• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    FINSON
    FINSON --- ---
    LAUNCHER: Minimum dílů, co nejjdnodušší, ale efektivní a funkční technické řešení, žádné výstřelky, "civilní" vzhled (někdo by řekl přiteplalý ;-) ), prvotřídní materiály a dokonalé zpracování. Jak píše BLOWUP, není to žádnej ohňostroj, ale tak nějak pomalu "přilne", nosíš ji a ani nevíš proč - což je třeba pro mě známka toho, že to fakt funguje ;-) Ale na mazlení jsou lepší jiný nože, no, tohle je taková šikovná, výkonná, ale pořád přece jenom trochu šedá myš. Mně osobně na ní vadilo, že to není flipper, jinak jí nemám co vytknout.

    DAHY: Nebyl jsem si jistý, tak jsem to nepsal: Ano, legenda je to i proto, že to byl první framelock na světě, Chris tím celou tuhle éru odstartoval. I na dlouhodobé oblibě Sebenzy a de facto nulové inovaci za ty roky je vidět, jak promyšlený design to vlastně je.
    DAHY
    DAHY --- ---
    Ted navíc koukam na wiki, ze Chris Reeve prave pro Sebenzu vynalezl frame lock. Proste legenda.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    LAUNCHER: Me se Sebenza v podstate nikdy moc nelibila :-) Ne, vazne, proste mi prijde tak nejak malo tactical, ten tvar tak nejak priteplalej (sorry for that). Ale vis jak, treba Spyderco na tom u me dopada jeste mnohem hur, to je prototyp fakt hnusnyho tvaru ;-)
    Ale ponevadz jsem maximalista, to nejlepsi je pro me tak akorat dostatecne dobry a neuslo mi ze mnoho lidi ma na jeji kvalitu celkem stabilne nadsenej nazor, rozhodl jsem se dat ji sanci. A dopadlo to tak, ze mam sice noze ktery se mi porad libej vic, ale az na vyjimky nosim prakticky denne Sebenzu. Neni ani moc mala, ani moc velka, vaha tak akorat ze o ni nevim. Nemilosrdne funguje, lehce se otevira, drzi ostri (nejenom kvuli kvalite ocele, ale i diky designu jeho profilu). Nosenim nijak netrpi, nic na ni nejde rozbit nebo nejak funkcne zhorsit, ma fajn patinu. Srovnatelnou konstrukci ma ten Titan Sepp, ten mam taky moc rad, ale ten uz je vetsi, tezsi a mozna ze o mrknuti oka drzi ostri o neco mene dobre - mam ho stabilne na kalhotach na motorku.
    Toz asi tak :-)))
    PIDIZUB
    PIDIZUB --- ---
    Zdravím vespolek. Snad to nebude OT.
    Rád bych se domluvil s nějakým kovářem, který by uměl vyrobit hlavici tomahawku. Starý dosloužil.
    Požadavek je na funkčnost, tedy sekera k běžné práci a celkově by měla hlavice vydržet házení. Na druhé straně hlavice bude tlouk. Menší zbobení nevadí.
    Stačí mi jen hlavice. Zbytek si dodělám sám.
    Děkuji za případné typy na mistry kováře.
    (bydlím v Praze)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FINSON: BLOWUP: V cem se projevuje ten minimalismus dotazeny k dokonalosti.

    Oba vas ctu nejaky cas, prijde mi ze o tom neco vite. Finson Sebenzu pustil, asi mel nejaky duvod. Blowup pise ze ma vic nozu, ale na EDC preferuje prave tento.

    Blowup - V cem to je, ze prave tento na EDC? V cem je lepsi, nez jiny ktery mas? Nebo se Ti proste libi? I to je fer, ale zajima me to. Abych treba o neco neprisel.

    Asi to moc resim, ale znate me, hracky me vzdy zajimaji :-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    LAUNCHER: tak samozrejme, proti gustu a tak dale, ale Sebenzu povazuje hodne lidi za nejlepsi zavirak na svete a ja jsem zatim nikdy nemel dojem ze je potreba to zpochybnit ;-)

    Ale jak pise Finson, je to vec vkusu. Kdo chce mit neco opulentniho, komplikovanyho, damaskovyho (i kdyz to myslim i Sebka nabizi), s ornamentama a ruckou z mamutiho zubu, ten najde urcite neco co ho uspokoji lip jinde, krasnejch nozu je fura. Pro me jedno nevylucuje druhy, mam nozu vic a ruznejch. Ale na EDC neznam nic lepsiho.
    FINSON
    FINSON --- ---
    LAUNCHER: Je to hi tech minimalismus dotažený k dokonalosti. V rámci oboru, abys zase nebyl zklamaný ;-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BLOWUP: FINSON: Sebenza legendou? Priznam se, ze ten nuz mi na fotkach prijde velmi tuctovy, co je na nem tak super? To je otazka ocekavajici vysvetleni noze, ne provokace :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BLOWUP: Muj Millie ma 102mm dlouhou cepel pri 116g, just sayin' ;)
    FINSON
    FINSON --- ---
    LAUNCHER, BLOWUP: Aniž bych to podrobně studoval, střelím od boku ze zkušenosti: Lionsteel má ve srovnání se Sebenzou tlustší čepele a k tomu ještě víc materiálu na nich i díky výbrusu - Sebenza je ve většině výšky čepele tenčí díky dutému výbrusu, ten afaik Lionsteel nedělá.
    Plus Sebenza nemá ložiska => další úspora váhy... ona se zas přece jenom Sebka nestala legendou jenom tak pro nic za nic, no...
    Když to tak po sobě čtu, říkám si, že jsem ji možná nakonec neměl prodávat :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    WAMP_ELF: Ok, v pohode :-) co se tyce vahy, sem v tomhle trochu "jinej" :-) vseobecne mi sedi vic noze co neco vazi. Moje Konosuke Fujiyama 240mm gyuto ma nejakych 178g coz mi prijde hranicni na to, aby se mi s nim dobre delalo. Na druhou stranu Yoshiaki Fujiwara (Kato) 250mm ktery ma 298g mi prijde jako takovej pohodovej nuz do prace :-) cili, nemam rad tenky monosteely ktery vazi 140g .
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    LAUNCHER: hm, Sebenza ma 134g pri 9cm, i bez skeletovani, just sayin' ;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    By me zajimalo, jake jsou realne vlastnosti tech strenek na LionSteel TiDust.

    Bohuzel raritka, takze se o tom clovek moc nedocte :-/

    Na to, ze je to skeletonized, me zarazi vysoka vaha noze. A take to, ze LionSteel na webu uvadi 160gr, knifecenter uvadi 143g. Na jednom to videu to pan dava na vahu a melo to nejakych 5oz, takze paradoxne asi plati spise tech 143g.

    Ale i tak, 143g mi na 90mm ostri prijde opravdu hodne, pri skeletonized designu strenek.

    Nuz je sice na me malinky (90mm), ale libi se mi. Skoda ze ta vaha neni nizsi...

    TiDust - TiDust - LionSteel
    https://www.lionsteel.it/n/en/product/1704/tidust

    LionSteel TiDust Folding 3.54" Satin Sleipner Steel Blade, Matte Gray DMLS Titanium Handle - KnifeCenter - TM1 TD
    https://www.knifecenter.com/...olding-354-satin-sleipner-steel-blade-matte-gray-dmls-titanium-handle

    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    HENNYVILLE: Ne, ne nesepsul v podstatě jsi přesně pojmenoval a vytknul to co jsem si myslel že dělám špatně... Příště určitě vyzkouším něco oboustranně broušenýho. Mrzí mě že na to není víc času protože je to opravdu zábavná práce. Takže i když nejsem tak úspěšný jak bych chtěl, je to v podstatě daleko víc vzrušující než výroba ostatních kudel.. Člověk si představuje jak to bude každodenně "pracovat" v kuchyni, a právě proto je důležitá tvrdá kritika, má-li takový nůž mít svojí cenu. Ohledně toho pohodlí uživatele, co si myslíš o té váze? Mimochodem, ta povrchovka je daná tím že je už pár měsíců používaný takže ten druhý jí bude mít taky.
    Až bude hotov, pošlu víc detailnějších fotek, oba mají celkem pěknou wootzovou texturu.
    Děkuji za upřímnou reakci, Hennyville-sama ;-).
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    WAMP_ELF: V prve rade bych chtel ocenit ze se nekdo pousti do vyroby nozu v tomhle stylu, ten jeden ma moc peknou povrchovku, mam na mysli ten s "hammered finish". Identifikace noze-single bevel s tehle velikosti bych oznacil jako Mioroshi deba, coz je nuz prvotne urceny k bourani velkych ryb. Gyuto to urcite neni. Jen ti poradim, priste se snaz vyhnout single bevelum, uz treba jen kvuli tomu, ze SB noze maj vzdy nejaky hodne specificky vyuziti, vyzadujou naprosto odlisnou techniku krajeni nez zname a v neposledni rade se blbe prodavaji :-) klasik JP single bevel ma vzdy tzv urasaki side, coz je tam strana proti bevelu a ta je vzdy duta, je na ni potreba provest uraoshi brus a v neposledni rade je na druhe strane provest tzv hamaguriba brouseni :-) neni to nic lehkyho, i ja se pri tom obcas hodne zapotim :-) jestli se nepletu, tvoje noze URA stranu dutou nemaji, ccili to pri krajeni bude "tahat" cely na jednu stranu. Az bude delat dalsi, zkus urcite udelat neco ve stylu "wide bevel" nebo "double bevel" gyuto. Kdyby jsi potreboval poradit v profilem, neni problem. Snad jsem ti to moc nesepsul :-) kazdopadne to hodne cenim a jsem rad ze tu nekdo neco dela :-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    MANFRED: Je to způsobený spíš z části šetřivostí a z části špatnou průpravou. Např když se zkouší flight a dopadová plocha je kamenitá nebo šíp mine terč a narazí do tvrdé překážky tak se tělo naruší a nemusí to být hned patrný. Je třeba takový šíp zkontrolovat, prohnout ho a prohlédnout jestli je všechno jak má. Teď mluvím o dřevěných, na těch se jejich kondice dá nějak vypozorovat, ty karbony se prý tváří ok ok a pak...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SIRIUS: To je nastejno. Lidi, kterejm se stane průšvih s lukem, by se stal i s kvérem.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    JAHODOVE_PYRE: obě jsou jednostranný. Mělo to být něco jako gyuto...
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    WAMP_ELF: jtvarově připomínám gyuto (chef knife ), je li u toho oboustranný výbrus
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    JAHODOVE_PYRE: nejsou a dokud trochu neovládnu postup tak ani nebudou další, stihnul jsem další tři mezitím zkurvit, takže nemůžu ještě přijímat plnohodnotný zakázky. Ten větší (prosím ID_HENNYVILLE o aspoň přibližnou identifikaci jaký typ by to mohl být) jsem vyráběl původně k vánocům ale "povedl" se až napočtvrtý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam