• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Pil jsem 6–7 denně, když jsem pracoval v kavárně, a dobré to bylo :)
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    Heh, 8 ne, ale 3 dam...
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    hmmm, zajímavý téma *book* :-)

    zapadne sem někdo, kdo pije cca osm kafí denně? :-)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    je to génius.

    So we're gonna put some of the coffee in. Ok. You can also put some little seasoning in. You know like sausages, apples whatever. I used to put tobasco sauce in, you know like on hamburgers. You could also put sugar in it.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: No fuj!
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    CROPPCA
    CROPPCA --- ---
    DARLIN: zaujal mě ten tvůj nápad s vanilkovým cukrem a hnedka sem ho vyzkoušela s mým kafem: kafe, půl vody, půl ohřáté našlehané 12% smetany s tím vanilkovým cukrem a navrch skořici. A je to vážně výborné.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Se ti dostal nejakej bordel do kavovaru asi.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Tak nic, chuť se mi vratila :)
    AGOG
    AGOG --- ---
    Je možné, že mi zkysla káva a to všechna najednou ač jedna byla téměř nová a další dvě jsem skladoval cca 10 dni ve vakuových dózách s tím, že jsem z nich odsypával. Dneska odpoledne prostě ať dělám o dělám při pití je nakyslá. Nebo nějaká fiziologická reakce, jsem přepitej, nebo teď jsou všude chřipky... fakt nevim.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AGOG: k prazeni.
    AGOG
    AGOG --- ---
    GHOSTDOG: No prodává se, ale nevím jestli se zpracovává k pití, nebo jestli je k pražení.


    ERNEST_GASKIN:
    ZUZKAOU: Díky
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: S tema mechanikama vazne nevim, varil jsem jen na tehle Faeme - viz. pekny odkaz - http://vanklinkenbergsoftware.nl/faema/Faema/Faema%20Ariete%20Overhaul.html akorat se dvema hlavama a zda se mi to stejne, jako u te nove Enova.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    AGOG: a na co se používá nepražená?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    AGOG: ne. je tvrdý jak pecka. po pravdě pražený zrno je hrozně křehký, drží pohromadě skoro jen díky klenbovitý skladbě ;)
    ZUZKAOU: mnop, máš materiál, tvar a design, žejo, všechno se tak nějak počítá. dobrej hrneček se dá správně nahřát, ale hned nechladne.. proto porcelán (ještě se dělaj sklenice z dvojitýho skla).. zbytek už je ale jen o designu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AGOG: Nevím jak kafe, ale kakaové boby se nepražené melou hodně špatně, protože jsou měkké a mastné, takže mi ucpávaly mlýnek.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Jak je to se zelenou nepraženou kávou? Zrno je stejně tvrdé jako pražené, jde tedy normálně umlít?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ERNEST_GASKIN: hele jakej je rozdíl mezi různejma tupátkama na kafe? Kamarád si z Kanady objednávla nějaké děsně kultovní a patřičně drahé.
    Mně nějak mi nedochází, v čem jsou rozdíly.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    BOTA01: no, to je jasný, že jsem nejlepší ;))
    hele, paradoxně, na nejlepších strojích mám to nejhorší kafe. snad 40/60 mix od bristotu a nemám sebemenší kontrolu nad mlýnkem, předemletá káva se tam skladní klidně i tejden, než mi vypadne do portfaileru - navíc je dávka imho podvážená, nekecám, může mi z toho padat tak 4g kafe. mlíko samozřejmě šlehat můžu, ale kde je chuť šlehat mlíko, když ho stejně naleju do patoku ;)
    ... takže se bohužel žádný vyžitý na wega strojích nekoná, což mě mrzí.
    v druhý práci, na brasilii, je to už mnohem lepší. nějakej 100 mix od bohémů, kterej bych sám o sobě sice za krále nepasoval, ale slouží dobře. otevřenej mlýnek, na kterej můžu sahat. čistě teoreticky se tak dá říct, že tam mě od dokonalosti dělí lepší volba směsi a lepší kávovar, ale i tak zvládnu snad nejlepší kafe v holešovicích, ne-li ve větším okruhu.

    ... zbývá mi tedy ještě ten doma. tam mám samozřejmě několik káv, vč. různých rostlin na příležitost. jedu ovšem jen jednodruhy, nevím, zda-li budu v budoucnu eperimentovat se směskama, moc to ale nevidim.
    plus mě tam čeká ještě pár investic, na který v současný době nemám, musím nakoupit pitcher, pořádnej tamper (nějakej sem sehnal, ale je na hovno), šlehací trysku (mám klasickou parní), možná držák na portfailer, abych si nekurvil klouby na každym pátym kafi. samotný portfailery by potřebovaly upgrade taky, mám hluboký 57ky a raděj bych 59/60. pak kraviny jako porcelán, chemky na protažení, atd atd. celkově ty investice vidim tak na 5t, a jak říkám, nemám na to a nějakou dobu mít nebudu.

    už tak ale říkám, že u mě doma je nejlepší kavárna v praze, a nijak extra se nebojím, že by tomu bylo jinak ;)

    btw, když říkáš, že jedeš na novejch faemách, maj e61 mechaniky, nebo ne?
    o tom jsem jen slýchával, rád bych si na to sáh ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam