KURE: Spis naopak. Kdyz nekoho s prvnima par nozema zacnete tyrat uplne nesmyslnou predstavou, ze bez nejakych hype brusnych sad a japonskych kamenu za tisice nebude mit ostrou kudlu..
V realu jde nuz do holeni ze stavu tupe zubate mrtvoly nabrousit o 10x10cm desku AL2O3 substratu na tlustovrstvy hybridy, ktera stoji 20kc a prezije stovky nozu, protoze ma tvrdost 9, jen to trva dyl, nez se sadou ruzne hrubych plochych dia brousku z Temu za jednotky stokorun nebo tim oboustrannym 1000/3000 brouskem za tri stovky, kterej pokryva 99% nozu na svete. Na finalni vytazeni se da pouzit i zabrousena hrana na skle, co ma nekdo na stole.
Fakt v tom neni zadna magie, veda ani nakladna priprava. Lidi brousi ostri nozu a zbrani uz par tisic let a fakt na to nepotrebovali fancy kramy s cizojazycnym napisem vozeny pres celou zemekouli s podstavcema, drzakama, uhlovyma nastavcema atd.
Na totalni pretvarovani cele cepele taky staci kousek dreva s napnutym smirglem, neni nutna hned pasova bruska. To je pak jina kapitola, az se resi objem vyroby a cas procesu.
Moznost snadnyho DYI reseni za par susnu je IMO zabavnejsi a vic nauci, nez ty ptakoviny. A samozrejme chapu, ze kdyz nekdo vyhaze 10+k za brusny prostredky a furt ma problem to nabrousit, je zahorklej :D