• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    LUKAS87: tak jsem balirny.com vyzkoušel (normálně kupuju v MamaCofee, Ebel cofee a Doubleshotu) a musím říct, že není úplně špatné, ale kafe z výše zmíněných shopů mi chutnala víc. Ovšem za tu cenu je bezkonkurenční - 300 Kč za Kg, z nějakého zvláštního důvodu mi i přes protesty při osobním vyzvednutí naúčtovali jen 200 - to pak není co řešit :)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    posledně když jsem si byl koupit Mezzo do BPH (www.balirny.com), tak jsem dostal na ochutnání novinku (respektive prej je to něco, co maj nově v sortimentu a nikdo jinej to tady do ČR nedováží) - Colombia Bucaramanga Excelso.

    jsem velmi příjemně překvapenej.
    má velmi svěží chuť (je v tom cejtit trochu víc kyselosti, než ze směsi na espresso, na kterou jsem byl zvyklej) s intenzivním podtónem čokolády a mandlí/oříšků (ale tyhle finesy už moc nerozpoznám) a po dopití zůstává na jazyku poměrně dlouhej "dozvuk" ovoce - nejsem moc schopnej to popsat, ale je to něco jako ovoce (spíš tropický? a to sem syn zahradníka :D). rozhodně je to zajímavý a velice dobrý kafe.
    možná je na čase začít zkoušet jednodruhovky - dřív jsem asi holt neměl ten skill z toho udělat dobrý kafe (zkušenost s Brasilia Facenda Lagoa ve srovnání s "obyčejnou" směsí na espresso).

    chápu, že ta cesta od zastávky tramvaje do pražírny se zdá bejt dlouhá, ale je to docela zajímavý místo a to kafe za to fakt stojí :)
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    U konickych mlecich kamenu musi bejt stelovani vzdycky hodne jemny..Protoze cely krok od nejhrubsiho k nejjemnejsimu neni vetsi nez 0,5mm. Proto ten prevod a toceni minimalne o jednu otacku...U klasickejch je to o necem jinym...A pak tu hraje taky velkou roli pocet otacek motoru...Tenhle jich zrovna nepotrebuje moc!!(: Ale za tu cenu best koupe!! LUKAS87at slouzi!!!(:
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BLACK_ONYX: už to vidím - nože: kónické... heh .)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: si rikam, ale matlo me ze maj na strankach psany noze :-)
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    LUKAS87: :o)
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    jinak dobrej report, Luky, tak at slouzi. jo a trocha staryho kafe zustava skoro v kazdym, zadnej velkej problem.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PIPAL: já bych si i s nožema dokázal představit nastavení hrubosti, akorát by vyrobit takovej mlejnek stálo asi tak desetkrát víc, než s kamenama (jsem inovativní konstruktér, vizionář) :)
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    BLACK_ONYX: neblazni, kameny prece! Tohle uz je mlynek, ne mixer :o). + bych chtel videt, jak by se s nozi stelovala jemnost mleti.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BLACK_ONYX: jsou tam kónický mlecí kameny. jestli je zájem, tak ten vršek znova otevřu a vyfotim ten mechanismus, maj to vyrobený precizně.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: A jsou tam teda noze nebo kameny?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    tak musim malinko poreferovat o novym mlejnku:

    Iberital Challenge Automatic

    začnu rovnou negativníma vlastnostma:
    - statickej náboj. možná je to problém jenom mýho bytu (panelák, sušší vzduch), ale to svinstvo se lepí na ten "chobot", ze kterýho by to mělo lítat do páky... takže po namletí následuje ještě klepání kolem chobotu, aby to vyskočilo. jo, zůstává tam trocha namletýho starýho kafe - ale to neni většinou poznat a kdyžtak stačí trochu protočit kameny a vyplivne se to ven (a nahradí novym) - nic závažnýho. asi ten celej chobot nahradim něčim kovovym, až bude čas.
    - nastavení hrubosti se provádí kolečkem z boku, který má velmi jemnej šnekovej převod (aby bylo trochu poznat změna, je potřeba tu mrchu otočit alespoň o jednu otáčku vždycky), bohužel chybí indikace nastavení. tzn. neni to moc vhodný na pravidelný přeštělovávání. ale já jedu stejnak jenom presso, tak mi je to buřt. je pravda, že prvotní nastavení hrubosti byl porod (cca 20 otáček jednim směrem, prvně sem úplně "zadusil" stroj).
    - je slyšet - ale zase nemám pocit, že by byl nějak extra uřvanej

    klady:
    - nastavení hrubosti mletí je brutálně jemný - takže ideální pro hračičky .)
    - slušná konstrukce (už jsem to jednou rozebral.) - na vnější části jeden typ šroubu, vnitřek docela košér zapojenej, snad jenom ten plošňáček s časovačem mohl bejt z kvalitnějších součástek, ale tam taky o moc nejde
    - časovátko - featura nr.1 - člověk ráno po opici píchne do stroje páku kterou zmáčkne tlačítko a nemusí se starat, jestli toho bude moc nebo málo (teda pokud si ten vhodnej čas k mletí už předtim nastavil).

    za cenu 3900 Kč včetně doručení až domů http://www.iberital.cz/domaci_kava_mlynky_zrno.html si momentálně nemůžu stěžovat. a vzhledově se mi celkem líbí.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    AXTHEB: SAPA, tam maj snad vsechno :-)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    AXTHEB: Prý na větších vietnamských tržnicích, jsem slyšela, v těch jejich stáncích s jídlem, minimálně Tě tam odkážou dál. Ale nemělo by to bý nic složitého na shánění.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BREGALAD: tyvole, 795 kč/kg, to nemyslej vážně...
    zkus tohle http://www.balirny.com/popis%20kav.html mail tam je, většina bejvá skladem...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Nevite kde by se dal sehnat "Vietnamese coffee press"?
    Tohle:
    BREGALAD
    BREGALAD --- ---
    mam dotaz, jakou kávu byste mi doporučili z týhle nabídky ?
    Balená mletá káva
    http://www.caj-kava.eu/balena-mleta-kava.html

    Jako kafe piju a mam rád dobrý kafe - ale fakt nevim jestli z bolívie, etiopie, ugandy nebo prostě co. Ideálně chuťově tak, aby se do toho občas dalo dát mlíko... :-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: skoro žádný změny. Mezzo od BPH je pro mě zatím pořád to nej (za cca 200 kč/kg) a teď akorát čekám, až mi z Německa přijde tamper (Concept-art POP rukojeť a k tomu standardní konvexní spodek) a z Liberce až dorazí Iberital Challenge Automtic (neni skladem pořád nějak...).
    jedinou změnou je, že sem v BPH začal pro tátu brát na toho jeho českýho turka "café de arabica" - je to už namletá jemnější směs v 100 g sáčcích po 15 kč. směs na espresso mu nechutnala - bylo to vždycky moc silný a nebo kořeněný... nahradil sem tim modrý cosi od tchiba .)

    a malej frenčpress z ikea dostala babička k vánocům (společně asi s kilovkou toho cafe de arabica) a nemůže si to vynachválit :) dokonce u ní už to kafe i piju (velkej rozdíl od dob, kdy vařili instant a nebo nechali kafe překapávat nějakym plastovym elektrickym zmetkem...).
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MAR_TINA: Ještě by ji mohli mít na mlýnku v Domě kávy na Letné. A když ne, ještě se mi nestalo, že by m tam nechutnalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEREZZZKA: Bolívii bych ochutnala.
    Mám tu ještě zbytek nepraženého Harar z Etiopie, čeká na další pokus s pánví :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MAR_TINA: No,u nás se kávová rodinka z malého kávovaru a mocha rozrostla o aeropress a chemex a tak se k těm dvěma kilům asi brzo taky přiblížíme :) Teď mi tu leží Bolívie z Yikama roasters, Panama odněkud ze Švédska a Costarica z no name pražírny z Costariky :) A teď nevím, co pít dřív :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam