• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    SPYYDY:(Zvažuju 2 roky starou (režim 3 kávy denně) za 3300,-)
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Prosím vás, dokázal byste někdo posoudit, jestli jsou tyhle mlecí kameny z Gaggie MDF ok, popř. kolik mletí za sebou mohou mít? Jinak po dvou letech by se asi nic krom kamenů na tomhle stroji kazit nemělo,ne?
    Popř. další foto zde: http://i41.tinypic.com/5ppurn.jpg
    KAPITANKUN
    KAPITANKUN --- ---
    Zdravím, už jsem otráven z ,,káv", které do sebe cpu a rád bych to trochu změnil. Můžete poradit, kde bych mohl kvalitní kafe (cenově relativně příznivě) zakoupit a jak správně postupovat při její přípravě? Měl bych si pořídit mlýnek? Mohu koupit kvalitní kávu již namletou? Díky
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Nemáte někdo doma přebytečnej 58mm tamper? Trochu zvažuju, že bych si ho nechal vysoustružit a přidělat např. gregim pěkný madlo, ale koupě z druhý ruky by mi byla asi pohodlnější.
    Popř. máte někdo nějak výrazně vyhraněnej názor na konkávní/plochej tvar?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    MAR_TINA: No dobra, tak rozpustnou beru zpet ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JAKOUBEK: já bych protestovala proti té rozpustné i pro totální nekafaře a nevybíravce. V množství 80 lidí se to už významně odrazí na ceně. Laciná koupit nelze - to jsem tuhle někde dostala a je to hnusne-hnusné, kyselo-hořké a bolí po tom žaludek. A "lepší" rozpustná je tak (zbytečně) drahá, že za tutéž cenu pořídíš pěkné řešení dle tvého druhé odstavce.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    MIKATCHOU: Mám z toho trochu pocit, že se ptáš jak udělat dobrý kafe aniž bys dobrý kafe vlastne dělat chtěla :) Pokud to řešíš na úrovni "oni tam nebudou až takový kafaři", tak se vyprdni na mletou kávu a kup nějaký dražší instant, čerstvé plnotučné mléko, popř. cukr. Předemletá káva někde z alberta je tak na úrovni nesky a ještě se budeš dělat s vymejváním lógru. Větší péče nechť je věnována radši výběru alkoholu.

    Pokud bys hostům, chtěla zprostředkovat tak trochu jinou kávu, než na jakou jsou povětšinou zvyklí, pak je trocha vynaloženého úsilí nezbytná. Co dělá dobrou kávu dobrou kávou (kromě samotné koupě dobré kávy), je její příprava bezprostředně po namletí - když není zbytí, půl kila výběrovky nameleš ráno, dobře uzavřeš, a dá se s tím den existovat. Frenchpress je příjemně rychlý... pokud bys nechtěla vymývat ten lógr, alternativou by mohl být drip, který je sice pomalejší, ale zase filtr hodíš do koše a víc neřešíš... což se na svatbě může docela hodit.

    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Cold brew je super. Ale asi ne na takovou akci.
    My kamaradum delali na svatbe chemex a aeropress. Ale frenchpress je super svou jednoduchosti.
    TWARR
    TWARR --- ---
    ja bych jim dal instant, tedka ten z ty reklamy s prichuti. budou na tu svatbu vzpominat dlouho ;))
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MIKATCHOU: Nevím, nemám přehled v nabídkách obchodů. Bejt tebou fakt zkusím namísto instantu cold brew... :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    LUKAS87: myslíš že jdou sehnat větší french pressy než na 1,5 litru? asi to je dobrá možnost... oni tam nebudou až takový kafaři, někomu bude stačit i rozpustný, někomu turek... možná stačí když vezmeme pár termosek, 2 french pressy... jinak kafe tam určitě nebudu mlít, to koupim už namletý, bude to punková svatba \.))


    DYSTOPIK: tím pádem moc děkuju za nabídku :) ale asi to tam mlít nebudem .)


    MAR_TINA: taky dobrý nápad, zkombinuju všechny rady - 2 french press, termosky, na nich budou cedulky, že něco je instant něco filtr... .)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MIKATCHOU: LUKAS87: Skandinávci kávu překapávají a uchovávají ve velkých termoskách, pokud ji potřebují na velkou akci všechnu naráz. Vždy mi tam chutnala. Hostů je 80, dá se očekávat potřeba cca 20-25 litrů kávy (?), to už při koupi středně kvalitní, namleté to ráno nebo den předem (na mletí tolika kafe by se vytížil jeden člověk na celý den) a jednoho překapávače vyjde levněji než nechutná rozpustná.
    Snad lze někde půjčit taková ta termovárnice.


    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    elektrickej mlýnek můžu půjčit..
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MIKATCHOU: Co největší frenchpress (a nebo dva) plus nějakej menší mlejnek (asi raději elektrickej a nebo přinejhorším koupit kafe co nejtěsněji před akcí a nechat si ho namlít) a rychlovarnou konvici. Kafe koupit čerstvý v nějaký už zde zmíněný pražírně (doubleshot, coffesource, ebelcoffee, primacafe, balirny praha holešovice, etc.; tu je mapa pražíren).

    Proč frenchpress? Kafe v něm lze po 3 minutách od zalití již nalévat do hrnečků, během čehož se stihne ohřát klidně další dávka horký vody v konvici a zároveň se stačí namlít další kafe na zalití, navíc je obsluha jednoduchá a po vyklepnutí logru z minulýho kafe to v takovymhle provozu prostě jenom stačí vypláchnout vodou, aneb IMHO ideální metoda na žádný velký sraní, pokud teda vynecháme "českýho turka".

    Pak ještě existujou varianty přípravy kávy vyloženě "do zásoby", která by se druhej den prostě jen ohřála a podávala - tu mě napadá rovnou metoda cold brew (viz wikipedie: cold brew - káva by se připravila v dostatečně velkym hrnci den předem, ráno přefiltrovala a před podáváním se už jen ohřála a rozlévala do hrnků) a nebo klasicky připravená překapávaná káva (slyšel jsem něco o tom, že taková káva se má nechat přesnoc ležet v chladnu a pít až druhej den, čímž zesládne - nemám ověřeno).

    Ale nikdy jsem pro takhle velkou akci kafe nepřipravoval a osobní (a velmi pozitivní) zkušenost mám z jmenovaných metod pouze s frenchpressem. Snad ti pomůže a poradí ještě někdo a snad tu nepíšu úplný blbosti :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    potřebovala bych poradit - za 2 týdny děláme svatbu, bude tam cca 70-80 hostů, celý to je dost DIY, nevím jak zajistit pro tolik lidí kávu, nemáte s tím někdo zkušenost? Jak vyrobit, skladovat, kde na to půjčit příslušenství? Díky moc!
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    LUKAS87: jestli mluvis o espressu, tak bych to tipoval na nizkou teplotu, prilis hrube mleti anebo prlis velkou rychlost extrakce.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    KURE: Tím to nebude/není (vyčištění nepomohlo ani tentokrát).
    KURE
    KURE --- ---
    LUKAS87: leda by byl spinavej
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: Tupe kameny? Ale spis ne.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Je možný, aby nepříjemná kyselost kávy byla způsobená mlýnkem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam