• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    GGG
    GGG --- ---
    DRIZDIK: Doporucuju kovane Wusthof, mam ten siroky, uzky dlouhy a malinky na vykrajovani, nic jinyho na vareni nepotrebujes. Krasne se to brousi jen tou jejich ocilkou, kdyz se k tomu chovas pekne, pak to cca jednou za ctvrt roku vezmu na brousku. Tyhle noze ti vydrzi navzdy, naprosto bezudrzbove a krasne drzi ostri.
    Ale pozor musi to byt ta kovana verze.

    CLASSIC Sada nožů 5 ks + ocílka - Wüsthof
    https://www.wusthof.cz/...IsAMSkAprLUzTqP-qS5nb0AURAG-hoQzHsQTh6XGl6-oDaoxAE1CV18fbDFakaApt4EALw_wcB
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DRIZDIK: Každý kuchař potřebuje v zásadě dva nože: velký kuchyňák (21 cm čepel) a menší univerzální nůž (15 cm čepel). Speciální nože na zeleninu (nakiri) člověk prakticky nepotřebuje; santoku je nůž dost univerzální, pokud chceš surovinu spíš sekat (dejme tomu jako gilotina) a nepoužívat metodu kolíbka (k tomu se víc hodí gyuoto).
    Jestli můžu poradit, kup si Sasanoha NAS od Takedy - to je geniální nůž s úžasnou retencí ostří, HRC kolem 64. Ze své sbírky ho používám zdaleka nejčastěji. Viz http://takedahamono.com/eshop/hocho.html
    KURE
    KURE --- ---
    DRIZDIK: nakiri gyuto a santoku ... je to hodně redundantní.

    Nebylo by lepší nakiri, gyuto a petty? tedy špičatý nůž, placatý nůž na zeleninu a malý nůž.

    obecně, obzvlášt s důrazem na cenu, bude lepší kupovat zvlášt. třeba každý rok k vánocům.
    představ si že jako sada to bude za €450. To může odradit spoustu lidí a hodně špatně se to bude vysvětlovat manželce. když si ale řekneš o dárek k vánocům/narozeninám za €150, je to o hodně snesitelnější.

    tím se dostáváme k ceně.
    imho nejlevnější nůž nad kterým si zdejší osazenstvo neuplivne, bude victorinox
    Victorinox 5.2063.20 nůž 20cm od 743 Kč - Heureka.cz
    https://kuchynske-noze.heureka.cz/victorinox-5_2063_20-nuz-20cm/

    a hranice kde se dostáváme k opravdu dobrým nožům bude právě těch €150. to v žádném případě není strop, ale spíš něco jako spodní hranice první ligy. Horní hranice neexistuje.

    a teď, opravdu japonce? nerez/uhlik?

    poslední dobou je zvykem na internetech plivat na německé (těžké, břichaté, měkké) nože. za sebe musím říct že wursthof clasic ikon, byl můj milovaný nůž se kterým jsem měl pocit že můžu naporcovat i domovní dveře i cibulku na jemno. Zpracování luxusní, ostří v pohodě. Stejnou jistotu že překrojím cokoliv, s japonským nožem nezažívám.
    Určitě to nepodceňovat pokud je v rodině osoba bez vztahu k nožům.

    Na stranu druhou, superostrý lehký nůž, poskytuje při krájení jen velmi těžko popsatelný pocit. Něco jako že tak to je správně, když se cibule rozpadá pod nejlehčím dotekem a z čabajky se lehkým tahem ukrojí průsvitné kolečko.

    uhlík vs nerez nemá vliv na krájení, ale na broušení a údržbu. Uhlík je náchylnej na povalování se ve vlhku, nerez se bude hůř brousit. Troufnu si říct že vše ostatní je jen otázka vkusu a touhy vyzkoušet něco nového jiného...
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    Já taky s velmi neohraným dotazem :-D Končně jsem se rozhoupal koupit nové kuchyňáky .. koukám trojkombinaci Santoku, Nakiri a Gyuto .. nějaké tipy, které by nestály celý měsíční plat? Kupovat samostatně nebo celou sadu? Nebo Gyuto vyměnit ještě za něco jiného... předpokládám, že mi ty nože vydrží mnoho a mnoho let, tak nechci dělat žádný impulzivní nákup ..
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DELLAMORTE: Spyderco Military, vybrat model s oceli S110V. To jentak neztupis a ma to 4", jako mel Tvuj dosavadni nuz.

    Pripadne Zero Tolerance 0452CF 4.1".
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    TWISTRABBIT: on spoustu věcí opakuje x-krát, různě rychle - pro mě, jako člověka, co to v rukách fakt nemá, to bylo celkem zajímavé a poučné
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    KURE: hlavně když se to tváří jako rychlonávod jak brousit nože a má to dva a půl hodiny
    KURE
    KURE --- ---
    LUCKYBSD: je to zajímavý.
    jen mě překvapilo že při každým broušení řeší srovnávání čepele a ztenčování,
    ale úhel ho vlastně nezajímá, že se to má brousit na co nejmenší úhel a když se bude ostří při použití bortit, tak se to přejede s větším úhlem.

    není mi jasné pro koho ten návod vlastně je.
    KURE
    KURE --- ---
    DELLAMORTE: spyderek jsem mel hodne, jedinej problem byl že na jedny enduře jsem zlomil klip. ocelí mají na výběr fůru, ale ani s jejich "základní" a asi nejrozšířenější vg10 jsem neměl nikdy žádnou potíž.

    Teď cca od loňského října nosím Acta Non Verba, naprostá spokojenost. A i relativně pohodová cena.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    Poradil by mi někdo větší otvírák, používal jsem Recon od Cold Steel, podle mě výborná ocel i když ten tanto tvar mi pak časem přestal vyhovovat, ale výborný nůž, kdybych ho blbec neztratil.
    Pak jsem si pořídil zase od Cold steel, zavírací finnku, ocel na hovno, ostří se mi oloupalo při druhé krabici a skoro vůbec nedrží po nabroušení.
    Takže co bych po tom chtěl: řezání krabic apod. v práci, venku aby se s tím dal v pohodě uříznout chleba, nařezat větve. Nepotřebuju to používat jako sekeru. :)
    Díval jsem se na Spyderco Resilience ten je dost velký, ale netuším jak je to s kvalitou oceli.
    SFUMATO
    SFUMATO --- ---
    RASHEEN: Tohle bude Pavlovo. Pavlík má na značce srdíčko. Je ale možný že pomáhal
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    Blade Sharpening Fundamentals
    https://www.youtube.com/watch?v=Yk3IcKUtp8U
    ABSURD
    ABSURD --- ---
    Jen se tak zeptám.
    Máte někdo zkušenost s výrobou nerezového damašku?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    RASHEEN: Papirky good, ale ty daj i takovej poloostrej/polotupej 3-4k finish. Toto je UPLNE jina liga. Naprosto to tim propadavalo, cistej rez bez stepeni. Byl sem z toho totalne nadsenej. Heiji stejne jako Shigefusa tajej jejich super mystery ocel, rikaji tomu “spicy white” (odkaz na shirogami) ale my si vsichni myslime ze to je UHB26c3 )
    RASHEEN
    RASHEEN --- ---
    dik, ha utěrky jsem jeste nezkousel,jedu cigaretovy papirky :) testnu svoje kone
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    RASHEEN: Mas to tam.
    RASHEEN
    RASHEEN --- ---
    HENNYVILLE: posli mi taky :) fb jako tady akorat s mezerou Ras Heen dik
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    WITTGENSTEIN: Nejostrejsi co jsem kdy videl/drzel/brousil. Skoda ze sem nejde postnout video ) poslu ti to na messenger.
    RASHEEN
    RASHEEN --- ---
    tuto...no Pavlovo a Pavlikovo uz tezko rozeznat :)

    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    HENNYVILLE: "Totální peklo" = ostrý jak sviňa, nebo naopak tupé?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    RASHEEN: Koudy me ma v ignoru ) a jo, seka, to je pravda. Na necem se to malej Pavel musi naucit )
    RASHEEN
    RASHEEN --- ---
    HENNYVILLE: nebavi,ale posledni dobu je seka jak bata cvicky :) a profilu bych se nebal, koukni na tu Koudyho fotku damasku na dzberu...
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    RASHEEN: Dela prevazne z 19191, protoze hezky kresli hamony. Pavel sam priznava ze ho kuchynaky moc nebavi. Co sem videl, jsou to vsechno velky a tlusty hovada, ktery ne moc dobre krajeji, v porovnani s jinyma vyrobcema jak western, tak japan. To je ale takovej vseobecnej nesvar noziru tady v cz, az na jednu vyjimku ) pokud chces opravdu honesuki, kup si nejaky japonsky, uhlikovej monosteel, treba Misono dragon. Je to levny, rychle to brusnes, je to relativne mekky. Honesuki je celkem prasacky zachazeni takze za me ideal. Mam doma ted jedno Misono dragon na brus a je to takovy “dobry”. Btw, brousil sem ted jednu takovou hezkou domaci sbirku, byla mezitim brand new Nakaya Heiji 300mm yanagiba a to ostri z toho sem nikdy nevidel, nikdy. Takovy celkem lehky polechtani na Shinden suite a finish na Nakayama Maruka->totalni peklo.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam