MIMA_A: Mám na mysli filtrační díl, dodávaný přímo s Drip-Potem od Haria:
Amazon.com: Hario Drip Pot Woodneck 240ml: Kitchen & Dining
http://www.amazon.com/Hario-Drip-Pot-Woodneck-240ml/dp/B0006HINCE
[HARIO]Drip Pot Woodneck Instruction Movie - YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=4oxcCKxvOp0
Do V60 používám taky papírové (bělené) a jiné jsem zatím nezkoušel.
Jinak k té hrubosti mletí a přípravě na filtru - myslím, že to není až tak jednoznačné, že jemnější se na filtr nehodí. Např. ta příprava podle Matta Pergera, co tu byla diskutována, je imho právě případ, kde to naopak bez jemnějšího moc nefunguje. Obecně bych řekl, že to záleží dost i na druhu kávy, intenzitě pražení, teplotě vody ... a individuální chuti samozřejmě.
Při vhodném poměru a adekvátně upravené teplotě, se dá připravit na filtru velmi zajímavá káva i při relativně jemném mletí. Zkoušel jsem různé druhy a vodu v rozmezí nějakých 85 - 97°C s časy od 2:00 do 3:00 min. Mletí (Hario Mini) bylo -1 až -2 cvaknutí od nejjemnějšího "dolů". (Tady ještě zmíním, že většinou musím upravit mletí i dle celkového objemu připravované kávy, jelikož pro sebe dělám často jen decové prcky => na větší množství kávy bylo někdy třeba o stupeň hrubší mletí, aby nedocházelo k přeextrahování vlivem delších časů extrakce.)
Samozřejmě, že to chce vždycky ozkoušet - propustnost namleté kávy se taky dost mění i od data napražení. Navíc i s teplotou vody probíhá botnání namletých částic také pokaždé trošku jinak. Zatím se mi to jeví tak, že světlejší kávy snesou často i o něco vyšší teplotu a nejsou na filtru tak náchylné k přeextrahování. Ale jak říkám, není to dogma a chce to určitě u každé kávy několikrát ozkoušet, než se najde optimum. Nikdy není vyloučeno, že některá káva se k takovému zacházení nemusí hodit vůbec..
Namátkou - dnes jsem ze zvědavosti testoval vzorek Peru Yanesha Grade (nejsvětlejší káva, co aktuálně Coffee Source nabízí); 6,2g, mletí celkem dost na jemno (-1 od nejjemnějšího), voda 103g, teplota 90 a při posledním testu 92°C. Btw. mě celkem pobavila, jelikož chutná jako "Pims" piškoty s pomerančovým želé v čokoládě.. :)