• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JIKE: Thx za upřesnění.
    JIKE
    JIKE --- ---
    LAUNCHER: Update od kámoše:

je to v prnedeli, ocelim vyprsely patenty ale plati trademarky = kazdy muze vyrabet s30v ale nesmi ji rikat s30v, nikdo nema zajem, nozovych magoru je malo a nikomu se nevyplati vyrabet desky praskovych oceli pro noze. navrat ke 440c jestli to 4.2. nekdo v aukci nekoupi ☹️☹️☹️☹️

Crucible a jejich partner Niagara jedini kdo byli schopni dodavat nozirskym firmam v terminech a rozumny mnozstvi. Na Bladeforums lamenty noziru jaky jsou problemy s Bohlerem napr. Elmax nebo K390 - chces 2 tuny? Smula! Minimum je odber 10tun. OK zaplatis 10 tun. Za mesic volaji ze zpozdeni pul roku jestli chces storno (uprednostnili vetsiho zakaznika) no a Ty jsi v prnedeli protoze potrebujes vyrabet a nemas z ceho...

a furt dokola... proto TRC furt meni oceli - Elmax, Vanadis, M390 - netusi co jim kdy prijde a jsou radi zato co prijde

Co si myslim ja ze to vyrábí neobvykle coz znamena ze novi potenciální zaměstnanci (pokud nekdo koupi) nezvládnou držet presne postupy a tim se muze zhoršit kvalita…
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    KURE: "Nebo myslíš že snaha o nerezivost kompromituje jiny vlastnosti vůči legovane oceli která se nesnazi o nerezivost? S tim se dá souhlasit.
    I když se zdá že magnacut je velmi dobrá ve všem včetně korozivzdornosti."
    Přesně to tím myslím. Jen bych poupravil/doplnil že v obou případech může jít o legovanou ocel.
    Prostě za hodně nerez musíš něco oželet.

"Vyhoda v cem? Co damask ma oproti homogenni oceli?"
    To je podobné jako u jiných (třeba nekovových) kompozitů. Záleží z čeho je a jak je namixovaný.
    U homogení oceli se vlastnosti kombinují prostě hůř. A je to cesta jak jednomu materiálu dodat vlasnosti které nemá. Kařdý z materiálů dělá to, co jiný tak dobře neumí. Proto máš překližky, lepené sklo, lamináty, sololit, ... A proto se cenila svářková ocel a dávají se těžké prachy do vývoje a výroby moderních ocelových kompozitů pro nejrůznější účely. Jestli a jak dlouho se tomu bude jěště říkat damašek je vedlejší. Zatím to výrobci dělají.
    Bývá to u nožú tuhost, houževnatost, brousitelnost, schopnost držet ostří.
    Platíš za to třeba tím, že není v celé hmotě stejně tvrdý, jako jeho tvrdší složka. Takže čím je struktura na ostří jemnější tím líp.

Je potřeba si uvědomit, že ze špičkových homogeních ocelí, kde každá je v něčem lepší, používaných samostatně jde udělat kompozit. A ten bude většinou lepší.
    Ta kresba je něco jako ochraná známka a důkaz, že je tam víc materiálů (jak kvalitních se pozná hůř). Ale čím je kresba jemnější tím líp. A mezi některými materiály je rozdíl neznatelný (to jde trochu proti komerci. Kdyby lidi nechtěli "kytičky" mohli by mít lepší nože).

Asi bych nemusel zmiňovat, že kresba na čepeli není zárukou kvality. Stejně jako není žádná záruka když tam kresba není. Ať už to rezaví, nebo ne. Tvrdit ale že stačí aby libovolná čepel byla homogení a bude lepší než všechny damašky je prostě blbost.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Pro nas hodne v klidu...

Crucible is Bankrupt! What Happens to MagnaCut?
    https://www.youtube.com/watch?v=xg4elwTbbU0
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    ERGOSUM: Odpověď zní, NE nemá. Celý tvůj příspěvek je dojmologie. A to ti říkám jako nožíř, kterej o tom hodně nastudoval a většinu oceli včetně Damašku dost tvrdě testoval v praxi. můj osobní nůž je z K390 (cryo, 66 HRC) a do většiny Damašku by udělal zářez do ostří,nebo jim to ostří vylámal.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    Koukám, že se tu začíná objevovat jistá dojmologie. takže jednoduše.Dnešní "damašky" jsou, co se týče funkce, čistě estetickou záležitostí. SLUŠNĚ ZPRACOVANÁ M390, ELMAX NEBO S90V PŘEJEDE 99% DAMAŠKU (to 1% je exkluzivně produkce české Futuron forge) JAK NIC, CO SE TÝČE RETENCE A HOUŽEVNATOSTI. Nutno podotknout, že jejich korozivzdornost je úctyhodná. pokud bychom se bavili o funkci, tak smysl ještě dávají sendviče viz Roman Bláha a jeho sendviče Sleipner /K390 + potravinka.
    MATT
    MATT --- ---
    MATT: JIKE: ...ale mezitim jsem nasel nekolik videi, kde i na ty Rat 1 linerlock povoli.
    MATT
    MATT --- ---
    LAUNCHER: zrovna tedda o svatcich mi Zdenda (Jacka) vypravel, jak on a jeho znami presli na tyhle kapesni skalpely s vymenitelnym ostrim.

JIKE: nejni liner jako liner. videl jsem video trapeni Rat 1 a vysledkem bylo, ze u ni se liner "zalomi" dovnitr a nuz naopak uz nesel zavrit, ale uzivatele to neohrozilo.

KURE: nevznika nedorozumeni tam, ze ERGOSUM nazyva damaskem i praskovky, teda napr. i oblibeny magnacut a vetsinu aktualnich top nozirskejch oceli?
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Mi prijde, ze to moc hrotite (bud, nebo travite 9 mesicu v roce v lese na Aljasce :-). Muj soucasny nuz mi zatim na vsechno stacil, bezne krajeni jidla, delani trisek na ohen, ostreni klacku pro deti to staci. I konzervu jsem s tim otviral, ryby i ptaky vyvrhaval, parkrat jsem to pouzil i jako dlato ale to je tak prakticky vsechno.
    A ocel? Kdo vi z ceho to je, muj osobni tip je ze to je z listoveho pera z UAZu :-)

Pred timto jsem si od detstvi vystacil z s Mora Classic 1 Scout po dedovi.

A specialne pro Launchera aby se zasmal, oba jsou to pro me "noze s pribehem" a pro me je to dulezite :-)
    KURE
    KURE --- ---
    ERGOSUM: Ok, díky za upřesnění.
    Ovšem nesouhlasím. Konkrétně s timhle:
    "když nůž dostává záhul a nemáš možnost nůž vyměnit, nebo pořádně nabrousit, je damašek výhoda"
    Vyhoda v cem? Co damask ma oproti homogenni oceli?

A s tím že nerez ocel je kompromis. Kompromis vůči cemu?
    Legury v oceli umožňují řídit vlastnosti. A umožňují ty vlastnosti dohnat do větších extremu než jen čistě uhlikova ocel.

Nebo myslíš že snaha o nerezivost kompromituje jiny vlastnosti vůči legovane oceli která se nesnazi o nerezivost? S tim se dá souhlasit.
    I když se zdá že magnacut je velmi dobrá ve všem včetně korozivzdornosti.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ERGOSUM: "U zavíráků, uxpedičních, pracovních a loveckých nožů je to jiná... Tady má damašek určitě uplatnění"

Ale jasně Damaškový strejdo... Dva lidi se ti to tu snaží vysvětlit, nic sis z toho nevzal. Napsal jsem k tomu vše, co jsem chtěl.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    LAUNCHER: "Rozpozná se zejména výraznou barvou, "
    Tedy pokud má být barva střenky poznávacím znakem kvalitní čepele, tak nožíři nejsou schopni vybrat ocel na nůž. :-D
    No vážně. nemají u toho tu střenku. :-D :-D
    A barva na čepeli také neřeže.

Vyházel jsem spoustu nožů ve výrazných barvách a tvrdím, že byly horší, než nejhorší damašek který jsem měl v ruce.

Ono také záleží, z čeho se damašek dělá. existuje například šperkařský damašek, nebo jde uplácat jako ozdoba z nějakého bláta. Ale to neznamená, že se každý hodí na čepel.

A tvrzením, že damašek není funkční ocel na čepel nože sis opravdu pořádně naběh.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    KURE: Rozkodoval jsi to špatně.
    neříkám "do řírody potřebujeme"
    říkám "když nůž dostává záhul a nemáš možnost nůž vyměnit, nebo pořádně nabrousit, je damašek výhoda,"
    V běžné kuchyni nůž v takové zátěži není, máš po ruce ocílku, nebo keramiku na rychlé obtáhnutí, nebo si vezmeš / vybereš jiný podle potřeby. A když ho zničíš, koupíš zítra nový. Výhoda tedy není tak velká.
    dál
    I ocel označená jako nerez může rezavět. Je to o míře jak moc a kdy.
    Každý nerez je kompromis, protože přísady snižující korozi zhoršují ostatní vlastnosti. Ale třeba do slané vody nerez obvykle chceš. Je to o míře. Oceli maximálně odolné proti korozi jsou na nože nepoužitelné.

I "moderni (praskovej) nerez" může být damašek.
    Korozivzdorný damašek - Damasteel Rose™ - AB - DS93X™ Martensitic - 2,5x32x200 mm
    https://www.nozirske-oceli.cz/korozivzdorny-damasek--damasteel-rose--ab--ds93x-martensitic--2-5x32x200-mm/produkt
    Ale totéž je možné moderním svařováním
    Korozivzdorný damašek Balbach- vzor Malá Růže 2,5x50mm
    https://www.nozirske-oceli.cz/korozivzdorny-damasek-balbach-vzor-mala-ruze-2-5x50mm/produkt
    Každá prášková ocel nemusí být nerez
    Nožířské Oceli
    https://www.nozirske-oceli.cz/cpm-r-10-v/produkty
    Ale podívej se sám.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    "Pocket Knife: Roald Amundsen

On 14 December 1911, a party of Norwegians led by Roald Amundsen and accompanied by 16 dogs, reached the southern extremity of the earth. The South Pole had been conquered. To mark the historic event, Oscar Wisting, a member of the party, borrowed Amundsen’s pocket knife to sharpen a bamboo pole to which the flag of Norway was attached. All five men of the party then grasped the pole and drove it into the snow. After the ceremony, items such as pipes and belts of a personal nature as well as this pocket knife, were scratched with the owner’s initials and a date. This knife bears the inscription “R.A. Sudpolin. 14.12.11”. Treasured by Amundsen it was gifted to Haakon H. Hammer is appreciation of finance provided in fitting out the vessel Maud in Seattle for a planned Arctic venture in 1922. Hammer’s widow offered it to Canterbury Museum in 1977 and Sir Robertson Stewart and Peter Skellerup arranged the purchase."

🇳🇴🎩🐐

Pocket Knife: Roald Amundsen - Canterbury Museum
    https://collection.canterburymuseum.com/objects/9948/pocket-knife-roald-amundsen

KURE
    KURE --- ---
    ZVIRATKO: Ne.
    Damasek je čistě estetika a potenciální místo vady matrialu.
    Ovsem estetika je důležitá.
    No a k tomu kdo tak asi ma damasek v kuchyni přikládám obrázek :D

KURE
    KURE --- ---
    ERGOSUM: Nevim jestli jsem rozkodoval tvuj prospevek správně, ale zda se že říkáš že do prirody potrebujeme damaskove nože, protože moderni (praskovej) nerez je kompromis?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JIKE: Mám ty nože primárně na krabice a chleba, naostření klacku, mé ex-nože používají moji 10yo a 8yo hoši, t.č. 2x Bugout.

Čistě YMMV a pevně věřím že pro jiné účely to může být jinak:

1) Na frame lock mi vadí, že se mi to špatně otevírá, protože si prostě mackam na zámek během otevírání a tím to brzdim.

2) Při odemykání je prst v cestě vracejícímu se ostří, platí i pro Liner Lock.

3) Pro mě účely liner nebo frame lock nenabízí žádné výhody proti Axis lock, které tyhle necnosti nemá. Do města preferuji OTF, které opět nemají tyto problémy a k tomu mám rad hračky a nejsnazší manipulaci 1 rukou.

4) Líbí se mi ale pestrost a je hezký, že na srazech lidé vyndají každý jiný nůž.
    JIKE
    JIKE --- ---
    vyměnil jsem po letech obrázek v záhlaví. snad to nikomu nevadí. tamten byl moc velký. ale pokud jste na něj zvyklí, klidně ho vrátím, ale menší :D tenhle byl nějak mega velký :-D

nějaký slevičky na CS:

COLD STEEL
    https://www.edgear.cz/cold-steel-2?sortOrder=0&sortBy=Name&page=1&ma=67&pageSize=48

Tak co jste měli pod stromečkem?
    JIKE
    JIKE --- ---
    LEON_KOWALSKI: ano jsem :-) ještě v 2002 jsem ty linerlocky měl rád, a od jisté doby ne no.. mnohokrát jsem tu hostoval proč. nicméně u FrameLocku jsem ustoupil a ano pořád ok. nicméně Focus na tri-ad/back/axis. zase zapravdu Ti dám, na Leathermannu mám lgnerlocky všude že.. a jsou úplně v pohodě...naprosto... přesně jak píšeš v dalším postu.
    STENNY: liner Lock není na tvrdší použití ani na točení - viklání při úpravě díry ve dřevě kupříkladu jsem Leathermanna používl s S30 čepelkou často ale velmi opatrně. pravda že to byly primárně měkké palubky. ale i tak jsem raději na jemné úpravy používal Recon1 s S35VN kupříkladu. prostě mám větší jistotu.
    dost asi bych řekl že to je v rámci zkušeností.
    ad to spyderco, nemám zkušenost, ale dovedu si to při určitém uchopu zcela živě představit. takže divné to není.

budu se opakovat a tohle video je fakt upíra starý přes 20 let :D ale od tý doby liner-locky u mě neeee
    LEON_KOWALSKI: v rukavicích se mi to na nějakým stalo už.. na Outdoor za mě prostě liner není a Frame Lock taky ne. ta pojistka není dělaná na tvrdý zpětný tlak. nebo kroucení atd.

asi to mám postavený fakt jinak, ale i sekání větviček vím, že TRI-AD dá, ale taky skepse :-D raději fix

S&W H.R.T. Knife Liner Lock Fail !
    https://www.youtube.com/watch?v=nBaF-nt0_bI&list=PLUkdITB2qvsGIG6-iebmNsKU65duEDQnz&index=11
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ERGOSUM: 1) Damašek je proti práškové oceli bláto.

Damascus steel - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Damascus_steel

2) Jeho jediné me známé využití je prodej těchto nožů českým hejlům, jako pseudo-lovecké nože s příběhem. Venku to mmch dávno nefrci, vnímají to na úrovni chození v maskacich po městě. Proste strašněj cringe. Navíc se tam leckde více loví, takže příběhy musí ustoupit praxi.

Je tu ale nejsem od toho abych někoho soudil, kupujte si toho plné výstavky, ale twl prosím nezkoušet, že je to funkční ocel, nebo že to jsou funkční nože, dikys.

3) Profesionální lovecký nůž je třeba tohle. K doptání u lidí z game reserves. Rozpozná se zejména výraznou barvou, protože všechny ty humorné nože ve "stealth" barvách v trávě hledat nechceš. Ty tenké s vymennym ostřím jsou fajn, dobře se s tím pracuje a až to zlomíš tak vymenis.

4) Ještě jednou - mě to nevadí. Ať si za své každý nakupuje co chce. Ale pls nesirit tyhle dojmy, bolí z toho oči.

ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZVIRATKO: Asi takhle.
    Na obyčejný kuchyňák damašek nepotřebuješ a ona tam nebývá ani špišková ocel. PLebs to neocení a nepozná, Profesionální kuchaři mají nože lepší, ale věnují se vaření a údržbu chtějí co nejsnadnější (někteří jsou vážně prasata). Pro ně je nůž spotřebák. I z těch nadšenců, kteří kvalitní kudlu ocení má damašek v kuchyni málokdo. Ale jsou takoví.

U zavíráků, uxpedičních, pracovních a loveckých nožů je to jiná.Tam upřednostníš, aby byl můž funkční než bude čas ho nabrousit a aby zvládl i hrubší zacházení a řezání / bodání věcí nehezkých (například drátů, a papíru) nezlomit se a stále dobře krájet. Tady má damašek určitě uplatnění. Je tu pár lidí, kteří ten rozdíl znají.

Nerez na nožích je kompromis. Dnes je to lepší, ale u kvalitních nožů nerezaví jen do určité míry. Zjednodušeně jde říct, že když je příliš nerezavějící, stojí za prd. Na kuchyňák vg10 jde. Damašek se vzorem není z principu příliš, pokud vůbec, nerez. Ten vzor se zvýrazňuje leptáním.

Když se pohybuješ v cenové kategorii práškových, nebo strojních damašků, mají damašky lepší vlastnosti (minimálně některé vlastnosti) než homogení ocel.

Tvá otázka by se dala přetransformovat na "a ma vubec cenu resit v dnesni dobe kompositní materiámy jinak nez na okrasu? trpime nedostatkem homogeních materiálůi? :)"
    Odpověď zní "Ano má. Protože jsou lepší." A pro ocel to platí také.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam