• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    RSZ: začal bych tím, že kurier je jen o fous lepší než kronenzeiting, a kronenzeitung je v podstatě takovej blesk

    dále jde o návrh politické strany před volbami, ne o hotový zákon.

    z článku:
    kapesní nože které neotevřeš jednou rukou jsou vyjímka.
    nože na vykonávání povolání jako příprava jídla (haha) jsou vyjímka.
    transport nože z jednoho místa na druhé, když není "při ruce", je vyjímka.
    lovci atd., vyjímka.
    nože jsko součást kroje jsou vyjímka.
    "udržování tradic" => vyjímka.
    "uznávané pedagogické aktivity" jako skauting jsou vyjímka.

    ...

    i kdyby to prošlo, tak to bude takové typické takouské populistické řešení, kde se něco navrhlo aby strana (mimo jiné topící se v jiných skandálech) křesťanstko-demokratická mohla říct že přece krutě a tvrdě reagovala na potřeby doby a umyla si ruce nad tím, že určité skupině mladistvích nedáva jak přiměřené šance do života tak jinou pomoc která by nejspíš vyřešila věci dlouhodobě lépe něž děti pozavírat.
    nehledě na to, že jako jiné země rakousko samozřejmě už zeď má zákony které policii umožňují v případě oprávněného podezření osoby zastavit, kontrolovat a odzbrojovat. ale to voličům neprodáš.

    tl;dr : novinky jsou bulvár a součást problému.
    RSZ
    RSZ --- ---
    ZSIS: hele ale v tom kurýru píšou vlastně to samé :

    Messerverbot in ganz Österreich? Das steht im neuen Gesetzesentwurf
    https://kurier.at/politik/inland/gesetz-waffen-messer-verbot-karner-oesterreich/402860573
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    CAR2N: ale hovno omezuje rakousko. na jednom náměstí (Reumanplatz) v 10. okresu se pobodali kluci, tak teď se diskutuje jestli se tam neomezí nošení, podobně jako zákaz alkoholu na Pratersternu. rozhodnuté ještě fwik nic neni.
    fakt ty novinky pošlete do prdele.
    pozdravy z Vídně.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    KLATIC: tak zahradni nozik vyresen timhle https://www.militarysklad.cz/detail/nuz-zaviraci-bushcraft-multifunkcni-oranzovy

    a zatim absolutni spokojenost, je robustni, pojistky krasne cvaknou, je videt na dalku i v trave, pilka reze a tim parakem se krasne reze igelit na pareniste, za ty prachy super
    VALOR
    VALOR --- ---
    Touhle:

    Morakniv Companion HeavyDuty (S) Black - Morakniv.cz
    https://www.morakniv.cz/outdoorove-noze/morakniv-companion-heavyduty-black-s/


    Ale nakonec si jí nechám jako alternativu pro lepší práci s jídlem než ta co mám s uhlíkatou čepelí. Dám mu tuhle s tim, že má ještě alespoň náznak záštity. Akorát to nebudem udržovat tak moc ostrý.


    Morakniv Pro (S) - Morakniv.cz
    https://www.morakniv.cz/pracovni-noze/morakniv-pracovni-dyka-craftline-pro-s/?gad_source=1
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VALOR:
    > tou morou co jsem koupil synovi
    Kterou? Timhle: https://morakniv.se/en/knife-series/scout-39/

    Uvazuji o tom ze to poridim holkam. Mel jsem tenhle nuz jako "malej", otci co ho mel od sveho otce. Jen to teda nebyl nerez. (pok jsem nasel samo domo vyrobenej nuz v tajze v Rusku a ten scout sel zpatky k otci :-)
    VALOR
    VALOR --- ---
    VACA: no jasně to úplně souhlasím. Když ty Mory jsou z výroby docela jedovatý. On na mě u toho koukal tak jsem na sobě demonstroval v čem je opatrnost na místě a jak se zachází s cestovní lékárničkou. :D
    VACA
    VACA --- ---
    VALOR: Ja teda neumim posoudit rodicovskou starost, bo deti nemam.
    Ale ono tupej nuz je nekdy vic nebezpecnej jak ostrej..
    Jeden chce riznout nejakou banalni vec tupym nozem, vono se tomu nechce a tak zabere vic silou, pak se to smekne, nebo pod tlakem sily projede rezanou veci nekontrolovane, a prusvih je na svete. Mozna i osklivejsi…

    Asi jako nakej brutal vostrej jak ziletka je na povazenou, ale tupej nuz fakt nebrat.. (nedavat)

    Imho
    VALOR
    VALOR --- ---
    Vtipná situace je, že jsem se teď na treku v Krkonoších pěkně napíchnul špičkou pod palcem, když jsem dělal svačinu tou morou co jsem koupil synovi. Udělal jsem neuvážený pohyb a bylo to. Tak jsem si řekl, že by to neměl mít tak moc ostrý ;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Starší 9yo syn dostal Benchmade Bugout myslím že v 8.

    Nikdy jsme na tím moc nepřemýšleli, ale několik nožů dostal jeho stejně starý kamarád, jehož otec oba kluky učí vyřezávat, plést pomlázky atp.

    Bugout má moc rád a zatím ho neztratil. Nemá ho povolený do školy, jinak je to prostě jeho nůž.

    Mladší 7yo syn si příležitostně půjčuje nože jak potřebuje (např na výlety s kluky viz výše), zatím též nic neztratil. Ptal jsem se ho, jestli mu to není líto, prý není, bojí se, že by se mu ztratil v pokojíčku. Kdyby nůž chtěl, dostane ho.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Já měl po kapse nějaký nůž asi tak od osmi let, prostě jsem vždycky měl rád nože. Rodiče mi akorát řekli ať s tím neblbnu... :-)

    Jak nemám po kapse nůž, je to pro mě něco podobnýho jako když bych si zapomněl vzít hodinky.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    VALOR: Moji kluci dostavali nuz do ruky odmalička, samozrejme nejdriv v kuchyni pod dozorem. V prvni tride sli do skauta, takze zhruba od sedmi maji nejen vlastni nuz, ale i sekeru. Nikdy si neublizili, ani nikomu jinemu, jen ten starsi prisel loni na Vanoce trochu porezany, protoze s kamarády ze skauta si jako brigadu zaridili porcovani kapru a parkrat se tam smiknul. :) Co vim, na tabore jednou resili nejake zraneni sekyrkou, ale nebylo to nic vazneho. Takze moje zkusenosti jsou dobre.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    ZSIS: Nosit skrytě dává absolutní smysl u děcka. proč by se tím měl chlubit, nebo by měli spolužáci a dospělí kolem vědět, že má rybičku na krájení jabka.
    ruku na srdce, více jak polovina populace jsou debilové. a co se debilovi dokáže zrodit v hlavě za scénáře radši nedomyslet. pokud debil neví, že má dítě nůž pro vlastní potřebu, jedině dobře.

    Jinak když už jsi do toho vytáhl paralelu s conceal carry u zbraní, tak tam je přesně stejný důvod.

    p.s.: "Skrytě"
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    YGGDRASSIL: to jako aby mu hned bylo jasné, jak nebezpečné a zakázané to je? :D nosit skritě, nesmí se o tomnikdo dozvědět.. jo, jako pistolky. ok.
    haha.
    RSZ
    RSZ --- ---
    Ca od 6 mají oba opinel, od 8 už si půjčují co chtějí. Jediné co nesnesu u dětí je svycar, slipjoint je pro ty jejich aktivity úplně stupidní.
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    VALOR: ja taky s nozema zachazel odmalicka, samozrejme presne nevim, ale odhaduju predskolni vek. obycejny zaviraky, ktery tehdy doma byly a dostaly se mi do ruky (tj. ne ty pekny), a mensi pevny noze na chalupe - zpocatku vyrazeny kuchynaky se zubama nebo vylamany apod, pozdeji moje vlastni rambokudla (nejlepsi vanoce ever), to mi mohlo bejt tak 8. nicmene v 10 letech uz jsem si nedovedl predstavit vyjit z domu a nemit klasicky kombo zaviraci nuz + zalozni svycarak (a mnohem pozdeji multitool, kdyz jsem se dozvedel, ze existujou i noze s klestema).

    za me je teda nejdulezitejsi kolem nozu diteti hlavne co nejdriv vysvetlit, ze musi nosit skryte, nesmi dopustit, aby se o tom dozvedel ucitel, kam schovat nuz pri hrozicim sacovani, proste projit takovy ty scenare, aby pak nebylo bezradny, az na nej nekdo zacne delat bububu, protoze si pytlik s oriskama otevrelo kudlou a nekdo ho videl.
    porezany prsty a oholeny predlokti az po ramena, to je normalni soucast zivota, ale ty politicky a legislativni veci mi prijde dulezitejsi vysvetlit, jelikoz mlady jsou az moc duverivy ve srovnani s nama postkomunistickejma generacema
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ZAPPO: Syn ma taky zaviraci opinel od tri let. Prekvapive to byl napad manzelky a samozrejme jej nema k uzivani dle libosti. Kraji pod dozorem, s nasi pomoci. Priznam se ale ze to obcas jsou trochu nervy. Trochu jsem se bal to sem napsat kdyz ctu ty veky kdy davate nuz detem do ruky.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    VALOR: My jsme detem dali noze cca ve trech letech, zaviraci opinely s tou zakulacenou spickou. Ale nemeli je na permanentni pouzivani dle libosti, zpocatku proste muzou s nozem rezat pod dozorem dospeleho a jak starnou, tak je ten dozor vagnejsi. Ted je jim 4 a 6, jeste porad nemaji nuz na permauzivani dle sve libosti, ale myslim, ze kolem tech sedmi, osmi to bude uz plynule doklouzany.
    STENNY
    STENNY --- ---
    VALOR: Já měl kolem osmi let svycarak. Xkrat jsem se pořezal, když jsem s ním dělal něco, co jsem neměl, a čepel bez pojistky se zavřela. Asi v deseti jsem si koupil pevný a s tím jsem se nezranil snad nikdy.
    Klasický skandinávský dětský nůž je IIRC Mora se záštitou a tupým hrotem, což mi dává dobrý smysl.
    Každé dítě je jiné, ale pokud mu ukážeš základy (jak nosit nůž v ruce, když jdu, řezat od sebe, prsty mimo dráhu řezu atd.), tak bych se v deseti nebál. I dřív, ale já měl celé dětství v rukou nářadí a tím pádem docela respekt z toho, co železo dovede... Sám asi nejlíp víš, jak šikovné máš dítě :)
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    VALOR: prvni noze jsem asi taky mel nejak tou dobou. vlastne si vzpominam, jak sem na zakladce ve ctvrte tride na vyletu v Mariazell na trznici koupil s pujcenym kapesnym takovej uplne shitozni levnej rambo-survival. ucitelka ho hned zabavila. pak ho po navratu dala otci, ten ho dal zas me :D
    do ty doby jsem postracel nejaky ~4 svycaraky, ale nemohly to byt "prave". to leto jsem od taty taky dostal prvni svycarak Wenger koupeny ve zbranich v Jicine, stale ho jeste mam.
    to mi bylo tak 10.
    takze tou dobou je asi ok, kdyz dite neni vylozene skodoliby debil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam