• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    LUKAS87: myslíš že jdou sehnat větší french pressy než na 1,5 litru? asi to je dobrá možnost... oni tam nebudou až takový kafaři, někomu bude stačit i rozpustný, někomu turek... možná stačí když vezmeme pár termosek, 2 french pressy... jinak kafe tam určitě nebudu mlít, to koupim už namletý, bude to punková svatba \.))


    DYSTOPIK: tím pádem moc děkuju za nabídku :) ale asi to tam mlít nebudem .)


    MAR_TINA: taky dobrý nápad, zkombinuju všechny rady - 2 french press, termosky, na nich budou cedulky, že něco je instant něco filtr... .)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    elektrickej mlýnek můžu půjčit..
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MIKATCHOU: Co největší frenchpress (a nebo dva) plus nějakej menší mlejnek (asi raději elektrickej a nebo přinejhorším koupit kafe co nejtěsněji před akcí a nechat si ho namlít) a rychlovarnou konvici. Kafe koupit čerstvý v nějaký už zde zmíněný pražírně (doubleshot, coffesource, ebelcoffee, primacafe, balirny praha holešovice, etc.; tu je mapa pražíren).

    Proč frenchpress? Kafe v něm lze po 3 minutách od zalití již nalévat do hrnečků, během čehož se stihne ohřát klidně další dávka horký vody v konvici a zároveň se stačí namlít další kafe na zalití, navíc je obsluha jednoduchá a po vyklepnutí logru z minulýho kafe to v takovymhle provozu prostě jenom stačí vypláchnout vodou, aneb IMHO ideální metoda na žádný velký sraní, pokud teda vynecháme "českýho turka".

    Pak ještě existujou varianty přípravy kávy vyloženě "do zásoby", která by se druhej den prostě jen ohřála a podávala - tu mě napadá rovnou metoda cold brew (viz wikipedie: cold brew - káva by se připravila v dostatečně velkym hrnci den předem, ráno přefiltrovala a před podáváním se už jen ohřála a rozlévala do hrnků) a nebo klasicky připravená překapávaná káva (slyšel jsem něco o tom, že taková káva se má nechat přesnoc ležet v chladnu a pít až druhej den, čímž zesládne - nemám ověřeno).

    Ale nikdy jsem pro takhle velkou akci kafe nepřipravoval a osobní (a velmi pozitivní) zkušenost mám z jmenovaných metod pouze s frenchpressem. Snad ti pomůže a poradí ještě někdo a snad tu nepíšu úplný blbosti :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    potřebovala bych poradit - za 2 týdny děláme svatbu, bude tam cca 70-80 hostů, celý to je dost DIY, nevím jak zajistit pro tolik lidí kávu, nemáte s tím někdo zkušenost? Jak vyrobit, skladovat, kde na to půjčit příslušenství? Díky moc!
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    LUKAS87: jestli mluvis o espressu, tak bych to tipoval na nizkou teplotu, prilis hrube mleti anebo prlis velkou rychlost extrakce.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    KURE: Tím to nebude/není (vyčištění nepomohlo ani tentokrát).
    KURE
    KURE --- ---
    LUKAS87: leda by byl spinavej
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: Tupe kameny? Ale spis ne.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Je možný, aby nepříjemná kyselost kávy byla způsobená mlýnkem?
    TWARR
    TWARR --- ---
    tak jsem kvuli nedostatku casu a nedostatku kafe, koupil u marks and spencer cosi, co nazyvaji "colombian coffee beans rich roast" a kupodivu to docela jde.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    To mi pripomina nas polep v kavarne. Je to cesta od kere do salku.

    GREGI
    GREGI --- ---
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Nemate na pujceni kalitu wave? Nechce se mi kupovat, staci ze jsem si poridili druhou V60.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    Kamira :: The original coffeepot
    http://www.kamiraonline.com/features.htm
    Má někdo zkušenost? Nevim moc co si o tom myslet?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    DYSTOPIK: hmm, já to sypu z haria lžičkou nad dřezem a taky mám čisto a nemusim se svou pani domácí řešit, kam dávat další kus "nádobí" kterej ona nepotřebuje (je to architektka a naprostej ideál je pro ni vybílenej byt kde nikde nic neni, takže moje naplnění kuchyňský skříňky mlýnkem, konvičkama, šlehačem mlíka, dózou s kafem a šálkama a skleničkama už tak těžce nese).

    VECTOR: obecně výrobky TCM (Tchibo) jsem obvykle velmi kvalitní. mně se tam líbí ty jejich konvičky a šlehače, ale už mám holt ošklivej skleněnej šlehač z Tescomy :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Když se tady zrovna probíraj věci v jazyce kterýmu rozumim, tak vám ukážu takovou mou vychytávku, která mi o nepatrnej stupínek zjednodušila život.
    Petka od kofoly+horká voda+panák akurátních rozměrů. sedne to jak prdel na hrnec a když do toho sypu kafe přímo z mlýnku, nikde kolem neni ani zrnko.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUKAS87: co udělá se směsí na espresso od Doubleshotu ten jejich stroj? Já myslím, že to nemá význam.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MR_DAN: Noa pokud bys chtěl to kávový nebe, tak skutečně zde již jednou doporučený doubleshot. Jen ten cenovej rozdíl je zhruba čtyřnásobnej.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    LUKAS87: rekl bych ze urcite... kdyz nam tenkrat vymenili caje Dilmah za Teekanee, tak taky sermovali cenou... a urcite usetrili, pac ted je skoro nikdo nepije, pze jsou vesmes nic moc ...
    s tim kafem vim, ze to kdysi rozhodl nejakej babskej snem, jenze tomu nejspis prd rozumely a ted imho jen nikdo nema iniciativu to zkusit zmenit.. a kdyz to srovnam s kafem co maj v nemecku na centrale, to jsou fakt nebe a dudy a rika to tady uplne kazdej kdo zkusil oboji...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MR_DAN: Bych možná vyloženě jako první krok doporučil ty balírny, bo budou nejlevnější - na to se v korporátu dost slyší, ne? :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    LUKAS87: jojo, zapraskanej automat :-/ ale porad lepsi dobry kafe z automatu nez hnusny kafe z toho samyho :-)
    kazdopadne diky, zkusim to zmapovat a na nejblizsim firemnim eventu odpovednou osobu podnapiju a zmanipuluju :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam