• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    VALDA
    VALDA --- ---
    :///// chjo aháá :)
    a já si říkal, co to za novinku. Nicméně, myslím ,že by to stálo za zkoušku. Nějaký zajímavý tabáček z čajovny, by to mohl trošku ozvláštnit.

    Tak to je podle mě kávovar.
    Že by další věc co si jednou pořídím?? Určitě by to bylo levnější než presovač, který si myslím je do domácnosti téměř neuskutečnitelný (máte někdo? jaké jsou ceny? - se mi zdá, že kolem 20 tis., ale nevím jestli to nebyly jenom nějaké kousky do provozu)
    VALDA
    VALDA --- ---
    DEMONOFANARCHY: to s tím kvalitním kafem ... někde jsem četl, že se to kvalitní dost liší od toho, co běžně pijem :)
    s tabákem?? zajímavé. Jak se to dělá? Normálně to přisypeš po zaletí vodou?

    Žeby kávovar? Ale pokud píšeš konvičku, tak to spíš vypadá na džezvu - a ta zase není ruského původu. (teda myslím)

    Jinak jsem si konečně koupil kardamon a přidávám to při "džezvování" - dobré a taky anýz - taky dobré.

    A byl jsem v kafírně mrknout jakou že si časem koupím kávu a co mě to bude stát a viděl sem tam mmj. kávy, u kterých bylo různě napsáno, že (snad) "mají až čokoládovou příchuť" ap. Někdo nějakou zkušenost?
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    teda ten Montezuma byl koumák...:)
    máslo z krav je fajn, z kytek moc né.
    VALDA
    VALDA --- ---
    No můžeš to nahradit presem (já nemám mašinku) nebo předžezvovanou, kapávanou, filtrovanou, atd. kávou, ale mě tam ten instant přišel zajímavý.

    A máslo? ... no přece kalorie!! :) - no vlastně přesně nevím. Je to experiment a prostě jsem ho do receptu přidal. Praktický efekt tam asi nemá (jako aby to nehrudkovatělo, ap.), snad to jen trochu zjemní a ten tuk chuť taky trochu pozmění (dává se třeba do grogu). No a inspirací pro mě možná bylo i to, že jsem ho zahlédl v jednom receptu na čokoládu.

    Ten recept:
    Montezumův recept na přípravu čokolády
    Potřebujete 20 g kakaového prášku, dvě lžíce cukru. lžíci MÁSLA, půl litru vody, trochu soli, na špičku nože chilli, asi 5 cm vanilkové tobolky, špetku mleté skořice a nového koření.
    V pánvičce promícháte kakaový prášek s cukrem, solí a mletým kořením, přidáte máslo, které necháte rozpustit a pomalu budete dolévat vodu. Spolu s vanilkou vaříte za stálého míchání asi dvě minuty na mírném ohni. Pak vyjmete vanilku a čokoládu můžete před podáváním ještě našlehat.

    Je mi jasné, že tady to máslo efekt má - nedává se mléko, ve kterém je tuk obsažen, tak je to ošetřeno máslem - to může mít i odlišnou chuť (mně třeba klasické (kostka) máslo mo chutná
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    VALDA: zní to fér...:) akorát ten inštant..., k čemu je dobrý to máslo?
    VALDA
    VALDA --- ---
    klasický velký kafáč :) - 2,5 dl
    ale jinak dle chuti a nálady.
    Jo a s tím instantem jsem to asi trochu přehnal - nemám zkušenost. Po spánku a zatím ani stopa :? Ale stojí to zato
    MUXX
    MUXX --- ---
    VALDA: a množstí? objem hrnku tím myslím
    VALDA
    VALDA --- ---
    Právě jsem si udělal a popíjím chuťovku.
    Rozpustil jsem si čokoládu s trochou másla, zalel mlékem, uvedl do vysokých teplot a pořádně rozmíchal. => čokoláda
    Do hrnku jsem dal instantní kafe (hodně) (jinak ho nepoužívám, ale tady mi přišlo vhodné), zalel trochou vody (samozřejmě vřelé :) a dolel čokoládou.
    Voalá. Hotovo.
    Poměr vody a čokolády je cca 1 ku 1 ve prospěch čokolády. Chutná to :)
    ani špetka chilli, ani kapka rumu :) - ale dát by to tam šlo
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    PARANOIDANDROID: to je náhodou skvělej napravovák, ale toho instantního kafe bych tam nedával víc jak lžičku a pak to chce přidat aspoň dva cukry, jinak je to moc hořký... :O)
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    rano jsem zkousel to kafe v jogurtu a malem jsem ho v sobě neudržel, chrrr,... to je fakt jenom pro silný nátury!
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    mlíko plnotučný!!
    VALDA
    VALDA --- ---
    super to provedu. Používam figaro na vaření - není žádná, která by mi chutnala víc (snad jen hořká s oříškama nebo studentská :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALDA: Čokoládu ( ne mléčnou, čím větší obsah kaka tím lépe jde rozpustit) -nalámat na kousky a rozvařit v troše mlíka/ vody - míň se připaluje.
    VALDA
    VALDA --- ---
    PARANOIDANDROID: jojo. rumová tresť mě taky napadla. Jinak dávám přednost rumu (když na něj dojde), ale tady mi asi opravdu stačí vůně :) a rozvařit čoko ... mám strach, abych to kafe nepřepálil, ale asi je to jediná možnost, jak tu čokoládu kvalitně rozpustit a nemít presovač
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    VALDA:pojud nemáš doma presostroj s tryskou ( na roztavení čokolády s kapkou mlíka) tak doporučuju předžezvit, slít a potom v čisté kávě rozvařit čokošku... a koneckonců rumová tresť stačí... teda pokud jde o vůni :)
    VALDA
    VALDA --- ---
    PARANOIDANDROID: musím vymyslet, jak to udělat, aby se mi tam ta čokoláda rozpustila úplně - dělám si kafe v džezvě a kybych dával čokoládu už do ní, tak se obávám velkých ztrát (??). Dál musím opatrně s chilli - máme domácí, trochu hrubší a asi ostřejší, tak jde dost cítit a rumu mi asi stačí slza na ovonění - ta chuť mě tam trochu ruší. Jinak OK
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    chuť
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    Třeby když mám chť na pekelnosti, tak si koupím normální pytlik random robusťáka, párkrát ho zlehka přepražím na pánvičce, pak vařím rovnou na té pánvi s vodou (ev. špetkou koření či co...), párkrát převařím, sleju přes velehusté slévaci sítko a tradá... vcelku chutná silná a hlavně tuze voňavá kardiovaskulární masáž se podává...:)
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    NEVILL: A to já podle nálady. :-)
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    Áááá, právě držím v ruce pytlíček Jamaica Blue Mountain a nemůžu se dočkat, až si ho ve středu s kamarádkou umeleme a nasypeme do mašinky... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam