• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    BLACK_ONYX: Jo, i s tema zavorkama:) Zajmalo by me, jestli nekoho z one of the best roasters they know napadlo hodit si to do translate..
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    PRDELMRDEL: jakoze fakt celej ten text? Lol
    TABBY
    TABBY --- ---
    V patek jsem si nechala v mistni kavarne namlit kavu (fairtradeova kenya mammacoffe, nic jineho nemeli) do moka konvicky. Slecna za pultem se mne optala, jaka jemne mleta ma kava pro moka konvicku byt ;) Melo mne to varovat; mam tu 100 g neceho, co je mlete tak jemne, ze to proleze filtrem do horni nadoby, a celkovy dojem je mizerny. Co s tim? Da se ten "prach" zuzitkovat na turka pro navstevy (co chteji turka)?
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    Pro pobaveni, todle prislo do Bonanzy:)

    On Aug 28, 2013, at 2:08 PM, Slováková Kateřina wrote:

    Dear coffee roasters (nahradím vždy názvem pražírny),

    I'm coordinating the coffee program of the 2nd Prague Coffee Festival in Czech Republic. The main goal of this festival is to arrange a meeting of roasters, baristas and coffee enthusiastics in order to enjoy whole day full of great coffee experiences and information.

    We would like to welcome cafes, roasteries and visitors not only from Czech Republic, but from all over the coffee world. Last year, during the premiere Prague Coffee Fest, we introduced coffee samples for example from Tim Wendelboe, Has Bean, SquareMille, Five Elephant,(nahradím tam vždy někoho ať to zní lákavě a není tam ten komu to posílám) etc. and they achieved great success.

    We consider you one of the best roasters that we know and we would like to cooperate with you this year, so if it is possible to have your coffee beans for the cupping, it would be great! We will have there tastings of different coffees prepared in a drip / aeropress, so if you send us some more for that, we will present you there as well. It would be real pleasure for us and for all the visitors if you will be interested and as we believe, it will bring you positive awarness of your brand among Middle Europe. More information follows.

    (...)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TABBY: nasypat tam sodu, nalít trochu vody, nechat tak hodinku stát. Pak přilít ocet a nechat to vybublat. Posléze pořádně vypláchnout. Pokud nechceš aby byla octová vůně vůbec přítomná, tak použij kys citronovou.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TABBY: čistidlo na nerez nebo cafizza nebo roztok uhličitanu sodnýho se saponátem...?
    TABBY
    TABBY --- ---
    Podarilo se mi pripalit mokka konvicku (nerez, IKEA). Vrsek a tesneni je v poradku, spodni dil ma vevnitr, na dne, duhovy kruh, a dost smrdi. Nejake tipy, jak se toho smradu zbavit a konvicku zas ozivit?
    MEYBYBY
    MEYBYBY --- ---
    JUANITA: Tohle bylo na Krymský, přesně tak. :-) Jinak zrníme se zrním kousek vejš - Francouzská.. Pravda, nevyjeli jsme moc daleko za humna.
    MOMENT: Měli jsme Promac dvoupáku a mlýnek Macap.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Nedá si někdo něco od Squaremile? Ve středu budu objednávat. http://shop.squaremilecoffee.com/
    KOLU
    KOLU --- ---
    Tipuju na Promac.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    MEYBYBY: a co je to za kavovar?
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PREM: jo, tenhle mi chutna! asi vemu dneska dalsi.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    MEYBYBY: kupoval jsem si od vas, bylo to na krymsky, hm?
    MEYBYBY
    MEYBYBY --- ---
    Nemohu neukázat naše nové kávové vozítko. Teď v sobotu poprvé v akci a perfektní! (Kávovar jel na plyn.)


    PREM
    PREM --- ---
    Přátelé, tak tohle nemá chybu: http://www.doubleshot.cz/ethiopia-yirgacheffe-kochere-natural-espresso.html
    Velmi atraktivní model, který myslím dobře ukazuje, že káva na espresso může pěkně vyniknout i na filtru a že tmavší pražení nemusí nutně znamenat připalování..
    Dnes ráno jsem testoval na V60ce a velmi potěšila - parádní "sexy popík" (ale stylový! :) s velmi intenzivní vůní a též značně chytlavou chutí. Jahodový cheesecake a smetanové tóny - Ano! a k tomu nádech po malinách a pěkně vykreslený kakaový závěr..
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    SATAI: Chvili jsem nad tim taky premyslel, ale voda by si bez filtru prosakla uzkou cestu dolu a kava na kraji by klidne zustala sucha, takze funkce je v rovnomernem rozlozeni vody na celem povrchu.
    PREM
    PREM --- ---
    MIMA_A: Mám na mysli filtrační díl, dodávaný přímo s Drip-Potem od Haria:
    Amazon.com: Hario Drip Pot Woodneck 240ml: Kitchen & Dining
    http://www.amazon.com/Hario-Drip-Pot-Woodneck-240ml/dp/B0006HINCE

    [HARIO]Drip Pot Woodneck Instruction Movie - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=4oxcCKxvOp0


    Do V60 používám taky papírové (bělené) a jiné jsem zatím nezkoušel.

    Jinak k té hrubosti mletí a přípravě na filtru - myslím, že to není až tak jednoznačné, že jemnější se na filtr nehodí. Např. ta příprava podle Matta Pergera, co tu byla diskutována, je imho právě případ, kde to naopak bez jemnějšího moc nefunguje. Obecně bych řekl, že to záleží dost i na druhu kávy, intenzitě pražení, teplotě vody ... a individuální chuti samozřejmě.
    Při vhodném poměru a adekvátně upravené teplotě, se dá připravit na filtru velmi zajímavá káva i při relativně jemném mletí. Zkoušel jsem různé druhy a vodu v rozmezí nějakých 85 - 97°C s časy od 2:00 do 3:00 min. Mletí (Hario Mini) bylo -1 až -2 cvaknutí od nejjemnějšího "dolů". (Tady ještě zmíním, že většinou musím upravit mletí i dle celkového objemu připravované kávy, jelikož pro sebe dělám často jen decové prcky => na větší množství kávy bylo někdy třeba o stupeň hrubší mletí, aby nedocházelo k přeextrahování vlivem delších časů extrakce.)
    Samozřejmě, že to chce vždycky ozkoušet - propustnost namleté kávy se taky dost mění i od data napražení. Navíc i s teplotou vody probíhá botnání namletých částic také pokaždé trošku jinak. Zatím se mi to jeví tak, že světlejší kávy snesou často i o něco vyšší teplotu a nejsou na filtru tak náchylné k přeextrahování. Ale jak říkám, není to dogma a chce to určitě u každé kávy několikrát ozkoušet, než se najde optimum. Nikdy není vyloučeno, že některá káva se k takovému zacházení nemusí hodit vůbec..
    Namátkou - dnes jsem ze zvědavosti testoval vzorek Peru Yanesha Grade (nejsvětlejší káva, co aktuálně Coffee Source nabízí); 6,2g, mletí celkem dost na jemno (-1 od nejjemnějšího), voda 103g, teplota 90 a při posledním testu 92°C. Btw. mě celkem pobavila, jelikož chutná jako "Pims" piškoty s pomerančovým želé v čokoládě.. :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    CABANNOS: Ne zcela jsem pochopil ten filtr nahoru. To je, aby se voda vydala skrz kafe dolu i jinudy nez stredem?
    CABANNOS
    CABANNOS --- ---


    Enjoy Heavenly Iced Coffee at Home With This Slow-Drip Cold Brew System | Gadget Lab | Wired.com
    http://www.wired.com/gadgetlab/2013/09/cold-bruer-coffee-maker/
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    já mam super zkušenosti s bavlenym filtrem do aeropressu. uchovavam ho v mrazaku.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    PREM: Nevim tedy co myslis tim flanelovym filtrem, ja jsem nejaky cas pouzival konopny, ale ted jsem se zase vratil k papirum, nebot se s nimi lepe pracuje ve smyslu regulace delky extrakce, u te tkaniny to frcelo prilis rychle at jsem mlel sebevic najemno..coz uz samo o sobe na filtr nebylo ok..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam