• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KURE: Tak to je mi jasné, že na žádný ultra vědecký závěr to není. Kdo by také takové množství nožů, aby to mělo nějakou vypovídající hodnotu, zaplatil a zničil, že... Dával jsem to sem spíše pro zajímavost. Oni už předtím dělali, jak zmiňují a název napovídá, statický zátěžový test na různých nožích:

    Pocket Knife Lock Strength Test
    https://www.youtube.com/watch?v=4KmHfbG7z7g


    Přičemž dvojka mi přišla lehce přínosnější v tom, že jsou to všechno nože od jednoho výrobce.
    KURE
    KURE --- ---
    STEPNI_VLK: jeden pokus, jen jeden nuz s danou pojistkou... z toho se neda vyvodit vubec nic.
    JIKE
    JIKE --- ---
    NEVILL: Ten překoná už jen tri-AdLock. Vylepšeny LOCK Back. Nic pevnějšího a zaroven ovladatelnejsiho není. Ještě by šelma udělat jedna super pojistka, ale je dost náročná na výrobu i konstrukci. A co hur na údržbu čistoty...
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    STEPNI_VLK: Tolik invence ohledně různých pojistek a stejně to ten blbej back lock nepřekoná, ach jo... :-)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zajímavý test.

    Pocket Knife Lock Strength Test II
    https://www.youtube.com/watch?v=ERxHUXAFVs4
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    sem se zamiloval :-)


    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    JAHODOVE_PYRE: nevím teď jsem si ho objednal, ale doufám ze nee :-)
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    LEON_KOWALSKI: pěknej SOG !
    A nemá vakl ? já mám totiž se SOGem malej osobní problém. Koupil jsem od nich před pár lety poloautomaticky tanto a tam byl vakl už od začátku...ale jako fakt velkej
    VINC
    VINC --- ---
    KURE: chci to otestovat. Běžně používám scandi výbrus, ale pro hrubší práci se dřevem to neni úplně vhodné. Může se vylamovat, tupit, šlo by to srovnat nějakou menší fazetkou, ale to zase moc nechci. Používám to na vyřezávání, u řezbářských nožů mám taky něco jako konvex...
    KURE
    KURE --- ---
    VINC: z čiré zvědavosti, proč konvex?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    FEEX: Ja jsem spokojenej uzivatel wicked edge. Mam ty brusny diamantovy kameny od 200 do 1000, k tomu dokoupeny jeste ty s kameninou (1200 a 1600 tusim) a s kozenym povrchem na obtahovani brusnou pastou (5mikro a 3,5mikro).
    Tim ze to drzi ten uhel, tak se da ta fazeta udelat na 15 stupnu jako zrcadlo.
    VINC
    VINC --- ---
    KURE: záleží na čem je to broušené a jak moc konvex. Za mne ideální konvex například Bark river...
    KURE
    KURE --- ---
    VINC: a není po dvou přebroušeních všechno konvex?
    VINC
    VINC --- ---
    VINC: Tak si odpovím sám ;), vyšla nová verze real steel bushcraft plus s konvex čepelí. Takže otestuju...
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    LEON_KOWALSKI: Krásný daily :)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    tak jsem se dnes zase neudržel a koupil jsem si SOG Twitch II :-)


    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    KURE: STALK: Díky, dokoupím tedy jemnější kámen a budu doufat, že mě u toho žádný japanofil neuvidí :)
    FEEX
    FEEX --- ---
    Když jsme u toho, mate tip na naky dobrý přípravek na držení úhlu na brusnych kamenech?
    Používám spYderco sharp
    Maker, ale na velký japonsky kuchynaky by byl lepší kamen.
    JIKE
    JIKE --- ---
    Arnold Schwarzenegger congratulates Sylvester Stallone on his new Rambo movie "This is a knife"
    http://www.youtube.com/watch?v=kL9NqeMTm7k
    STALK
    STALK --- ---
    ESELVIRA: máme doma noname "japonskej nůž" za kdysi 500 kč? nějaký jakože santoku. a mam tuhle basic sadu a brousim ho s ní pod úhlem 20 - tam se ještě dostaneš dobře u široký čepele. pokud nechceš jít v celý věci hloub (jak nožů tak broušení) tak v klidu :)
    KURE
    KURE --- ---
    ESELVIRA:
    krátká odpověď je samozřejmě, že ano. japonský nůž je taky jen kus placatýho železa.

    Dlouhá odpověď je zde:
    broušení kuchyňského nože je na lanskym trochu oser, protože ty kameny jsou prťavý a ten nůž je dost velkej. Navíc při použití nejmenšího úhlu se tam trochu plete jeden z upínacích šroubů.
    Další problém je, že lansky standart obsahuje 3 kameny z nichž nejjemnější má grit 600. to je na kuchyňák zoufale málo.

    Lansky ale prodává kameny 1000 a 2000 a koženej na obtahování, takže se to dá napravit.

    "mokrej kámen" neumí držet úhel.
    Pokud to zvládneš udržet, nebo máš nějaký připravek (lansky je vlastně jen přípravek na držení úhlu),
    je určitě lepší si koupit pár kamenů vhodný zrnitosti a dobré velikosti pro kuchyňské nože.

    Pokud máš s držením úhlu problém, žádný kámen ti nepomůže. tedy dokud se to nenaučíš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam