka primo pred projizdejici auto. To jen zazrakem zvladlo zastavit vcas a neprejelo ho. I primator tehdy uznal pochybeni a poslal na dalsi demonstraci omluvu a flasku sampusu. Taky byste mi dnes neverili, ze se neco takoveho stalo.

*Vezmeme nazorny priklad. Meisterfizl Slachta se sam natvrdo verejne pochlubil do medii historkou, ze vyhrozoval popravou (!) vratnemu. Volne cituji (orig se da dohledat): "namiril jsem na neho pistoli a rekl jsem, ze jestli zvedne ten telefon, na miste ho zastrelim". Toliko fakta.

A ted jsou v zakladu dve moznosti, jak se k tomu postavit:
    1) aha, fizlove tady vyhrozuji lidem vrazdou a prochazi jim to. Je nutne pocitat s tim, ze pro fizly zakony neplati a nekteri se chovaji zcela jako mafie. Muj pristup.
    2) nic se nestalo, zapomente. Policie jsou hodni a sporadani strazci zakona, kteri ublizuji jen zlym zlocincum a hodnym lidem nikdy. Kdo takove veci rozpitvava neni normalni a musi byt zesmesnen, protoze takove veci se ne-de-ji, nestaly, neexistuje, rozumime si?!

(Pardon za "edit repost", trochu osekany detaily.)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    PAN_MYVAL: v poradku
    mne muj kamarad, pry bily carodej, poslal pozitivni energii a behem 24 hodin jsem skoncila v nemocnici s podezrenim na meningokoka.. kdo jsem ja, abych to zpochybnovala :D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    PAN_MYVAL: ty musis mit strasne tezkej zivot... jeste tezsi nez cermi.. :)
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    COUDAK: Ty whitelisty a blacklisty samozrejme funguji i primo policii, proto bylo auto meho pribuzneho zastaveno pokazde kdyz jelo kolem hlidky - jeho SPZ byla v tehle databazi a ten palubni system s OCR SPZ jim triggeroval alert. Kdyz to auto ridila jeho pribuzna a ne on, vetsinou sla na to konto nejaka poznamka jakoze pardon pani ale to vite, drogy a majitel auta...

Zajimave je i to, ze dalsi auta toho sameho pribuzneho (cca. 3) takhle stavena nejsou, jen to jedno ktere se primo ucastnilo toho incidentu s falesnym nalizanim a negativnim prukaznym vysledkem v nemocnici. Coz znamena, ze at ten system formalne provozuje kdokoli, PCR to jednak vidi a jednak to tam muze samostatne zadavat zaznamy, protoze tu jedinou SPZ do toho systemu obratem pri/po incidentu ocividne zadala primo ta hlidka, co ze ho pokousela krive obvinit. Mimochodem, neexistuje postup, jak se domahat vymazani nepravdiveho zaznamu v tehle DB.

Co se zbytku tyce, muj dobry kamarad advokat ma zkusenosti z praxe, kdy prave zaznam o blbe domluve byl v rejstriku prestupku a statni zastupce k tomu prihlizel a chtel dotycneho poslat do kriminalu za zcela nesouvisejici nehodu. Takze mozna nekteri policajti domluvy do systemu nezadavaji, ale jini ano a nikdy nevis - a kvuli tomu registru se ja osobne kazde takove i "domluve" branim, i kdyz vypadam jak blbec a stoji me to penize ve spravku na SPRDELiktu.

To uz je risk management ktery ma kazdy z nas jiny, ale ja mam osobne nastaveno ze je lepsi zaplatit bez zaznamu nez to mit zdarma se zaznamem. Kazdopadne neni mozne rict, ze domluvy se nezapisuji. Ani neni mozne verit PCR, ze "to se nepise do toho celostatniho registru" - ocividne minimalne nekdy pise.

A mimochodem, on-topic na tenhle board - za stareho ZoZ doslo k nezamyslene kombinaci novelizaci, diky ktere clovek mohl prijit o zbrojak kdyz zaparkoval na trave - kdyz MP uvedla pravni kvalifikaci zabor verejneho prostranstvi, tusim. Neslysel jsem ze by se to nekomu stalo, oni to taky vetsinou kvalifikuji jako nespravne parkovani a ne zabor, ale de iure melo. To jsou presne ty situace, kdy mit nebo nemit zaznam prestupku ackoli "jen domluvou" rozhoduje o daleko zavaznejsich pravnich nasledcich...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    COUDAK: jestli mě paměť neklame, tak právě tím zahříváním testů na palubce se vyrábějí falešně pozitivní výsledky. Ten test pracuje spolehlivě* jen v určitém rozmezí teplot a proto je to v návodu k použitá zakázané.

* = Ty testy taky nejsou kdovíjak spolehlivé, specificita je nízká i při správném použití. Což je super při plošných kontrolách, kdy testují lidi bez dalších indicií. Vylezou tak klidně desítky falešně pozitivních lidí, z nichž část se určitě nechá vmanipulovat k tomu, aby nejeli na krev. Zvlášť když někam spěchají nebo třeba mají s sebou malé dítě a neznají to.

COUDAK: ten čárkový systém je ale přeci extrémně amorální už z principu - to KPI vede k tomu preferovat maximální výběr pokut před prevencí - aneb je lepší chytat těsně před koncem obce v místě, kde už stejně nejsou ani domy, ani chodníky, než hlídat riziková místa, např u škol, nepřehledné křižovatky atp. To je stejné jako když se revizor v MHD postaví k letišti nebo k lanovce a loví tam turisty, kteří si koupili jízdenku, ale nevěděli, že mají cvaknout.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    PAN_MYVAL: Raději ne, děkuji, chci si udržet zdravý rozum :D ... Chtě bych ten systém vidět, protože tam pleteš trošku dvě věci dohromady :-) Fungovalo to trošku jinak v reálu. Čárkový systém existuje, protože například dopravák nemá jak jinak vykazovat svou činnost. Pokuty, chlast a drogy, kontrola osob (vypsaná kontrola). Ale ten systém mu zabere tolik času, že pokud opravdu vyřeší něco domluvou. Není to nikde. Zbytek co píšeš se starostou atd. To tady bylo vždy a všude, ale to už není na úrovni Policie ČR, ale na úřadu. K tomu se Policisté nedostanou. A ano vím jaké jsou mezi nimi svině. I přesto je jich drtivá většina normálních.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    COUDAK: Jejdamane. Sorry ale ve filmech to tu vidis ty, ja to mam naopak z prvni ruky od advokatu a profesionalnich kverulantu ze spravnich rizeni, kteri tomu celi.

Zaprve ve skoro kazdem oddeleni policie existuje carkovy system, ac to samozrejme vsichni popiraji - ale existuje dost priznani per huba od jednotlivych strazniku, stejne jako nejake leakle nahravky i v mediich. Careckovy system je proste realita, a tudiz je kravina ze "policista nebude resit papirovani" - samozrejme bude, protoze bez papirovani neni zaznam, bez zaznamu neni carka, a bez carky nejsou premie!

Za dalsi existuji oficialne systemy whitelistu na urovni SPZ/RZ, oficialne pro IZS ale realne a uz neoficialne se na whitelist dostavaji ruzni papalasi a kamaradi policistu - opet, tohle je verejne dolozene ruznymi skandaly. Ten samy system pak realne slouzi i jako blacklist aut, ktera maji byt naopak sikanovana vzdy protoze jejich ridic policii nebo starostu stve - kdyz to ale leakne, oficialne se to prodava jako kontrola notorickych hrisniku apod.

A konecne, na urovni spravni existuji na nekterych uradech, ale drtive vetsine tech vetsich, neoficialni seznamy lidi, kteri maji byt sikanovani protoze vadi starostovi (v Budejovicich to ca. 10-15 let zpatky leaklo na nahravce), seznamy lidi kteri bez odporu plati jakekoli pokuty a predstavuji idealni kafky ke zkasnuti, a dokonce i seznamy lidi, se kterymi je lepsi neztracet cas a nejit do spravka - takovych je minimum, ale dva takove lidi jsem drive znal, ted uz nejsme ve styku.

Neveris-li, jdi na 30kmh.cz a pokud se tim proberes, krom pripadu kdy se nekdo snazi dostat z formalne normalniho prestupku tam najdes i dostatek vyslovene skandalnich svinaren, podrazu a dokonce nezakonnosti policie.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    PAN_MYVAL: Člověče, vidíš to tak nějak jak z filmu to jednání policie. Pokud s tebou Policista vyřeší cokoliv odmluvou, tak je moc línej na to aby pak dělal 10 minutové papírování, kvůli domluvě. V drtivé většině (najdou se nějací blbci) po vyřešení čehokoliv domluvou u státní policie nemáš záznam nikde.

K tomu tvému stavění auta, nikde není oficiální blacklist, jen paměť konkrétního policisty. Ten příběh je také zajímavý. S osobními zkušenostmi s těmi testy, jejichž hodnota výroby je pár haléřů a věrohodnost asi jako fouknutí do balónku, který kdysi býval. Vím, že to mělo i zpoždění a občas tam něco vyběhlo pod teplem na palubní desce i poté co jsme člověka pustili. Ale to už je nerelevantní vzhledem k návodu na použití. Neříkám, že to nebyli blbci co zkoušeli nějaké kejkle. Protože by to byla jednoduchá čárka pro ně, ale nejet na krev je totální stupidita, protože je to (vzhledem k přirovnání k balónku na dýchání) opravdu orientační test, kterému se nedá 100% věřit. Mé ségře taky vylezlo, že měla amfetaminy, ale ta v tu dobu ani netušila co to piko je. A pokud se s tím testem nepracuje jak má, dá se z něj za určitých okolností udělat i falešně pozitivní. Viz moje zkouška na ségře.

Závěrem, i rodina si dokáže věci lehce přikrášlit a nebo z jeho pohledu je věc jiná, než ve skutečnosti :) (Ale tím to úplně nezavrhuji, jen to není úplně černobílé jak to říkáš).
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PAN_MYVAL: zrovna dnes jsem si to stahoval, abych zjistil, jestli to opravdu zapsali A na 99.9% na czechpointu dostanes stejny papir jako ja pres portal ovcana.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam