• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    WAMP_ELF: normálně si ho vyrob. buď si kup novej portafilter a uřízni si ho, nebo prostě uřízni singla, jestli máš dva - stejně z toho budeš dělat jen jedno kafe.
    portafilter by měl mít a) zástupce "tvojí" značky kávovarů pro čr b) někdo z nějakého gastroservisu c) http://www.espressoparts.com/ ... ale bacha, dvakrát měř, jednou řež. pořádně se ujisti, že je portafilter opravdu na zámky tvého kávovaru.
    jakákoliv z možností by ti mohla nabídnout rovnou i naked, ale na to bych se vysral a opravdu si to u známýho udělal. je to na půl hoďky.. tady je podrobný návod.


    RETROX: co takhle do toho nalejt tu vodu teplou, huh? nebo nevedete rychlovarný konvice?
    handpresso (i když někde od třetí generace), podobně jako mypressi (to, co jsem pastoval) mívá až překvapivě dobré výsledky, viz. coffegeek:

    The CoffeeGeek Lab has had one of these for informal testing since last summer, and we were quite surprised at the quality of beverage it was capable of producing after you work it a bit. The Handpresso is a self-contained, single shot espresso "machine" that unlike earlier models, uses your own fresh ground coffee to make a shot of espresso out in the "wild" as it where.

    It's important to note this is a single-shot espresso machine, meaning it can hold up to 8grams of ground coffee per brew. Those used to their 22g triple basket 25ml ristretto shots won't be happy with this device. Those who want authentic espresso brewed with up to 9+bar of pressure (via a hand pump built into the device) will find the resulting shots quite satisfying. It's a unique product, and substantially cheaper competing products or last year's $150 pricetag for the pod version.


    ... prostě to k dosažení podmínek pro presso využívá jiné technologie, ale dosáhne jich to dobře, pořád lépe než mnou níže zavrhované domácí kávovary. za minimální cenu. 100 usd (pokud nenakupujeme tady, žeano) je za handpresso super cena, i když bych si přidal 50 USD za ono mypressi... aneb, zase coffegeek - The Mypressi lets you brew a true double shot, getting as much as 16g or more coffee into the basket. It also uses those little NO2 cartridges you normally use for making whipped cream, and one cartridge gives you 8 shots of espresso - you don't have to bicycle pump and the pressure is much more even. And unlike the Handpresso which only comes in a ground coffee version or a pod version, the Mypressi comes complete with a pressurized filter basket, a non pressurized basket and an ESE pod adapter. This makes the Mypressi much more versatile in how it can be used.

    mějme na paměti, že e61, systému, kterým se až na mírné tweaky dodnes dělá espresso (a bude do vypuštění la marzocco strady) táhne na padesát. technologie za padesát let pokročej, to si piště.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    netušíte někdo náhodou, čistě náhodou, kde sehnad naked portafilter?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    furt lepší než lungo, imho
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    ERNEST_GASKIN: kdyby nebylo hnusný nebylo by to Americano ....
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    LUKAS87: fakt? já ho vídám s. hnusný, ale s. ;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ERNEST_GASKIN: tak třeba to amerikáno vyžaduje nějaký spešl rituální rekvizity, jako třeba kolegu negra za barem, nebo americkou vlajku na zástěře, nebo tak... a nebo se tim prostě netrap - vždyky, když sem viděl "americano", tak to bylo bez pěny.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LUKAS87: Já dostala moka konvičku od Ježíška. Nechávám si mlet čerstvou kávu v kavárně, zatím testuju druhy. Ale káva je z konvičky vynikající a silná.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    LUKAS87: hele, já řikám klidně. fotek naked extrakce je spousta a jsou všechny víceméně stejný. maj někomu říct "čum, jakej jsem barista", ale namísto toho říkaj "hele, jak to krásně teče"..
    s latte artem to zas tak slavný neni. přecijen tam, kde dělám latte (natožpak cappucino-machiato) moc nejede a dělat to jen za účelem focení a vylévat by bylo bohapusté plýtvání. to prostě musim mít kompakt u sebe a dělat sračky fotky, když už to příjde ;)
    ... nehledě na fakt, že mi většinou pár káv trvá, než se dostanu do grifu a nejen správně kreslím, ale také šlehám pěnu...

    no, tak já to právě dělám, spouštim norm. portafilterem cremu po okraji a ona vytváří takovou.. mno, potěmkynovu pěnu po povrchu té horké vody, espresso to zvládne pokrýt celý. jenže to se právě hrozně lehce potrhá a zmizí... každý kafe navíc dělám doublem a co hned neudám, vypiji, což je celkem plýtvání.
    občas, když mám nějakého hosta, který vypadá, že si kávu opravdu užije, udělám mu tam ten double tight ristretto z naháče. tak i tak ale pokaždé "vyplýtvám" jednu porci zbytečně.
    ideální řešení je přidávat konvičku s horkou vodou k espressu v cappucino hrnku - navíc to pochopitelně trochu vzdělá některé hosty (jak o tom kdysi mluvil bota).. jenže to je pro mé zaměstnavatele přílišnou investicí.

    LUKAS87: jen v rychlosti - teplota zahřívání je celkem jedno. hlavním činitelem je tam voda.. a ta se vždycky bude vařit stejně (za stejnýho tlaku žejo)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    btw dneska jsem měl první šálek v bialettiho konvičce (respektive v hliníkový kopii balettiho konvičky koupený v tescu za dvě kila, která nebyla moje a jak jsem pochopil tak docela dlouho k spokojenosti slouží kdesi v plzni - byla prostě na vejletu, no) a ačkoli se jednalo o obyčejnou tchibo ovoněnou arabiku + mam ten pocit, že sem to smažil na moc silnym plameni - tak to bylo sakra_moc_dobrý kafe.

    -> jakmile mi dojde vejplata, tak si jí du okamžitě koupit taky, je to fakt paráda! .) nerezovou.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ERNEST_GASKIN: já se přiznám, že v tom ten rozdíl, vzhledem k tomu, že jsem tyhle věci měl možnost vidět fakt poprvý, nepoznám. prostě nepoznám. takže třeba za rok čumění na tyhle bublinky ti dám za pravdu a budu nadšeně přikejvávat - nicméně teď mi to oboje připadalo úplně skoro stejný.
    a hlavně - bylo to dobrý!
    s tím filmem bych to nepřeháněl - spíš přitáhnu tikitál a budu plejtvat místo na kartě. pokud teda ještě je zájem o tu show ERNEST_GASKIN :)

    joa k tomu americanu - nedalo by se tomu spadnutí pěny předejít tak, že bys do horký vody dělal presso? prostě otočit ten klasickej postup - udělám presso a zaleju horkou vodou. a nebo tu vodu přidávat postupně během extrakce.... a nebo je to kravina a nebude to fungovat, samozřejmě .)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    LUKAS87: to video není z naháče. proud cremy tomu neodpovídá. resp. mohl by, při nějakym kulturistickym tampu, ale o tom pochybuji. crema z naháče nekape*, táhne se. to je ta její krása. navíc nekapalní ještě chvíli po odstavení.
    kapání je právě jeden z neduhů, co naked portafilter svou podstatou odstraňuje. crema se skládá mnohem jemněji do šálku a netříští se tolik.

    jinak mě mrzí, že sis to nemohl trochu lépe prohlédnout; kávovar je dost špatně umístěn a za bar jen tak někoho pustit nesmím. dám vědět, až budu mít tu svou směs přímo čerstvou, to by měla být největší podívaná.. ostatně, pokud budeš chtít plýtvat film, mohu otevřít o něco dříve a nechat tě si vyhrát s tím svým fotoaparátem ;)

    * - abych zase nebyl nařčen, že kecám. crema z naháče kapat může. při silnym tampu nebo příliš čerstvym kafi, ve kterym se (navíc hned po namletí) uvolňování CO2 hodně plete do procesu. takovej brew ale mnohem rychleji zblonďatí, ještě před natečením ristretta.

    MACATA_PRDELKA: já s tím mám v provozu velký problém, abych se přiznal. crema 100pctní arabiky má obecně jemnější a méně odolnou strukturu, než s malou (byť 10tipctní) příměsí robusty. z principu míchám pro americano klasické espresso horkou vodou, abych se vyvaroval přepálení. jenže crema pak na výsledném nápoji nedrží a velice rychle se ztrácí - vykouzlím tygří srst, ale než se šálek dostane na stůl, vypadá to jako černá břečka. pokaždé se za takový nápoj stydím.. a ne a ne přijít na to, jak jí tam - proboha - udržet.
    ale to jen tak ;)
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    MACATA_PRDELKA: tý voe, to zkusím hned jak dojdu domů :-D
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BOTA01: sem tohle dneska poprvý v životě fakt viděl na vlastní oči :)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    Smysl zivota, cremy a vubec;-)
    http://www.vimeo.com/1494618
    RYBANA22
    RYBANA22 --- ---
    RYBANA22: akorát tak na 2 pořádný kafe:D
    RYBANA22
    RYBANA22 --- ---
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MACATA_PRDELKA: cola black:)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MACATA_PRDELKA: Bez coly bych to v létě pila. :-) Cola mi nechutná.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    kdysi jsem pila zvláštní věc a kupodivu mi to zachutnalo. i když to zní jako ultraprasárna. "ledové americké kafe" - silné presso do mixéru, zalité ledovou kolou (cca 1:3) a kostkama ledu.
    znáte? máte zkušenosti? chutná to někomu nebo jsem jedinný prase?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    mně osobně se to ředění pressa neosvědčilo. černý čaj tak připravuju (ruský způsob). ale u kávy mi to nechutná. to si radši dám jedno extra silný malý. a příští kafe si udělám jiný typ - velkoobjemový "na pití". tj. filtrovanou, frenchpress, rozpustnou.

    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    tak ono to produkuje víceméně silný kafe, žejo, který je silný právě proto, že se má pít v tom italskym buzz stylu, po miniaturních dávkách. čech či američan zvyklý na své lungo/americano ho ovšem popíjí ve stejném množství a pak se diví, že lítá jako raketa ;)

    ideálním řešením se zdá výsledný nápoj ředit horkou, nevroucí vodou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam