• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    VALDA
    VALDA --- ---
    no ... tak to jsem vlastně dobrý ... :)))

    a jak douho to v tom trvá?? přibližně. A dá se to ještě koupit?
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    DEMONOFANARCHY: jo, to je výborná věc...přesně tenhle mám doma... :O))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEMONOFANARCHY: Tahle věc na kávu je možná i z Ruska, ale třeba italové si v ní doma kafe normálně vaří. Má ji kamarádka, kafe to vaří silný a aromatický.

    Ty kytičky jsou úžasný.

    Já jsem kdysi obdržela umělohmotný prskátor - není to překapavač, má to dokonce trysku na mlíko, ale rozhodně nemá tlak na presso. Stál před těmi 4 lety cca 1200 a kafe z něj se dá pít, lepší než drátem do oka a nebo turek.
    VALDA
    VALDA --- ---
    ehm ... jaksi ... no zkrátka pokud někoho zaujalo, co jsem napsal o tom "kávovaru", tak se mu musím omluvit, protože to byly pravděpodobně blbosti. :(
    Bavili jsme se o tom doma a jsem si uvědomil, že jsem nejspíš splácal několik věcí dohromady.
    Takže soráč
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    VALDA: Máme, ale počítat se radši nebudeme... ^_^

    Ceny budou asi tak mezi čtyřmi tisíci a čtvrtmiliónem? Tak nějak bych to viděl.
    VALDA
    VALDA --- ---
    :///// chjo aháá :)
    a já si říkal, co to za novinku. Nicméně, myslím ,že by to stálo za zkoušku. Nějaký zajímavý tabáček z čajovny, by to mohl trošku ozvláštnit.

    Tak to je podle mě kávovar.
    Že by další věc co si jednou pořídím?? Určitě by to bylo levnější než presovač, který si myslím je do domácnosti téměř neuskutečnitelný (máte někdo? jaké jsou ceny? - se mi zdá, že kolem 20 tis., ale nevím jestli to nebyly jenom nějaké kousky do provozu)
    VALDA
    VALDA --- ---
    DEMONOFANARCHY: to s tím kvalitním kafem ... někde jsem četl, že se to kvalitní dost liší od toho, co běžně pijem :)
    s tabákem?? zajímavé. Jak se to dělá? Normálně to přisypeš po zaletí vodou?

    Žeby kávovar? Ale pokud píšeš konvičku, tak to spíš vypadá na džezvu - a ta zase není ruského původu. (teda myslím)

    Jinak jsem si konečně koupil kardamon a přidávám to při "džezvování" - dobré a taky anýz - taky dobré.

    A byl jsem v kafírně mrknout jakou že si časem koupím kávu a co mě to bude stát a viděl sem tam mmj. kávy, u kterých bylo různě napsáno, že (snad) "mají až čokoládovou příchuť" ap. Někdo nějakou zkušenost?
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    teda ten Montezuma byl koumák...:)
    máslo z krav je fajn, z kytek moc né.
    VALDA
    VALDA --- ---
    No můžeš to nahradit presem (já nemám mašinku) nebo předžezvovanou, kapávanou, filtrovanou, atd. kávou, ale mě tam ten instant přišel zajímavý.

    A máslo? ... no přece kalorie!! :) - no vlastně přesně nevím. Je to experiment a prostě jsem ho do receptu přidal. Praktický efekt tam asi nemá (jako aby to nehrudkovatělo, ap.), snad to jen trochu zjemní a ten tuk chuť taky trochu pozmění (dává se třeba do grogu). No a inspirací pro mě možná bylo i to, že jsem ho zahlédl v jednom receptu na čokoládu.

    Ten recept:
    Montezumův recept na přípravu čokolády
    Potřebujete 20 g kakaového prášku, dvě lžíce cukru. lžíci MÁSLA, půl litru vody, trochu soli, na špičku nože chilli, asi 5 cm vanilkové tobolky, špetku mleté skořice a nového koření.
    V pánvičce promícháte kakaový prášek s cukrem, solí a mletým kořením, přidáte máslo, které necháte rozpustit a pomalu budete dolévat vodu. Spolu s vanilkou vaříte za stálého míchání asi dvě minuty na mírném ohni. Pak vyjmete vanilku a čokoládu můžete před podáváním ještě našlehat.

    Je mi jasné, že tady to máslo efekt má - nedává se mléko, ve kterém je tuk obsažen, tak je to ošetřeno máslem - to může mít i odlišnou chuť (mně třeba klasické (kostka) máslo mo chutná
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    VALDA: zní to fér...:) akorát ten inštant..., k čemu je dobrý to máslo?
    VALDA
    VALDA --- ---
    klasický velký kafáč :) - 2,5 dl
    ale jinak dle chuti a nálady.
    Jo a s tím instantem jsem to asi trochu přehnal - nemám zkušenost. Po spánku a zatím ani stopa :? Ale stojí to zato
    MUXX
    MUXX --- ---
    VALDA: a množstí? objem hrnku tím myslím
    VALDA
    VALDA --- ---
    Právě jsem si udělal a popíjím chuťovku.
    Rozpustil jsem si čokoládu s trochou másla, zalel mlékem, uvedl do vysokých teplot a pořádně rozmíchal. => čokoláda
    Do hrnku jsem dal instantní kafe (hodně) (jinak ho nepoužívám, ale tady mi přišlo vhodné), zalel trochou vody (samozřejmě vřelé :) a dolel čokoládou.
    Voalá. Hotovo.
    Poměr vody a čokolády je cca 1 ku 1 ve prospěch čokolády. Chutná to :)
    ani špetka chilli, ani kapka rumu :) - ale dát by to tam šlo
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    PARANOIDANDROID: to je náhodou skvělej napravovák, ale toho instantního kafe bych tam nedával víc jak lžičku a pak to chce přidat aspoň dva cukry, jinak je to moc hořký... :O)
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    rano jsem zkousel to kafe v jogurtu a malem jsem ho v sobě neudržel, chrrr,... to je fakt jenom pro silný nátury!
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    mlíko plnotučný!!
    VALDA
    VALDA --- ---
    super to provedu. Používam figaro na vaření - není žádná, která by mi chutnala víc (snad jen hořká s oříškama nebo studentská :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALDA: Čokoládu ( ne mléčnou, čím větší obsah kaka tím lépe jde rozpustit) -nalámat na kousky a rozvařit v troše mlíka/ vody - míň se připaluje.
    VALDA
    VALDA --- ---
    PARANOIDANDROID: jojo. rumová tresť mě taky napadla. Jinak dávám přednost rumu (když na něj dojde), ale tady mi asi opravdu stačí vůně :) a rozvařit čoko ... mám strach, abych to kafe nepřepálil, ale asi je to jediná možnost, jak tu čokoládu kvalitně rozpustit a nemít presovač
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    VALDA:pojud nemáš doma presostroj s tryskou ( na roztavení čokolády s kapkou mlíka) tak doporučuju předžezvit, slít a potom v čisté kávě rozvařit čokošku... a koneckonců rumová tresť stačí... teda pokud jde o vůni :)
    VALDA
    VALDA --- ---
    PARANOIDANDROID: musím vymyslet, jak to udělat, aby se mi tam ta čokoláda rozpustila úplně - dělám si kafe v džezvě a kybych dával čokoládu už do ní, tak se obávám velkých ztrát (??). Dál musím opatrně s chilli - máme domácí, trochu hrubší a asi ostřejší, tak jde dost cítit a rumu mi asi stačí slza na ovonění - ta chuť mě tam trochu ruší. Jinak OK
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    chuť
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    Třeby když mám chť na pekelnosti, tak si koupím normální pytlik random robusťáka, párkrát ho zlehka přepražím na pánvičce, pak vařím rovnou na té pánvi s vodou (ev. špetkou koření či co...), párkrát převařím, sleju přes velehusté slévaci sítko a tradá... vcelku chutná silná a hlavně tuze voňavá kardiovaskulární masáž se podává...:)
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    NEVILL: A to já podle nálady. :-)
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    Áááá, právě držím v ruce pytlíček Jamaica Blue Mountain a nemůžu se dočkat, až si ho ve středu s kamarádkou umeleme a nasypeme do mašinky... :-)
    CNV
    CNV --- ---
    SMK: Zkus Colombii od Cafe Corsini, jestli máš možnost. Cafe Corsini dělá taky jednodruhovky a jednu lepší než druhou.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    PARANOIDANDROID: čistá robusta jo?? no nevim, co jsem to párkrát zkoušel, tak mi to zdaleka nechutnalo tolik jako arabica...tak ještě když se to v nějakém poměru namíchá, ale samotnou robustu bych snad ani nemusel...
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    SMK: reklamní slogan zní takhle:

    "India Taj Mahal

    Pro všechny, kdož si myslí, že pouze Arabica má druhově čistou chuť – překvapení! Tento druh kávy Robusta, kterému se daří v oblastech Tamil Nadu, Kerala, Malabar a Baba Budan, poskytuje jemnou, ale silnou kávu, která je díky tmavšímu pražení minimálně rovnocenná s většinou druhů top-espressa. Zcela bez nakyslé příchuti, se střední plností, se výborně hodí také pro všechny speciality jako je cappuccino a Latte Macchiato."

    ...no, nerad bych křivdil ale podle mne se hodí akorát tak pro ty "speciality".
    SMK
    SMK --- ---
    mam trochu problem ze musim dycky do ty samy kavarny na tyhle kafe a nez si tam dojdu dat to dalsi zapomenu to predchozi....
    nicmene ted sem si dal colombii a dost nic moc...
    hodne mi chutnaly etiopie i kenya
    a taj mahal tam nemaj v nabidce....co to je zač??
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    JEDI: já ho musim mít sladký, i to dobrý kafe, co jsem od tebe onehdá dostal, prostě jsem si tam musel dát ty dvě kostky cukru... :O)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam