• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: ještě zkontroluju co mají bratia poláci za kopcem, ale jinak holt bude chodit káva poštou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: uf. i 400 kč/kilo mi přijde dost. zblbni do kafe nějaké sousedy a objednávej poštou.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    BLACK_ONYX: diky ,) ale spise bych bral nejaky presnejsi favority (protoze takovouhle resersi jsem si uz udelal). + mamacoffee bere neco i z baliren (uz 2x jsem tam potkal pana majitele MC Danyho) - mozna jen nejaky cukratka
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: tak o čajích z oxalisu se vůbec nemá smysl bavit. Ovšem v Brně jsem ten brazilský santos kupovala za 40kč 10 deka. Na běžný pití s mlíkem přijatelný. Tady to má paní za 70 a navíc jí tam nikdo nechodí, takže zcela zaručeně tam už leží pěkně dlouho...

    A cofeesource mi pošle i deseti dekové balíčky. Takže můžu mít na tom pidimrazáku normálně maso a zeleninu :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: já mám teda s Oxalisem zkušenosti takové... že radši čaj z pytlíku. Navíc těma jejich voňavýma směsma typu babiččiny bačkory načuchne všechno okolo, zejména jemné zelené čaje.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FONTAN: toho bez dokladu bych se nebála. většinou lidi prodají to samý (služba, materiál) ale není doklad, není třeba platit DPH, která je u kávy koliK? 10 nebo 20%? pokud je cenna nižší o trochu méně než DPH, podfuk to nebude, pokud o DPH anebo ještě nižší, je to divný.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tak paní oxalisová si připočítává takovou marži, že její káva stojí stejně jako třeba od Doubleshotu. I můj sklon k podpoře lokálních podnikatelů má jasné rezervy...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUKAS87: nic pod 320kč ta nebylo, platím ceny s DPH, pokud teda prodávající nenabídne nižší bez dokladu.

    Možná se k nim kouknu na něco nedělního lepšího, ale jak říkám, na ranní dvojité zprzněné mlékem mi zprůměrovaná průmyslová směs s robustou vyhovuje. Oni ti velkovýrobci si zase můžou dovolit menší zisk na kile. Radši volím taktiku občas fakt třídu, běžně nějaký ustálený průměr.

    Hlavně já ta kila kafe sypu do domácího stroje na espresso, který dle mého názoru tu chuť dost srovnáe. Výsledek je výborný, různé kávy lze rozeznat, ale pořád mi tu chuť tvoří spíš způsob přípravy. na vychutnání - a tam je pak důležité koupit kvalitu - pak vytáhnu nějakou ruční techniku, frenchpress (ale ten už mě nebaví) anebo džezvu.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    TEREZZZKA: tak ja budu doufat/verit
    1) ze "bez dokladu" neznamena, ze tam nekde zametou nejaky zbytky a ze mi alespon davaj totez, co jinym lidem s dokladem a zaroven budu zit a svem slunickovem obalcku v predstave, ze tohle "nacerno" jim hodi par supu a delaji to z lasky k lidem z ulice...
    2) ze mi to stale bude (vetsinu casu) vyhovovat [cert vi, co se stane, az si jednou koupim "dospelej" presovac (zatim jedu komplet na manualnich strojcich na plynovem sporaku, coz asi dost ovlivnuje vysledek)]

    a jaky prazirnovy/odberovy tip by jsi tedy dala ty? neni nic snazsiho nez se zkusit presvedcit a vlastni jazyk a nastesti nemusim nutne platit nejmensi moznou cenu na trhu.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ZUZKAOU: neocafé zasílá i menší balíčky. ale taky se to moc nevyplatí. zkoušela jsi kafe vrazit do mrazáku? doporučuju, stárne to výrazně pomaleji a když se tomu pak nechaj tak 2-3 hodinky na rozmražení, není to na chuti poznat.

    pro BPH je tohle pražení po pár kilech stejnak spíš "boková" produkce, vydělávaj především na velkoobchodu, takže bych to s "nízkejma" cenama neviděl tak nereálně.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    FONTAN: i kdyby Ti to prodali bez dokladu tak si myslím, že je to pořád nereálně nízká cena. Neřekla bych, že ji drží nízko fakt, že chtějí oblažovat svět kávou a nic na tom nevydělat.
    Bohužel signifikantní pro ni byla velmi nízko hodnocená chuť, nízká kvalita, spálené tóny. Nevím, co přesně měli za kávu.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    TEREZZZKA: dik za informace. (vim, ze nejmene dvakrat jsem teda (i jako laik) nebyl spokojen s tim, jak "moc" to bylo uprazeny - tam to ale teda bylo poznat uz zvenku...) a tim "bezpecne poznali" je mysleno to, ze jakoukoli kavu z baliren poznali podle toho, ze byla "tak spatna", nebo to byla nejaka konkretni?
    ad cena: ta velmi privetiva cena je bez dokladu (ceny na webu zacinaji na 319,-), takze pokud jsou pro ne tyhle penize do "sediveho" fondu, tak si dovedu predstavit, ze jim to zas tak moc neublizi, protoze toho s dokladem asi prodaji podstatne vic

    a presne - zatim chutna (i kdyz pravda ani jsem se nesnazil zkouset jine alternativy)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JOSKA_CZ: zrnkovou používám, když si s tím chci vyhrát. Jako základní pohon piju dvě lžičky rozpustného ve dvou decích vody a tří decích mlíka a čaje.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ZUZKAOU: Praží pro ně půl produkce, jestli zrovna Brasilii, netuším. U Oxalisu je hrozná škoda, že to skladují v těch dózách (údajně si to vyžádali zákazníci, zkoušeli to prodávat balený po 100/200 g a prostě asi to lidem přijde stylovější, ačkoli to tu kávu zabíjí). A taky chtějí mít velký sortiment kávy, takže musí držet obrovský zásoby skladem, vyprodává se to nerovnoměrně... Je to škoda, protože mají spoustu kvalitních káv, ale třeba mně osobně se nikdy nepodařilo vymáčknout z nich aspoň ucházející cremu, a to ani na velkým La Marzzocu.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    jak to děláte s tou spotřebou? Já na dvě kafe denně v aeropressu (do toho občas Frenchpress) mám spotřebu zhruba kilo na měsíc...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEREZZZKA: no já mám spotřebu tak 100g za tři týdny, takže mi plně vyhovovalo zajít si v Brně k Černošce do pytlíku. Půjdu prověřit ten krámek s oxalisem - údajně pro ně doubleshot dělá Brazilii santos, ne? Třeba mají rychlý obrat a tak to půjde pít.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ZUZKAOU: doubleshot má degustační balíček, kde je myslím 3x 70 g, ale tou přesnou gramáží si nejsem jistá. La bohem by měla dělat balíčky po 250g. Nic menšího nemá smysl posílat kvůli ceně poštovného, oboustranně se to nevyplatí.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Jak kvalitně je káva pražená se nepozná jen podle barvy zrna zvenčí, ale také a hlavně podle struktury a barvy zrna uvnitř, když ho rozlomíte. Krom toho na to existuje přístroj, který vyhodnotí míru upražení (sorry, z téhle části výkladu si moc nepamatuju, nic mi ty údaje neříkaly :) ) Jejich zrnka byla uvnitř spálená a poničená. Kluci ji používali na slepý cupping při tréninku na certifikaci Q grader a bezpečně vždycky poznali, že o tuhle kávu jde (což by nemělo být :) ). Plus měli nějaké výhrady k provozu té pražírny, protože v té budově jeden z nich nějaký čas pracoval. A kdyby ani to nestačilo, tak jsem ji ochutnala a rozhodně bych ji řadila někde ke spodku žebříčku káv, který jsem kdy ochutnala.

    No a taky mě nenaplňuje důvěrou cena, když kávu v konečné ceně dostanete za cenu zelené suroviny, zavání to něčím podezřelým :)

    Fakt je ten, že bychom si všichni přáli, aby byla dostupná levná a kvalitní káva, ale prostě to tak není a v nejbližších letech nebude, za poslední rok stoupla cena kávy až o 200%, je neudržitelné, aby stálo kilo 250 Kč, aniž by jí to neubíralo na kvalitě.

    Ale jestli vám chutná, tak jen do toho, vždycky říkám, že nejlepší je taková káva, která vám osobně chutná.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    NASA: no cena se lisi hlavne v zavislosti na tom, zda chces danovy doklad nebo nechces
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam