• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    abyste meli dobre traveni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Může mi někdo prozradit, proč jsem k narozeninám dostalca cc 1,5 kg kafe? Možná bych měla omezit svou potřebu... Teda až vypijeme co jsem dosala...
    VALDA
    VALDA --- ---
    DEMONOFANARCHY: klasické domácí potřeby ... hrnce, hrníčky, talířky, příbory ... džezvy a kávovar (na Vsetíně-takže ve větším městě by už vůbec neměl být problém. Navíc paní říkala, že je to celkem oblíbená záležitost)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    taky myslim, ze to rusko spis okopirovalo, ci si to nekdo dovezl. nevidel jsem v italii jedinou domacnost, ve ktere by tadle kofeteera chybela. byl jsem na par kalbach, tam nechybely taktez. malicko poopravim nevilla. je to vicemen ohrevem pohanena presso masinka. je treba ohrivat na plny plyn. kava se do nadobky naladuje tak aby udelala malinkatej kopecek (prehnacani kafem se pozna tak, ze kava zacne unikat uzaviracim zavitem), avsak z hran se jakakoliv zrnka mletyho kafe odstrani aby se predeslo spalenemu aroma. pote se pevne1 dotahne. az si kofetera odfoukne, je ji nutny ihned sudnat z plamene. vody do kofetery se dava tolik aby se v ni kafe nasypane do nadobky nenamacelo. fajsmekri si delaji trisalkovou kofeteru avsak kofeteru sundaji v 1/3 procesu a maji tak oprvadu silny kafe:)
    VALDA
    VALDA --- ---
    Pro ty co nečetli ten odkaz na článek níže... Vypadá to, že v itálii je to velice oblíbená věcička. A oblíbenost se drží (nebo opět roste) i u nás. Byl jsem se mrknout na džezvu v domácích potřebách a ptal jsem se i na toto. Paní mi udělala radost. Měli kávovar ve dvou varintách 1 šálkové (cca 350,-) a 12 šálkové (cca 1600,-), s tím, že jsou k dostání i velikosti mezi tím (2 šálkové, ...)
    Až budu mít peníze, tak si to koupím. Nejdřív ale pořádnou džezvu (částka kolem 500,- mě docela překvapila).
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    fakt netuším, já to tak nějak zdědil, tuším že to měli prarodiče...a něco velmi podobného jsem před pár lety mimo jiné našel v apartmánu na dovolené v Itálii, pěkně mezi tím erárním nádobím...holt to asi bývala hodně rozšířená záležitost...

    jinak tady je ten můj kafestroj... :O)




    VALDA
    VALDA --- ---
    odpovím si pro zájemce ... v níže uvedeném článku se píše, že to snad občas je k dostání v dom. potřebách za pár stovek. Hned jak si koupím pořádnou džezu se začnu poohlížet po tomto "presovači" :)
    a jinak to jméno - kávovar, jsem prý trefil taky dobře (ostatně jinak by se to snad ani jmenovat nemohlo)
    VALDA
    VALDA --- ---
    a dá se to aktuálně sehnat nebo se jedná o kousky, které se dědí po generace? :)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    tak zhruba deset minut...ono to chce na mírném ohřevu, protože jinak to začne děsně prskat...
    VALDA
    VALDA --- ---
    no ... tak to jsem vlastně dobrý ... :)))

    a jak douho to v tom trvá?? přibližně. A dá se to ještě koupit?
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    DEMONOFANARCHY: jo, to je výborná věc...přesně tenhle mám doma... :O))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEMONOFANARCHY: Tahle věc na kávu je možná i z Ruska, ale třeba italové si v ní doma kafe normálně vaří. Má ji kamarádka, kafe to vaří silný a aromatický.

    Ty kytičky jsou úžasný.

    Já jsem kdysi obdržela umělohmotný prskátor - není to překapavač, má to dokonce trysku na mlíko, ale rozhodně nemá tlak na presso. Stál před těmi 4 lety cca 1200 a kafe z něj se dá pít, lepší než drátem do oka a nebo turek.
    VALDA
    VALDA --- ---
    ehm ... jaksi ... no zkrátka pokud někoho zaujalo, co jsem napsal o tom "kávovaru", tak se mu musím omluvit, protože to byly pravděpodobně blbosti. :(
    Bavili jsme se o tom doma a jsem si uvědomil, že jsem nejspíš splácal několik věcí dohromady.
    Takže soráč
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    VALDA: Máme, ale počítat se radši nebudeme... ^_^

    Ceny budou asi tak mezi čtyřmi tisíci a čtvrtmiliónem? Tak nějak bych to viděl.
    VALDA
    VALDA --- ---
    :///// chjo aháá :)
    a já si říkal, co to za novinku. Nicméně, myslím ,že by to stálo za zkoušku. Nějaký zajímavý tabáček z čajovny, by to mohl trošku ozvláštnit.

    Tak to je podle mě kávovar.
    Že by další věc co si jednou pořídím?? Určitě by to bylo levnější než presovač, který si myslím je do domácnosti téměř neuskutečnitelný (máte někdo? jaké jsou ceny? - se mi zdá, že kolem 20 tis., ale nevím jestli to nebyly jenom nějaké kousky do provozu)
    VALDA
    VALDA --- ---
    DEMONOFANARCHY: to s tím kvalitním kafem ... někde jsem četl, že se to kvalitní dost liší od toho, co běžně pijem :)
    s tabákem?? zajímavé. Jak se to dělá? Normálně to přisypeš po zaletí vodou?

    Žeby kávovar? Ale pokud píšeš konvičku, tak to spíš vypadá na džezvu - a ta zase není ruského původu. (teda myslím)

    Jinak jsem si konečně koupil kardamon a přidávám to při "džezvování" - dobré a taky anýz - taky dobré.

    A byl jsem v kafírně mrknout jakou že si časem koupím kávu a co mě to bude stát a viděl sem tam mmj. kávy, u kterých bylo různě napsáno, že (snad) "mají až čokoládovou příchuť" ap. Někdo nějakou zkušenost?
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    teda ten Montezuma byl koumák...:)
    máslo z krav je fajn, z kytek moc né.
    VALDA
    VALDA --- ---
    No můžeš to nahradit presem (já nemám mašinku) nebo předžezvovanou, kapávanou, filtrovanou, atd. kávou, ale mě tam ten instant přišel zajímavý.

    A máslo? ... no přece kalorie!! :) - no vlastně přesně nevím. Je to experiment a prostě jsem ho do receptu přidal. Praktický efekt tam asi nemá (jako aby to nehrudkovatělo, ap.), snad to jen trochu zjemní a ten tuk chuť taky trochu pozmění (dává se třeba do grogu). No a inspirací pro mě možná bylo i to, že jsem ho zahlédl v jednom receptu na čokoládu.

    Ten recept:
    Montezumův recept na přípravu čokolády
    Potřebujete 20 g kakaového prášku, dvě lžíce cukru. lžíci MÁSLA, půl litru vody, trochu soli, na špičku nože chilli, asi 5 cm vanilkové tobolky, špetku mleté skořice a nového koření.
    V pánvičce promícháte kakaový prášek s cukrem, solí a mletým kořením, přidáte máslo, které necháte rozpustit a pomalu budete dolévat vodu. Spolu s vanilkou vaříte za stálého míchání asi dvě minuty na mírném ohni. Pak vyjmete vanilku a čokoládu můžete před podáváním ještě našlehat.

    Je mi jasné, že tady to máslo efekt má - nedává se mléko, ve kterém je tuk obsažen, tak je to ošetřeno máslem - to může mít i odlišnou chuť (mně třeba klasické (kostka) máslo mo chutná
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    VALDA: zní to fér...:) akorát ten inštant..., k čemu je dobrý to máslo?
    VALDA
    VALDA --- ---
    klasický velký kafáč :) - 2,5 dl
    ale jinak dle chuti a nálady.
    Jo a s tím instantem jsem to asi trochu přehnal - nemám zkušenost. Po spánku a zatím ani stopa :? Ale stojí to zato
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam