• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    TEEAK: SATAI: dík za rady asi si vyberu ten větší :)
    TYDLYDAA
    TYDLYDAA --- ---
    DYSTOPIK: jak vycídit džezvu? mám nějakou prastarou čtvrt století nepoužívanou a je nějaká zoxidovaná či co, takový fleky divný. tak bych ji rád vyčistil.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    slušná elektrokofevarka
    Džezvátor písek džezva káva Ohřívač písku hliník (3944359480) - Aukro - největší obchodní portál
    http://aukro.cz/dzezvator-pisek-dzezva-kava-ohrivac-pisku-hlinik-i3944359480.html
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    WIXIN: teď koukám, že jí tam maji za pětikilo, já mam tu samou z grand bazaaru za pár kaček. pokud jí chceš pro sebe, tak bych bejt tebou obešel nějaký veteše. většinou to tam maji a aspoň budou panty pěkně držet dík patině. Jednu menší jsem koupil z druhý ruky asi za pade, ale obecně bych za ní víc než kilo nedal (když se trochu vycídí, tak může bejt každá jako nová)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    KUKIDE: co s nimi plánuješ .. tall je na cca 30g dávky - a podle mě s ním lze zabít člověka - je těžší :-) (umeleš pohodlně třeba na chemex, velká V60) a menší bude lehčí - i na cestování (ale umeleš v něm menší množství kávy cca 20 - 25 g - což je na aeropress, malá V60) - čili záleží co preferuješ za metody
    .. na druhou stranu, do malého můžeš vždycky přisypat (pokud tě nezačne otravovat sundavání kličky a rozebírání při "dodávkování") a velkej může zase štvát tou váhou a horší skladností .. nezávidím to rozhodování :-) já pokud bych chtěla mlýnek na doma jdu do tall (nebo si spíš fakt našetřím a koupím si pharos od orphan espresso, nebo nějakou baratzu (nicméně často připravuju kávu na cestách, takže pokud bych vybírala opravdu jenom mezi porlexama, tak vyhraje mini) .. ale to je moje osobní úvaha
    SATAI
    SATAI --- ---
    KUKIDE: A k cemu? Kolik delas kafi naraz, jaka? Planujes s tim cestovat?
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Ahoj nevím který si mám vybrat mlýnek duď velký Ruční mlýnek na kávu Porlex a nebo jeho menší variantu Ruční mlýnek na kávu Porlex Mini? Cena je u mamacoffee stejná.
    WIXIN
    WIXIN --- ---
    DYSTOPIK: Zkusím mamacoffee. Díky za tip!:)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    WIXIN: většinou je maji v obchodech co distribuujou praženou kávu, teď mě ještě napadá že u zastávky tram šumavská směr na mírák je maji za výloze v různejch velikostech, nebo se docela daji sehnat po vetešárnách za drobnej peníz. Ale třeba to mammacoffee má asi takovou tu tepanou klasickou z turecka a maji víc obchodů po praze, takže můžeš vybrat co máš poblíž
    WIXIN
    WIXIN --- ---
    Nevíte někdo, kde by se v Praze, v kamenném obchodě dala sehnat džezva konvice? Díky.
    TENZO
    TENZO --- ---
    dovolim si malou reklamu pardon

    www.stredniformat.cz Olomouc
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    J0AQIM: že kvalita nerovná se způsob prodeje, to já (a myslím že nejen já) si samozřejmě uvědomuju (taky jsem to na konci příspěvku napsala) .. a o co teda jde? na jaké věci se kdo z nás zaměřuje při nákupu kávy? nebo jakými způsoby se dostane káva od farmáře ke spotřebiteli? .. to už jsme snad vyřešili ne?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: včera jsem tam na tvoje doporučení něco koupil a spokojenost..
    na moje mokka je to poměr cena/výkon velká pohoda
    J0AQIM
    J0AQIM --- ---
    TEEAK: nějak tak. jak píšeš, farmář může vypěstovat kávu o různý kvalitě a může se stát, co píšeš, a to že kvalitnější kávu, kterou může prodat za vyšší než garantovanou cenu prodá jinde a zbytek za cenu garantovanou. nicméně kvalita kávy a způsob, jakým se dostane ke spotřebiteli jsou dvě dost odlišný věci (a je na každym, jak moc se každou z těhle dvou věcí u nákupu kávy zabejvá), což tady moc v předchozí diskuzi nebylo úplně pochopeno, možná i díky né příliš dobře zvolenýmu příkladu s jihlavankou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    potřebuju doporučit servis na kávovar DeLonghi, přestal pracovat (asi nějaké doma neřešitelné ucpání) a chce asi vyčistit v servisu.
    Je to plně automatický DeLonghi Ecam bez zásobníku na mlíko. Praha nebo Středočeský kraj, dovezu ho tam.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    J0AQIM: co zas vím já je, že fair trade zaručuje farmářům výkupní cenu kávy (bez větší kontroly kvality) což má logicky za následek, že se spousta farmářů nesnaží a svoji podprůměrnou kávu prodává těmto organizacím (protože za ni dostanou garantovanou cenu) a zároveň logicky ti farmáři, kteří se se svými sklizněmi mazlí a snaží se, jim kávu neprodají, protože ví, že za ni jinde dostanou více .. ergo z toho vyplývá, že fair trade káva nikdy nebude mít takovou kvalitu k jaké se dá dostat jiným způsobem prodeje (což samozřejmě neřeší otázku, jak se káva dostane od farmáře do výsledného šálku ..)
    J0AQIM
    J0AQIM --- ---
    ZUZKAOU: fairtrade káva jde taky přes kávovou burzu, pokud vím, jde tam jen o certifikaci a dohlížení na určitý podmínky, nicméně je s ní narozdíl od direct trade obchodováno taky přes družstva a další zprostředkovatele.
    KOLU
    KOLU --- ---
    AOTEAROA: zip-lock pytlík, vymáčknout vzduch jak jen to je a vrazit do mrazáku. až na něj dojde čas, tak celej pytel vyndat a otevřít až po rozmrznutí (a znovu nezamrazovat).
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    mám půlkilo zrní, vejde se mi ale to "vakuovky" ke spotřebě jen půlka, co s tím zbytkem na ten cca měsíc? má smysl to dávání do mrazáku?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    MAR_TINA: když jsem vidět ten čůrek kafe téct z té tlusté trubky, napadlo mě hned "studené kafe"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam