DRIZDIK: nakiri gyuto a santoku ... je to hodně redundantní.
Nebylo by lepší nakiri, gyuto a petty? tedy špičatý nůž, placatý nůž na zeleninu a malý nůž.
obecně, obzvlášt s důrazem na cenu, bude lepší kupovat zvlášt. třeba každý rok k vánocům.
představ si že jako sada to bude za €450. To může odradit spoustu lidí a hodně špatně se to bude vysvětlovat manželce. když si ale řekneš o dárek k vánocům/narozeninám za €150, je to o hodně snesitelnější.
tím se dostáváme k ceně.
imho nejlevnější nůž nad kterým si zdejší osazenstvo neuplivne, bude victorinox
Victorinox 5.2063.20 nůž 20cm od 743 Kč - Heureka.cz
https://kuchynske-noze.heureka.cz/victorinox-5_2063_20-nuz-20cm/
a hranice kde se dostáváme k opravdu dobrým nožům bude právě těch €150. to v žádném případě není strop, ale spíš něco jako spodní hranice první ligy. Horní hranice neexistuje.
a teď, opravdu japonce? nerez/uhlik?
poslední dobou je zvykem na internetech plivat na německé (těžké, břichaté, měkké) nože. za sebe musím říct že wursthof clasic ikon, byl můj milovaný nůž se kterým jsem měl pocit že můžu naporcovat i domovní dveře i cibulku na jemno. Zpracování luxusní, ostří v pohodě. Stejnou jistotu že překrojím cokoliv, s japonským nožem nezažívám.
Určitě to nepodceňovat pokud je v rodině osoba bez vztahu k nožům.
Na stranu druhou, superostrý lehký nůž, poskytuje při krájení jen velmi těžko popsatelný pocit. Něco jako že tak to je správně, když se cibule rozpadá pod nejlehčím dotekem a z čabajky se lehkým tahem ukrojí průsvitné kolečko.
uhlík vs nerez nemá vliv na krájení, ale na broušení a údržbu. Uhlík je náchylnej na povalování se ve vlhku, nerez se bude hůř brousit. Troufnu si říct že vše ostatní je jen otázka vkusu a touhy vyzkoušet něco nového jiného...