• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Vše o broušení nožů co potřebujete znát | Jak se brousí nůž podle profíka | Jak se starat o nůž
    https://www.youtube.com/watch?v=5TvVe0NAmXQ
    CROSS
    CROSS --- ---
    Jenom taková blbost, ale pobavila. (Z WaPo.)

    ZEMEKOULAN
    ZEMEKOULAN --- ---
    A já bych s klidem doporučil https://www.facebook.com/milantumaknives/
    JENDULUS
    JENDULUS --- ---
    KRKA: Zkus mrknout sem https://www.cleancut.eu je to švédský shop (pro EU), který se specializuje na japonské nože od japonských výrobců, tam by snad s kvalitou neměl být problém. Dá se tam i dobře filtrovat a většinou uvádějí jestli je nůž stainless nebo carbon steel.
    KRKA
    KRKA --- ---
    KURE: Mco děkuji, krasne napsáno :)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    Jen tak pro poslintani monitoru.. fotka z léta z návštěvy u Ihora Hudymy z Rakvic. Mladej kluk (24) se zlatýma rukama - stabilka 19314 s niklovkou 19655. Za pár let o něm bude vědět celá republika.
    received-1105959503228432
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    KURE: To Kanetsune santoku s modrou papírovou oceli jsem držel v ruce. Je fakt dobrý, škoda že jsem to nevytáhl z hlavy. Hlavně ta uhlíkovka na jádru je prostě skvělá, krásně se nechá nabrousit do úplného nesmyslu co holí na dotek.
    KURE
    KURE --- ---
    KURE: ještě bacha, ten druhej nůž má rukojeť průřezu D, takže pro praváky.
    KURE
    KURE --- ---
    KRKA: no uvalila jsi na sebe fakt tězkěj úkol. :) Něco jako by ti on chtěl vybrat perfektní lodičky.
    Ale zkusim nastínit co bych si vybral já, tedy podle zadanejch parametrů.

    Koukam že se dá u nas koupit třeba Kanetsune.
    Ten výrobce je známej dobrejma nožema. Ovšem dělá obrovskej rozsah od "beater" nozů po top line.

    nuz-gyutou-210mm-kanetsune-kc-100-series
    https://dellinger.cz/cs/kc-100-series/2681-nuz-gyutou-chef-210-mm-kanetsune-kc-100-series-4956856721025.html

    Tenhle konkretni je VG10 jádro obalený damaškem. Imho naprosto bezpečná volba, nerez nůž.
    (VG10 ocel je něco jako dobře vybavenej Passat mezi autama. V ničem naprosto excelentní, pro snoby a fajnšmekry ne dost dobrá, ale bez problémů plní funkci.)
    A jak je na tom zpracování a fit&finish týhle řady netuším, ale je to rozumnej výrobce tak snad ok.


    nuz-santoku-165mm-kanetsune-blue-steel-zen-bokashi-series
    https://dellinger.cz/cs/blue-steel-zen-bokashi/2734-nuz-santoku-165mm-kanetsune-blue-steel-zen-bokashi-series-4956856724620.html

    Tohle je daleko dobrodružnější volba, vynikající Hitashi blue no.2 ocel. Něco jako Mercedes mezi ocelema. ale je to uhlíkovka a rezne. Díky tomu že je obalená jinou ocelí, bude reznout jen proužek u ostří, ale stejně vyžaduje větší péči. Ale imho je to lepší kudla.


    A nakonec, asi sis všimla že každý z těch nožů, má trochu jiný tvar.
    První je Gyuto tomu se taky říká kuchařský nůž/ chef knife a je to takovej normální kuchyňák.
    Ten druhý je Santoku, má kratší a oblejší špičku. Oba tyhle tvary jsou univerzálně použitelný a záleží na vkusu a chuti každého co preferuje.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    IXTREMIST: sakra to jsi me namlsal :)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    PETER_PAN: Oukej, asi jiný zdroje informací. koukal jsem na americký fóra.
    To,že nůž není vymláceny ručně není na škodu, často naopak. Pokud jsi spokojený, tak je vše OK. nejdůležitější je aby nůž dělal co má a měl spoko majitele. Já jsem na damach sériovou velmi opatrný, prošly mi jich rukama desítky na nabroušení a z toho je drtivá většina fakt hrozný bláto, nebo naopak překaleny nesmysl (moc vysoká teplota/výdrž na teplotě při kalení = extrémně hrubé karbidy), kterej se vyštipuje jen se na něj škaredě podíváš. 9 z deseti má na sobě strašný zuby - z velké části určitě vinou uživatele, ale když se vylamuje i když ho jen hladím na 4000 shaptonu, tak je něco zásadně špatně (5 z 10 cca).
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    IXTREMIST: VG MAX neni spatna ocel, dle referenci.
    Kazdopadne KAI noze nejsou spatne a jsou vyrabeny v Japonsku. Je tam nejaky podil rucni prace na tom nozi (rukojet, ostreni samozrejmne). Ten samotny nuz ze by tam nekdo mlatil po vrstvach kladivem do pozadovaneho tvaru, to samozrejmne ne no. Ale to nen nic proti nicemu IMHO.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    vzdycky me dostava, kdyz prijdu nekam na navstevu, tam jsou v nacancane kuchyni seriove noze za x a jidlo odpovidajici spagetam s kecupem :-)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    PETER_PAN: Ty KAI nože nevypadají zlé. Akorát VG-MAX ocel je opět čínská náhražka japonské VG10. Výroba taky Čína. To neznamená, že ten nůž bude špatný. jen je to k zamyšlení.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    +samozrejme dalsi vec je, ze se svymi kucharskymi schopnostmi muzu rezat klidne i sekerou a bude to tak odpovidajici nastroj vzhledem ke urovni meho vareni :-)
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    IXTREMIST: ja mam pro hezke mozaiky taky slabost, ale ta je dana tim, ze obdivuju kvalitu prace, usili, znalosti a zkusenosti, ktere do toho nekdo vlozil. Spousta tech vzoru mi prijde nevkusna ale u nas treba petr melicharek dela nadherne veci, nebo samozrejme dohnalove. Kazdopadne kdyz uz bych touzil pro sebe po kuchynaku s mozaikovym vzorem, tak leda jako po sendvici s monosteel vrstvou ve stredu.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    KALIF_WH: Poslední větu vytesat do záhlaví prosím.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    on taky nerezovy damasek zni sice strasne krasne, ale je to vpodstate blbost, damascenska ocel se nevyrabela stylem jakym se dnes dela "pattern welded steel" a o nejakem nerezu se jim v te dobe mohlo nejvys zdat. V dnesni dobe, kdy ze slevaren clovek dostane presne material pozadovanych vlastnosti i primesi, je to vpodstate jen designova zalezitost, ktera rozhodne nema nejak pozitivni vliv na vykon noze.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    KRKA: Tohle bude reznout (pokud nevadí). A absence informací (přesný typ) o oceli je krajně podezřelá.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KRKA: Ja vzal pro tatu k Vanocum: KAI Shun Santoku Classic 180mm
    Cena neco kolem 200 EUR (nekde i pod). Universalni tvar Santoku a reseni (pro pravaky) pokud nejsou specificke pozadavky. Tvrdost 61 +/-1 je uplne v pohode.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam