No můžeš to nahradit presem (já nemám mašinku) nebo předžezvovanou, kapávanou, filtrovanou, atd. kávou, ale mě tam ten instant přišel zajímavý.
A máslo? ... no přece kalorie!! :) - no vlastně přesně nevím. Je to experiment a prostě jsem ho do receptu přidal. Praktický efekt tam asi nemá (jako aby to nehrudkovatělo, ap.), snad to jen trochu zjemní a ten tuk chuť taky trochu pozmění (dává se třeba do grogu). No a inspirací pro mě možná bylo i to, že jsem ho zahlédl v jednom receptu na čokoládu.
Ten recept:
Montezumův recept na přípravu čokolády
Potřebujete 20 g kakaového prášku, dvě lžíce cukru. lžíci MÁSLA, půl litru vody, trochu soli, na špičku nože chilli, asi 5 cm vanilkové tobolky, špetku mleté skořice a nového koření.
V pánvičce promícháte kakaový prášek s cukrem, solí a mletým kořením, přidáte máslo, které necháte rozpustit a pomalu budete dolévat vodu. Spolu s vanilkou vaříte za stálého míchání asi dvě minuty na mírném ohni. Pak vyjmete vanilku a čokoládu můžete před podáváním ještě našlehat.
Je mi jasné, že tady to máslo efekt má - nedává se mléko, ve kterém je tuk obsažen, tak je to ošetřeno máslem - to může mít i odlišnou chuť (mně třeba klasické (kostka) máslo mo chutná