• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    KOLU
    KOLU --- ---
    M4Y4: komoditní káva (nulová dohledatelnost původu) a mizerný pražení? sooo mainstream :D
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    M4Y4: Tak jsem dnes otevřel Gaviotu Columbia a vyvalila se na mě vůně připálených zrn.
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Ne, neni je kysele. ale proste v cr je zazite kysela kava = spatna kava. Kamaradka ma kavarnu a par lidi me rikala ze ma spatnou kavu , bo je kysela. sem tam zasel a kava dobra. jen proste nerika lidem ze etiopie je proste kyselejsi.
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    tyjo dva tejdny zpatky sem se bavil s gwillem (ano wbc 2009 a mimo jine 3. v dzezve 2013 v uk, pro me osobne zatim nejvetsi odbornik se kterym se znam) a rikal ze je to kafe z dzezvy proste super,sladsi nez espre...kez bych si pamatoval presnej recept...:(
    KOLU
    KOLU --- ---
    jinak viz Scott Rao: Everything But Espresso:



    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: potom připravuješ buď ty, a nebo někdo jiný, espresso špatně (je-li jen kyselé).
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: ne. ale spousta lidi proste nedokaze najit vkave nic jineho nez tu kyselost. dzezva jim odkreje chute ktere jinak neciti. v tom vidim dzezvu jako vyhodu
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: aha, takže "méně kyselá" = lepší?
    jak je možný, že je tam víc chutí - vyšší extrakce? a nemáš to espresso náhodou podextrahovaný?
    srovnávali jste to po rozředění na stejný % TDS v double-blind testu?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TENZO: pokud se tedy bavíte o turecké kávě (viz: TENZO: ), o té nic moc nevím - jen to, že se připravuje z kávy namleté na prach, v džezvě a ideálně v horkém písku (čili tipuju, že se nepřipravuje jako káva na cupping a už vůbec nechápu proč jí říkáte "turek") :)
    GEEK
    GEEK --- ---
    TENZO: tak to je samozrejme jina vec. v tom clanku to si neuvadi, ale ja si osobne domyslim cz turka. vzhledem k tomu, ze je to clanek pro laickou verejnost (to ze je blbej, je jina vec). a laicka verejnost zna jen toho jedinyho pravyho poctivyho ceskyho turka:)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    TENZO: Na Hipsterplavce letí Kalita z Brewbaru.
    TENZO
    TENZO --- ---
    GEEK: Hipsteri turka moc nepijou. neda se z nej udelat kapucinko s obrazkem.
    TENZO
    TENZO --- ---
    TEEAK: Z turka boli bricho protoze

    1. 95% lidi na nej pouzije spatnou kavu, preprazena napriklad
    2. Kavu nechaji prejit varem, coz je spatne, ackoliv vetsina clanku na webu tvrdi opak.
    3. zkombinuji oba zpusoby
    TENZO
    TENZO --- ---
    GEEK: Ne bavime se o turkovi original (dzezva) To ale v tom clanku nepisou ze jde o turka z CR (mimochodem ten ceskej se v nekterych castech sveta dela taky, ale trochu jinak)
    Takze kdyz mam na kavarne napsano turecka kava original, tak automaticky si kazdej predstavuje ze jde o poctivej ceskej lograk za 20kc ze standardky, pokud to neni nekdo kdo je trochu svetaznalej, nebo z turecka ci podobne zeme. Turkum muj turek chutna a radi se vraci.

    AXTHEB: Jak udelat spravne turka, je slozita otazka, neexistuje zadnej spravnej zpusob v podstate. zalezi na teplote media na kterem stoji dzezva, kave, zvyklosti naroda a podobne.

    Nicmene stale existuje narod kavovych fasitku ktery me presvedcuje o tom ze jejich zpusob je jedinej spravnej.
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Turka za minutu nidky neudelas.
    V turecka kave je mnohem vice chuti nez v espressu, coz je vyzkouseno na lidech. Nektera kavy treba Etiopie je v turkovi mene kysela a chut je proste plnejsi.
    GEEK
    GEEK --- ---
    DAVE_PAGE: mohli by se toho chytnout hipsteri
    KOLU
    KOLU --- ---
    cupping nepřeextrahuješ (pokud dodržíš správnej postup, hrubost mletí s peakem kolem 850 um a teplotu).
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    pred casem jsme si delali legraci z toho, ze turek zase prijde jednoho dne do mody. A koukam, ze ta doba se uz blizi :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ano, káva na cupping se připravuje velmi podobně jako turek (chtěla bych vidět, jak si někdo z turka stahuje zbytky krusty), ALE .. cuppuje se po lžičkách a rozhodně jeden člověk nevypije 250 ml hrnek jednoho kafe .. a slyšeli jsme někdy o přeextrahování? - což je btw. to, z čeho bolí žaludek ;)

    osobně si nemyslím, že cupping má být omluva pro pití turka .. cuppuje se pro to, aby člověk/barista/pražič .. odhalil chutě/defekty/profil kávy a rozhodně to není způsob přípravy, kterou by si lidi extrémně vychutnávali (imho) .. turek je odfláknutej french press s neukončenou extrakcí a to je ten důvod, proč z něj bolí břicho (nemusí začít bolet okamžitě .. ale rozhodně to není pro žaludek nic zdravýho)
    SATAI
    SATAI --- ---
    M4Y4: Byt tebou ochutnam, udelam si nazor a az pak konfrontuji s okolim.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Dostal se ke mně pytlík Gavioty - Columbia, jaká je kvalita téhle pražírny? 2 roky zpět tu byl akorát post o jakési nespokojenosti. Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam