• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    KOLU
    KOLU --- ---
    MIMA_A: Ty pytlíky jsou otevřený už z Bonanzy.
    Problém je v tom, že na baru jsou pytle, ze kterejch se vaří. Nenačatý jsou na polici nad kávovarem a pak ve skladu. Tohle bys měl reklamovat.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    KOLU: Jasne, no presne to byl pytlik z baru, tam vzniklo nejaky zmateni ze nechci tekuty kafe ale zrnka...:) Praveze sem to prevazil doma vlastne jen proto, ze mi prislo divny, ze ten pytlik je otevrenej.. sere pes
    KOLU
    KOLU --- ---
    MIMA_A: a to byl balíček Aychesch? ty dostáváme už komplet zabalený a navážený od Bonanzy, divný. jinak není problém to pro kontrolu převážit na místě, nějaká váha se tam určitě najde... leda by ti nějakej kretén dal načnutej pytel z baru namísto 100% netknutýho z police/skladu.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    KOLU: Hale zrovna dneska sem se tam stavoval a vybral si tuhle a kdyz sem doma zvazil balicek, tak mel 190g.... ???!!! Ale celkove se mi dneska nic nedarilo, takze to byla asi tresnicka na dortu...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SPYYDY: Zkusil bych v sobotu Brewbar na Náplavce. Každý týden mají jiné kafe. A vždy něco zajímavého.

    Nebo pokud plánuješ jídelníček s nějakým předstihem, poslední týden v červenci mám namířeno do http://www.kafischmitte.ch/ a první týden v srpnu http://coffeecollective.dk/
    KOLU
    KOLU --- ---
    SPYYDY: filtrová ethiopie aychesch v neu, 280 Kč/250 g.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Je někde v Praze po kavárnách aktuálně něco zajímavýho (ze zahr. pražíren) na prodej na domu? Předpokládám, že v Cafe Karlín bude Mahlefitz, v Emě by mohli mít JB atd.. Nevíte?.)
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    TABBY: Sry, myslel jsem vteriny. Kazdop. pri spravem mleti a davkovani by ti pojistnej ventil ve spodni komore konvicky nikdy nedovolil vytvorit takovej tlak, aby ti to proteklo tak rychle.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    PRDELMRDEL: jak píšu, já dávala teplou vodu, prostě co nejteplější, ale abych to zavřela :) voda mi začla vřít za chvilku a pak jsem to vypnula a nechala v klidu dotéct. mohlo mi to do vrchní části vytékat možná tak minutu, nejsem si jistá, už to několik měsíců nepoužívám.
    TABBY
    TABBY --- ---
    AOTEAROA: Nerez, jasna zprava.

    PRDELMRDEL: Vteriny. Ne minuty. Indukce je rychlik :)
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    TABBY: Jestli ti voda profrci za dve minuty, meles hube nebo malo davkujes. Melo by ti to tyct relativne pomalu a sundat z plotny driv, nez to zacne prskat.


    AOTEAROA: Zasroubujes to v uterce, idea je protlacit tu vodu co nejrychleji tak, aby se ti kafe v kosiku a vrchni dil konvicky priliz nezahral prave vedenim tepla telem konvicky primo z plamene/plotny. Kdyz do ni das vodu studenou, tak nez ji uvaris, cela konvicka se ti zahreje i prez bod varu. Idealni by samozr. bylo mit spodni dil tepelne odizolovanej od zbytku, ale takovou konev jeste nikdo nedela, takze jde jedine zkusit vedeni tepla maximalne omezit.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    PRDELMRDEL: lépe dávat do ní prostě vodu teplou, ne vroucí, neb ten hliník ultramegarychle vede teplo a spálíš si ruku, než to zašroubuješ :)

    TABBY: dělala jsem si v moka konvičce dlouho kafe na sklokeramice, dávala jsem ji na plný kule, ale jakmile začlo kafe vytékat, tak jsem to vypnula (elektrika ovšem pak ještě hřeje). šlo o to vychytat správný okamžik, kdy to vypnout nebo jakoby zeslabit.
    počítám že na indukci tedy máš nerezovou.
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    VISHERA: Prvadepodobne studena voda, hruby mleti nebo kratka extrakce. Cas aspon 4 minuty a spis hejbej s prvnima dvema velicinama..

    Tim Wendelboe » French press
    https://timwendelboe.no/resources/brewing-guide/french-press/
    Cupping Vs French Press « jimseven jimseven
    http://www.jimseven.com/2010/11/04/cupping-vs-french-press/
    TABBY
    TABBY --- ---
    PRDELMRDEL: K te varici vode, co zminujes, mam dotaz: Pouzivam mokka konvicku na indukci. Z toho plyne, ze kdyz dam plotynku na max, profrci voda kavou behem dvou vterin. Neni to moc rychle?
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    Me kopecek vanilkovy zalitej promitou keniou z mokakonvicky chutnal velmi velmi. To bylo poprve po par letech, co jsem ji pouzil a docela me prekvapilo, jak to bylo vpohode. Jen ji to chce naplnit varici vodou, dostatecne nacpat a vcas sundat:)
    VISHERA
    VISHERA --- ---
    Dělám teď poslední dobou kafe ve french pressu a někdy mi vyleze nechutně kyselý kafe. Jakože mám na mysli ze stejné kávy. Není to acidita je to jen kyselý, zatímco podruhé naprosto fantastický sladký. Čím to může být? Vysoká nebo nízká teplota vody? Nebo zkrátit či prodloužit extrakci?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    RODWY: zkus napsat na info@doubleshot.cz

    Z mokky by to mohlo být dobrý. S jistým piplanim jsem z toho dostal espresso-like kafe :-)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TABBY: Delaji ho v alze nebo v salku, tak bych ho sel ochutnat nazivo. Ale to espresso je uzasne koncentrovane. S frenchpressem si to teda neumim moc predstavit ;/
    TABBY
    TABBY --- ---
    JAKOUBEK: Mokka konev nebo french press.
    TABBY
    TABBY --- ---
    JUANITA: To zni zajimave, neco si k tomu prectu.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    TABBY: affogato? to bys mel na kopecek splouchnout to espresso bezprostredne, pro spravnou meltaz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam