• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Caffeinated Seas Found off U.S. Pacific Northwest
    http://news.nationalgeographic.com/news/2012/07/120730-caffeinated-seas-pacific-northwest-caffeine-coffee-science/

    Takže budou mít hysterické (z hromonální antikocnepce) a hyperaktivní ryby ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TABBY: ehm, no v té Anglii ten čaj dostaneš taky nejčastěji z pytlíku. Ale tamní levné pytlíky jsou chuťově na úrovni těch dražších v supermarketech. A hlavně mívaj dobrej a silnej earl gray, který se v ČR shání dost složitě.

    Ale přeci jen to mívá nějakou štábní kulturu. Minimálně většinou dostane konvičku s již zalitým čajem, ne že si dáváš pytlík do chladnoucí vody a pak nevíš kam s ním.
    TABBY
    TABBY --- ---
    CHESUS: To ano. Ale rec byla o restauracich. (Ale kdyz o tom tak uvazuju, tak to, co pachaji lide doma s "cajem", je obdobne tomu, co pachaji s "kavou".)
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    TABBY: na druhou stranu tolik cajoven co v CR skoro nikde jinde nenajdes ...
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Co se tyka cajove kultury, tak ta je v CR, troufam si rict, jeste zaostalejsi nez kavova... v maloktere restauraci maji neco jineho nez pytlikac, a kdyz uz maji sypac, nevi, co s nim.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    po uhlí smrdí starší káva, která je už vycpela. v chuti to také bude znát, ale spíš tím, že bude nevyrazna.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MAJA: Kdyz citis veci, ktery jsou absurdni, zpravidla to znaci nador na mozku ;)
    MAJA
    MAJA --- ---
    TEREZZZKA: no právě že chuť je naprosto v pořádku, to aroma je cítit z rukou, když se v tom člověk (nekuřák :-) hrabe
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MAJA: oleje vystupují na povrch zrna při překročení nějaká teploty a doby pražení (třeba u bezkofeinové kávy je to velmi rychle po začátku pražení) no a aroma popelníku je jednoznačně negativní deskriptor ať už je odrůda jakákoli, chuť nebude nic moc.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Nemám toho tolik vyzkoušeno, abych to posoudil, ale přijde mi, že se někdo nechal zmasírovat módní vlnou DoubleShotu.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Santos to zrovna nebyl ... dokonce jsem to zaznamenal u dvou odrůd resp. lokalit, tuším, že Panama a India Planta ...


    CHESUS: podle obrázků to má do spáleného kafe dost daleko, ale prý u DoubleShotu se tohle nikdy nestalo (to samé s tím aroma popelníku)
    ADAM
    ADAM --- ---
    MAJA: není to santos? nedávno jsem se ptal na to samé. a prý to je u této odrůdy normální.
    viz [ ADAM @ KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost? ]
    a příspěvky pod tím.
    MAJA
    MAJA --- ---
    dotaz pro znalce - jsou lehce mastná zrnka kávy znakem nějaké nekvality nebo pochybení při pražení ? U pár dní pražené kávy nebo i po cca měsíci od pražení ... ?

    dotaz druhý - nemleté zrno, některé odrůdy jsou cítit jakoby po popelníku, kafe je z nich (alespoň dle mých chutí dobré) - je na tom něco špatně nebo je to specifikum odrůdy ?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Navic ti to z casti kavy udela jemnej prach, kterej pokud to nedelas do dzezvy rozhodne nepotrebujes.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    VECTOR: spálí to kávu
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MAJA: No, kafe to namele dobre a behem par vterin ;) Ja na tom zadny negativa nevidim.
    MAJA
    MAJA --- ---
    VECTOR: díky za tip, ale tenhle nemá mlecí kameny, ale nože, což je ta horší varianta.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MAJA: Ja pouzivam neco takovyho: http://www.mall.cz/kava-mlynky/bosch-mkm-6003 (akorat teda no-name verzi z mistniho elektra) a jsem naprosto spokojenej.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: U nás se taky návštěvám a obchodních schůzkách nabízí víc káva než, v restauracích pije víc káva než čaj a přesto to neznamená, že tu dostaneš dobrý kafe ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam