• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    KURE
    KURE --- ---
    LEXXA: v uk neni legalni skoro nic. porid si malou viktorku s nuzkama a otvirakem.
    ta pitomost co jmenujes je k nicemu, maximale jako vstupenka do pruseru.
    DAHY
    DAHY --- ---
    LEXXA: Pocitej ale s tim, ze v UK je to s nozema o dost jinak nez u nas. Ten nuz musis bejt pripravenej a schopnej pouzit. Pokud totiz na britskyho grazla vytahnes nuz, tak ho nevystrasis, ale je dost pravdepodobny, ze ho vytahne taky. Nebo aspon rezacku na koberce. Jsou to magori. Na noseni noze obecne se tam kouka dost skrz prsty a policajta fakt nepresvedcis, ze mas "dobry duvod" ten nuz mit u sebe. Sebeobrana pro ne dobrej duvod neni.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    LEXXA: Sgian-dubh je sice dobrý nápad, ale legální je jen coby součást skotského národního kroje...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    potrebuji inspirovat.
    ceka me cesta do UK a chci si vzit nejaky nuz sebou. primarni ucel sebeobrana.
    co si mam koupit aby to bylo legalni a zaroven to nevypadalo jako z kuchynskyho setu hello kitty.
    napadl me sgian-dubh ale nevim jestli mi to nekdo stihne vyrobit v nejakem rozumnem terminu.
    MCFLY
    MCFLY --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: Kotvu míval ve znaku Mikov imho.
    VXP
    VXP --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: se zeptej tady...

    Knife.cz - Fórum - Pomoc s identifikací
    http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=880672#880672

    SURG ví všechno :D
    KROKODILE
    KROKODILE --- ---
    LODBROG: Z hlediska koroze je to blbost. Vliv bude mít neusušení nože, resp. ponechání mokrýho/zamazanýho nějakou agresivní srágorou (super je např. kečup).

    Obecný pravidlo je deset stupňů nahoru 2-4× rychlejší reakce. Pokud se nebavíme o krájení pěti kila horkýho masa tak mi přijde situace, kdy se nůž z pokojových cca 25 stupňů nahřeje na 45 dost nereálná. A velkou roli hraje jak dlouho na vyšší teplotě vydrží.
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    Díky všem za příspěvky ohledně tupení vs. teplá voda.
    Nechci bejt nevěřící Tomáš, ale stejně tomu nějak něvěřím
    KURE
    KURE --- ---
    JAHODOVE_PYRE: vysvetleni je, že lidi bez znalostí o tom jak svět funguje, věří na kdejaký kraviny.
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    Nechal bych si doporucit sekeru.
    Chci sekeru stipaci, na smrk a habr. Spalky budou cca 30cm dlouhy. A obcasne prace kolem chaty - tzn kaceni mensich stromu, zpracovani pokacenych stromu (usekavani vetvi atd.)
    Fiskarsku asi uplne nechci - nebavi me ten umelej material...

    Zatim mam vybranou Hultafors:
    SEKERY | Sekera HULTAFORS univerzální hmotnost 1750g HY10-1,75 800 | BUSHCRAFTshop.cz | Vše pro život v přírodě
    https://www.bushcraftshop.cz/...RY/0/5/904-Sekera-HULTAFORS-univerzalni-hmotnost-1750g-HY10-1-75-800

    Zaujala me jeste znacka Helko:
    HELKO Classic Line, leštěná 1600 g | Sekery Helko
    http://www.sekery-helko.cz/katalog/59-helko-classic-line-lestena-1600-g.html
    Ale u toho si nejsem jisty kvalitou...
    BAT
    BAT --- ---
    FINSON: ...tak se ti nabrousi, ale musej bejt pritom namoceny ve vode, jinak to nefunguje (a doporucil bych vody destilovanou, ta je na to nejlepsi).
    FINSON
    FINSON --- ---
    Takže když si budu dávat žiletky do ledničky...
    JIKE
    JIKE --- ---
    JAHODOVE_PYRE: zkus jednu vec. Silný proud vody ze sprchy co nejsilnější trisky co jde aco můžeš ucpat aby tam byl treba jen 1-3 paprsky vody. Namot na tupou ziletku - studenou / ledovou vodu. A zjistíš ze se ti trochu nabrousila. Pokud to udelas teplou či horkou - otupi se. Zkoušel jsem to snad 50x za ta léta a stejny výsledek. Je to z zvláštní ale neměnil jsem diky tomu již 5-7 let přesně uz nevim datum nákupu hlavu jako je gillet Mach 3. (Mam wilkinson swords).
    CROSS
    CROSS --- ---
    Tak proto si vždycky po teplý sprše připadám takovej otupělej
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    BAT: Zajímavé. To je těch pár stupňů (teplou vodu bych řekl tak od 25 stupňů vejš) takový rozdíl? Jak v kmitání atomů, tak v devastaci materiálu?
    Neřekl bych vařící, ale už jen teplá..?
    BAT
    BAT --- ---
    JAHODOVE_PYRE: Je to presne z toho sameho duvodu proc se durazne doporucuje nozem krajet zeleninu a podobne suroviny vyhradne za studena.
    Je to protoze v ohrate vode molekuly kmitaji a vibruji mnohem rychleji nez ve studene, a jak narazi na ostri noze, tak ho pochopitelne tupi a povrch noze obecne slabe narusuji, cimz prispivaji k obecne rychlejsimu opotrebeni a reziveni (dokonce i u nerez materialu!!!).
    Tepla voda je proste svinstvo, bacha na ni!
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    zdar. prave jsem se setkal s doporucenim ( prislo mi, ze na hranici urban legend ) aby se noze nemyly v teple vode, ze se tupi. pravda/kec, popr. znate vysvetleni ?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AZIM: pokud sezenes gyuto z aus8 od samury urcene pro rusky trh tak bych ti to doporucil. ma to skvelou rucku, bez tangu a kraji libove. cena je velmi prijatelna.
    E_D
    E_D --- ---
    AZIM: proc ne japonec? Mě tady Hennyville doporucil Kohetsu Blue #2 Gyuto, ja si vybral evropskou rucku a velikost 24cm a i kdyz mi to chytla celnice a zaplatil jsem clo tak jsem se vešel akorat do těch 3k a je to nej nuz kterej jsem doma kdy měl. Pravda nějakej kamen na broušení ti pak cenu nevýší, ale rozhodně nelituju.

    Kohetsu Blue #2 Gyuto 240mm SALE
    https://www.chefknivestogo.com/kobl2gy24.html
    AZIM
    AZIM --- ---
    tak uzral cas a poohlidnul bych se po nejakem trosku lepsim nozi do kuchyne, hlavi pouziti se ocekava maso a zelenina, nechce se mi dat vyrazne vic nez cca 3000 pokud mi treba nekdo nevysvetli ze to smysl ma ... zatim doma pouzivam asi 15 let noze od Zepteru a nejsem zadnej kuchar, tak ani nevim co vlastne chtit, tvarem a velikosti bych to vydel na neco typu gyuto ale v me cenove hladine to japonec nebude

    mate nejaky tipy ? ... cim doma krajite, kazdej mame v kuchyni urcite aspon 8 nozu ale 90% prace zastane jeden a ten si ted chci vybrat novej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam