• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    KURE: fixu jsem zkoušel a vypadá to, že to brousí jen tu správnou část. Ty zoubky jsou viditelné i pouhým okem. Tak to asi bude chtít celé sehnat víc na hrubo a pak až nevím jemnější, ale to je jen moje teorie :-)
    KURE
    KURE --- ---
    IXTREMIST: já bych tím taky nezvlád udělat nový ostří, na to jsem moc kopyto. ale přelíznout nůž kterej neni úplně tupej, jen "ztratil jiskru" imho zvladne každej.

    MIKEKT: pokud rýhy od šmirglu jsou větší než zoubky to už tam máš, tak spíš potřebuješ jemnější.
    Doporučuju prohlédnout pod lupou, ať líp vidíš, co se tam děje
    a nabarvit to ostří nějakou fixkou, a pak bude jasný, kterou část obrušuješ.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Zkusil jsem si vcera hrat s tim podomacku vytvorenym ostricem. Mam tady nejakej starej kuchynskej nuz a jsou na nem malinky zuby. Zkousel jsem na to vzit papir 800. Nevim jestli delam neco spatne a prijde mi, ze se ty zoubky zvetsily. Je to mozny? Zkusim jeste odpoledne koupit nejakej hrubsi papir a zbavit se jich uplne. Co na to pouzit treba 400 nebo jeste hrubsi? diky
    FINSON
    FINSON --- ---
    JONEZ1: That - Z - it. Moc hezký videjko. Párkrát jsem podobným způsobem použil tyčinku z Triangle Saharpmakeru a myslel si, že na to jdu dost prasácky. A vida, šel jsem na to japonsky :-)
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    MIKEKT + IXTREMIST + AUDIAC:: koupil jsem si loni v lete na amazonu nejakou sadu kamenu 400/1000 + 3000/8000, protože nějaký starý brousek typu kovových koleček proti sobě dělal z ostří nože "naklepanou kosu" a já to chtěl zkusit nabrousit nějak pořádnějc.
    Říkal jsem si, že mi to přiložené vodítko třeba pomůže, a bylo (je) dost k ničemu. V ruce to docela šlo, všechny pokusy dopadly mnohem líp než naklepaná kosa, ale pořád to ještě piluju.

    Nedávno jsem náhodou zabrousil sem a koukal na odkaz, který sem linkoval WITTGENSTEIN, kde má dotyčný mj. pěkné video ke svému "oboustrannému ručnímu kamennému brousku" http://takedahamono.com/onlinecatalog/toishi.html > https://www.youtube.com/watch?v=UB2A8z-WHQw
    Libila se mi jeho hláška "forget about angles, just remove the stripes..." (nebo tak něco, nepamatuju si presně).
    Když jsem to s těmi kameny zkusil podle něj, byť je to trochu jiná velikost kamene a o dost hůř se to drží :-), výsledek byl subjektivně lepší, než když jsem to zkoušel nabrousit obvyklou cestou pohybem nože po kameni. Tak to jenom tak na okraj.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    IXTREMIST: Já si šutr před lety pořídil a používal, ale pro normálního smrtelníka je to imho strašný sraní. Pokaždý jsem měl bobky, abych nezkurvil nůž nebo kámen... teď ho používám jen párkrát do roka na řezbářský nože. Přijde mi, že kdo s ním nedělá pořád, tak je to spíš za trest
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    KURE: nojo, ale ne každej zvládne šutr z volné ruky. Na to už člověk musí být trochu úchyl :-)
    MATT
    MATT --- ---
    MATT: NEVILL: uz jsme to nasel http://www.noze-nuz.com/kuchynske_noze/HKL01.php

    HKL01 Handmade Kitchen Ceramic Sharpener (Wood)
    https://www.youtube.com/watch?v=y0GpH5KgmrI
    KURE
    KURE --- ---
    MIKEKT: :D ok. Takhle tomu rozumim.
    na místní radu jsem si poridil http://www.nipponshop.cz/165/shapton-kuromaku-5000.html a jeho grit 1000 bráchu. Pravda trochu jsem váhal, za kus šutru je to palba....
    Ale ted po roce? jsem moc rád.
    Ty kameny berou jako blázen, když mam ztupený kuchyňák, vemu ho 5-10x z každý strany na ty 5000 a je zas jako britva. Za tu dobu, bych to ani nestih upnout do lanskyho.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    KURE: napsal jsem to blbe, prave, ze ten nuz do kuchyne se bude tupit casteji a bude chtit casteji brousit, takze by se na to hodila nejaka sada, ktera je jednodusi na pouzivani.
    KURE
    KURE --- ---
    MIKEKT: Na to nema cenu porizovat kamen ne, kdyz to je nuz do kuchyne
    what? Co? Jak? eee? marně přemýšlím jak se k takovému názoru postavit. Vzhledem k tomu že kuchyňskej nůž používanej nepoměrně krát častěji než nůž do lesa, tak mít nástroj/kámen na broušení je zcela esenciální a kupovat si lepší nůž bez možnosti nabroušení je vlasně zbytečný.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    MATT: mám něco podobnýho, ale je to i s dřevěnou rukojetí, v podstatě keramická ocílka...jsem to před lety koupil na pražské výstavě nožů, byl tam jeden stánek kde měli všelijaké brusné kameny a tak...
    MATT
    MATT --- ---
    MIKEKT: mam teda sadu od Lanskyho, ale zatim jsem ho jen obtahoval na keramicky tycce (Šulcova výroba, na webu už to nevidim, ale předpokládám, že to vyráběl z https://www.kniland.cz/brouseni/brusna-tycka-keramicka-ceramic-rod-21-5-cm/ nebo podobného)
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    MIKEKT: já používal whetstone, ale jsem lemra a bylo s tím dost práce, pak jsem si pořídil sadu od Belskyho, styl a la spyderco. to bylo docela fajn, akorát jedna hrubost těch tyčinek byla o zlomek milimetru širší a nešla pořádně nacpat do držáku, navíc když jsem po čase potřeboval koupit nový, tak nikde nebyly a s odběratelema nekomunikoval. tak jsem před pár měsícema koupil set Lansky (myslim, že je to ta deluxe verze, pětidílná) a zatím jsem s ním naprosto spokojenej.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    AUDIAC:
    JONEZ1:
    MATT: ja si ho taky zkusim objednat. Jak takovej nuz ostrite? Na to nema cenu porizovat kamen ne, kdyz to je nuz do kuchyne. Chtel bych si casem poridit i nejakej nuz do lesa a premyslim, ze bych si rovnou k tomu kuchynskemu poridil nejakou sadu na ostreni, kterou bych vyuzil i na do lesa. Ma cenu koupit tohle? http://www.noze-nuz.com/spyderco-br/sc204mft.php nebo neco jineho?
    Zkusil jsem si doma sestavit neco podobneho na stare noze, ale nevim jak moc dobry to je pro novy drazsi nuz
    https://www.youtube.com/watch?v=aPONneIX9UE
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    MATT:: dík moc za referenci.
    Mám doma několik nožů typu Santoku z "evropské produkce" (Fiskars a potom, co jsem zjistil, že to je jen kus plechu, tak Tescoma Azza), tak jsem si říkal, že to porovnám s originál Japonskem.

    Je to perfektní, krásně se drží, hezky lehká rukojeť a váha na předku nože a ostří vůbec nemá ve srovnání s tim mým zbytkem konkurenci. Díky.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    SIRIUS: chápu, ten tvar - nevim jestli budu ještě někdy dělat, spasovat to žebro, falešný ostří a všechny linie s mým OCD (tzn půl milimetru jinak a už ne to sere) bylo hodně nadávání a hromady času :-)
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    IXTREMIST: safra tak to nebude pro me, ja jsem na todle hrozne liny prase :D libi se me hrozne ten tvar cepele, ale vim ze todle by nedopadlo dobre
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    SIRIUS: No, nůž po použití otřít. Večer opláchnout (pokud se potkal s něčím slaným/kyselým), pak vzít kapku kuchynskyho oleje a ošetřit čepel. záležitost 2 minut :-)
    Sleipner bude chytat patinu, proto už je leptaný ode mě, aby to bylo homogenní :-)
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    IXTREMIST: hmm jak moc to prakticky znamena ze je o to potreba se starat
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    SIRIUS: No, jednoduše receno to nezrezne, když se na to škaredě podíváš. Narozdíl od klasických uhlikovek jako stabilka(19312), 1095, nebo modrá papírová ocel.
    Složitěji řečeno, se jako nerez dají považovat oceli s obsahem chrómu větším než 13%. Sleipner má 8%.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam